Γκουρμεδιάρικες συνταγές για να ξετρελάνεις τους φίλους σου

Θες να δώσεις μια γκουρμέ νότα στην κουζίνα σου και να βάλεις τα γυαλιά σε όσους αμφισβητούν την εξεζητημένη μαγειρική σου; Είμαστε οι άνθρωποί σου.

Γκουρμεδιάρικες συνταγές για να ξετρελάνεις τους φίλους σου

Τα τελευταία χρόνια η επέλαση των μαγειρικών ριάλιτι έχει φέρει μπόλικη γκουρμεδιά στις οθόνες μας. Εξεζητημένες συνταγές, αρτιστίκ φαγητο-επιλογές και περίεργοι συνδυασμοί ξύπνησαν τον Master Chef που κρύβουμε μέσα μας και πλέον θα γευτούμε τις συνέπειες. Κάλεσε λοιπόν τους φίλους και την παρέα σου στο σπίτι και ετοιμάσου να τους προσφέρεις μια γαστρονομική εμπειρία υψηλής γκουρμεδιάς μέσα από εύκολες συνταγές που θα ενθουσιάσουν και τον πλέον παραδοσιακό food-lover.

Μακαρονάδα με αγκινάρες και προσούτο

Υλικά: 500 γρ. ταλιατέλες, 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο, 1 σκελ. Σκόρδο, 500 γρ. αγκινάρες, 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 1/2 φλ. ζωμός κότας, 2 - 3 φύλλα αποξηραμένο φασκόμηλο, 350 ml κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών, 100 γρ. προσούτο, 1/2 φλ. πεκορίνο Αμφιλοχίας, αλάτι, πιπέρι

Πεκορίνο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Για την μακαρονάδα με κρέμα, αγκινάρες και προσούτο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκιες αγκινάρες ή κατεψυγμένες για ευκολία. Κόβουμε τις αγκινάρες σε τέταρτα ή σε φέτες. Ζεσταίνουμε βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το βούτυρο, μαζί με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά να λιώσει. Σοτάρουμε τις αγκινάρες για 2-3’ ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το σκόρδο και το φασκόμηλο και σοτάρουμε για 1’ να δώσει όλα τα αρώματα του.

Μπορείς να αντικαταστήσεις αν θες το αποξηραμένο φασκόμηλο με φρέσκο θυμάρι ή άνηθο. Και τα δυο ταιριάζουν πολύ στην αγκινάρα και στο προσούτο. Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως και να κρατήσουμε τα αρώματα. Προσθέτουμε τον ζωμό και την κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε να πάρει βράση και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5’. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το πεκορίνο και το προσούτο σε κομμάτια.

Ωστόσο έχουμε βράσει τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό 2´ λιγότερο από όσο αναγράφεται στην συσκευασία. Όπως στάζουν τα ζυμαρικά τα ρίχνουμε με τσιμπίδα μέσα στην σάλτσα. Ανακατεύουμε και βράζουμε για 1’ τις ταλιατέλες μέσα στην κρέμα με τις αγκινάρες και το προσούτο. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό από τα ζυμαρικά για να βγει πιο ζουμερή η μακαρονάδα. Μοιράζουμε αμέσως σε βαθιά πιάτα και γαρνίρουμε με έξτρα τριμμένο πεκορίνο.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου 

Σουβλάκια με γαρίδες κι ανανά

Υλικά: 200 γρ. γαρίδες, Νο1, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 200 γρ. ανανά, 6 ντοματίνια, ρόκα, τα φύλλα

Εκτέλεση: Αφαιρούμε το κεφάλι από τις γαρίδες, τα κελύφη τους και το εντεράκι. Κρατάμε μόνο την ουρά. Αλατοπιπερώνουμε και αλείφουμε με το ελαιόλαδο.

Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις γαρίδες για 1 λεπτό από κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν. Αφαιρούμε από το τηγάνι. Κόβουμε τον ανανά σε φέτες και κόβουμε την κάθε φέτα στα 4. Καρφώνουμε εναλλάξ τις γαρίδες με τον ανανά στα ξυλάκια ή στις σούβλες inox. Κόβουμε τα ντοματίνια στα 4 και σερβίρουμε πάνω σε φύλλα ρόκας.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Γρήγορο Ταρτάρ Τόνου με Αβοκάντο

Υλικά: 500 γρ φρέσκο φιλέτο τόνου, μισό ώριμο αβοκάντο, 1 ξερό λευκό κρεμμύδι, 2 κτγ κάπαρη, 2 κτς ελαιόλαδο, 1 λάιμ,  2 κτς χοντροκομμένο κόλιανδρο, λίγες φέτες φρέσκο τσίλι, λίγο αλάτι.

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρό καρέ το κρεμμύδι και τοποθετούμε 3-4 κομμάτια για 10’ σε ένα μπολ με κρύο νερό για να φύγει η πολύ κάψα του. Παράλληλα με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τον φρέσκο τόνο σε μικρά κυβάκια και τον διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να προχωρήσουμε στην παρασκευή του ταρτάρ τόνου. Καθαρίζουμε το αβοκάντο και το κόβουμε και αυτό αντίστοιχα σε μικρούς κύβους.

Κόβουμε λεπτές φέτες από μία κόκκινη καυτερή πιπεριά και ξεπλένουμε καλά την κάπαρη σε άφθονο τρεχούμενο νερό. Σουρώνουμε το κρεμμύδι και προχωράμε στην προετοιμασία για το πιο γρήγορο ταρτάρ φρέσκου τόνου. Σε ένα μεγάλο σκεύος προσθέτουμε τον κομμένο τόνο, την κάπαρη, το ελαιόλαδο, τον χυμό από το λάιμ, το τσίλι, το κρεμμύδι, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρά.

Tip: βάζουμε αρχικά τον μισό χυμό από το λάιμ, δοκιμάζουμε και ανάλογα με την οξύτητα που θέλουμε προσθέτουμε και τον υπόλοιπο. Προσθέτουμε στο ταρτάρ τον κόλιανδρο με το αβοκάντο και ανακατεύουμε με προσοχή. Σερβίρουμε αμέσως το Ταρτάρ Τόνου με Αβοκάντο και το συνοδεύουμε με ένα κρύο ροζέ κρασί.

Ολόκληρη η συνταγή εδώ 

Χταπόδι ψητό με χούμους κολοκύθας

Υλικά: 1 μεγάλο πλοκάμι χταποδιού, 300 γρ κολοκύθα καθαρισμένη, 170 γρ βρασμένα ρεβύθια, 20 γρ ταχίνι απαλό, 1 λεμόνι, 1 χούφτα μαϊντανό, 100 ml ελαιόλαδο, 1/2 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά), λίγη άγρια ρόκα, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° στον αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τα καθαρισμένα κομμάτια της κολοκύθας, λίγο ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε την κολοκύθα σε ένα ταψί και ψήνουμε για 25 λεπτά στον φούρνο μέχρι να μαλακώσει και να καραμελώσει.

Τοποθετούμε τη ψημένη κολοκύθα στο μπλέντερ και χτυπάμε καλά να γίνει πουρές. Προσθέτουμε το ταχίνι, 30 ml ελαιόλαδο, χυμό από μισό λεμόνι και τα βρασμένα ρεβύθια, εκτός από 1 κουταλιά που κρατάμε για το σερβίρισμα. Χτυπάμε πολύ καλά το χούμους κολοκύθας μέχρι να αποκτήσει μία λεία υφή. Αν είναι πολύ σφιχτό αραιώνουμε με λίγο νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Δοκιμάζουμε το hummus και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ακόμη λεμόνι. Παράλληλα, λαδώνουμε ελαφρά το πλοκάμι του χταποδιού, προσθέτουμε λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνουμε στη σχάρα ή σε σχαροτήγανο για 10-15 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά, γυρνώντας το 1-2 φορές.

Μόλις το χταπόδι μαλακώσει και μαγειρευτεί, το αφαιρούμε και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Για το λάδι μαϊντανού χτυπάμε σε ένα μπλέντερ 100 ml ελαιόλαδο, 1 χούφτα μαϊντανό, 1/2 σκελίδα σκόρδο, 1 κτγ χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και πιπέρι. Σε κάθε πιάτο προσθέτουμε dots από το χούμους κολοκύθας, από πάνω φέτες από το χταπόδι και στο τέλος λίγο από το λάδι μαϊντανού.

Σερβίρουμε το Χταπόδι Ψητό με Χούμους Κολοκύθας και λάδι μαϊντανού μαζί με φυλλαράκια άγριας ρόκας και λίγα ολόκληρα ρεβύθια.

Ολόκληρη η συνταγή εδώ 

Μοσχαρίσιο καρπάτσιο με κάππαρη και ελιές

Υλικά: Για το μοσχαρίσιο καρπάτσιο: 500 γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο, καθαρισμένο από το λίπος, 40 γρ. ελαιόλαδο, 40 γρ. μουστάρδα, 10 γρ. δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο, 10 γρ. φασκόμηλο, ψιλοκομμένο, 10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο, 10 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο.

Για τη γαρνιτούρα και το τελείωμα του πιάτου: 80 γρ. παρμεζάνα, σε φλούδες, 80 γρ. ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι, κομμένες ζουλιέν, 20 γρ. κάππαρη, 40 γρ. ελαιόλαδο, 10 γρ. χυμό λεμόνι, αλάτι θαλασσινό.

Εκτέλεση: Για το μοσχαρίσιο καρπάτσιο: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα μυρωδικά με τη μουστάρδα. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φιλέτο από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει σκούρο και χρυσαφένιο χρώμα. Αποσύρουμε το κρέας και, αφού κρυώσει πρώτα, το αλείφουμε με το μείγμα της μουστάρδας. Τυλίγουμε το φιλέτο σφιχτά με μεμβράνη και τοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει ‒αλλά όχι να παγώσει‒, ώστε να μπορέσουμε να το κόψουμε σε λεπτές φέτες .

Για τη γαρνιτούρα και το τελείωμα του πιάτου: Κόβουμε το φιλέτο σε λεπτές φέτες με ένα κοφτερό μαχαίρι. Στρώνουμε το κρέας κυκλικά σε ένα κρύο πιάτο και γαρνίρουμε με την παρμεζάνα, τις ελιές και την κάππαρη. Αλατίζουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό του λεμονιού.

Ολόκληρη η συνταγή εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v