Αυτές τις νηστίσιμες συνταγές τις ζηλεύουν όλοι

Βαρέθηκες τις σουπιές με σπανάκι και τον ταραμά; Δοκίμασε μερικές από τις πιο ψαγμένες και νόστιμες νηστίσιμες συνταγές που σου προτείνουμε.

Αυτές τις νηστίσιμες συνταγές τις ζηλεύουν όλοι

Φασολάδα, σουπιές με σπανάκι, ρεβίθια, φακές. Εντάξει, ωραία και αυτά αλλά αν θες να νηστέψεις λίγο πιο νόστιμα και να μην τρως συνέχεια φαγητό νοσοκομείου, τότε να ξέρεις πως μπορείς.

Δες παρακάτω μερικές πιο μοντέρνες συνταγές που θα σε ενθουσιάσουν.

Σπιτικός χαλβάς του μπακάλη με ταχίνι, φιστίκια, μέλι και ροδόνερο

Υλικά: 300 γρ. ταχίνι, καλά ανακατεμένο με το λάδι του, 300 γρ. μέλι της αρεσκείας μας, 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ελαφρώς καβουρδισμένα + 1 κ.σ. θρυμματισμένα, για το γαρνίρισμα, 2 κ.σ. βρώσιμα αποξηραμένα πέταλα τριαντάφυλλου, για γαρνίρισμα (προαιρετικά· τα βρίσκουμε σε μπαχαράδικα),  1/2 κ.γλ. ροδόνερο

Εκτέλεση: Καλύπτουμε τον πάτο και τα πλάγια μιας μακρόστενης φόρμας για κέικ με λαδόκολλα.

Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε το μέλι και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, αρχίζουμε από τώρα να μετράμε. Ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου αρχίσει να σιγοβράζει και το θερμόμετρο δείξει 127°C.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για 3 λεπτά.

Στο μεταξύ, βάζουμε το ταχίνι σε μια άλλη κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας για περίπου 3 λεπτά. Θέλουμε ίσα να ζεσταθεί και να γίνει πιο ρευστό και ομοιογενές. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το ζεστό μέλι.

Προσθέτουμε το ροδόνερο και τα 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια σπάτουλα. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα, το στρώνουμε ομοιόμορφα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου.

Τυλίγουμε τη φόρμα με επιπλέον χαρτί ψησίματος και διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 36 ώρες, ώστε να αφήσουμε να δημιουργηθούν οι κρύσταλλοι ζάχαρης που δίνουν στον χαλβά αυτή την ιδιαίτερη γεύση και υφή.

Κόβουμε με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια, όσο ο χαλβάς είναι ακόμα πολύ κρύος από το ψυγείο, στολίζουμε με τα φιστίκια Αιγίνης και τα ροδοπέταλα (αν θέλουμε), αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ 

Ρεβυθοκεφτέδες με ταραμά και σως ταχίνι

Υλικά: 250 γρ. ρεβύθια βρασμένα και καλά στραγγισμένα, 2 κ.σ. ταραμά λευκό, 4 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα, 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο, 1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο, 3 φέτ. μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο, 1/2 λεμόνι (χυμός), φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την σως: 1 φλ. ταχίνι, 5 κ.σ. νερό, 1 λεμόνι (χυμός), 1 κ.σ. πάπρικα καυτερή, 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση: Τα ρεβύθια μπορεί να είναι περίσσευμα από προηγούμενο μαγείρεμα ή απλά νεροβρασμένα. Πρέπει όμως να είναι πολύ καλά στραγγισμένα. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα λιώνουμε με πιρούνι ή με το χέρι. Στύβουμε καλά το μουλιασμένο ψωμί και το ψιχουλιάζουμε στο μείγμα για τους ρεβυθοκεφτέδες με ταραμά και σως ταχίνι.

Προσθέτουμε τον ταραμά, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια, το τριμμένο ξερό κρεμμύδι, τον άνηθο και το μαϊντανό ψιλοκομμένα, στύβουμε το λεμόνι και τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.

Αλατίζουμε μόνο αφού δοκιμάσουμε, γιατί ο ταραμάς είναι αλμυρός.

Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα, όπως όταν κάνουμε κανονικά κεφτεδάκια. Πλάθουμε κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Για την σως, τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μπολ και ανακατεύουμε με πιρούνι ή σύρμα. Βάζουμε την σως σε μπολάκι και τους ρεβυθοκεφτέδες σε πιατέλα. Βουτάμε κάθε κεφτεδάκι στην σως ταχίνι και απολαμβάνουμε.

Συνταγή από εδώ

Χταπόδι ψητό με σάλτσα πιπεριάς

Υλικά: 1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο, 3-4 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης ψητές, έτοιμες από βάζο, 1 χούφτα ωμά αμύγδαλα, καβουρδισμένα, 1 χούφτα κόλιανδρο φρέσκο ή μαϊντανό, 1 σκελίδα σκόρδο, χυμό από 1 λάιμ, ελαιόλαδο, αλάτι

Εκτέλεση: Βράζουμε το χταπόδι μόνο του σε μια κατσαρόλα με βαριά μεταλλική βάση μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού, αλλά γενικά το χταπόδι κατεβάζει αρκετά υγρά.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα πιπεριάς: Πολτοποιούμε τις πιπεριές στο μούλτι ή σε μπλέντερ με τα αμύγδαλα, τον κόλιανδρο ή τον μαϊντανό, το σκόρδο, το χυμό λάιμ και αλάτι.

Στραγγίζουμε το χταπόδι, το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και το περνάμε από δυνατή φωτιά σε καυτό τηγάνι - γκριλιέρα, για 2΄-3΄ από κάθε πλευρά. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με τη σάλτσα και λίγο χυμό λάιμ επιπλέον αν θέλουμε.

Συνταγή από εδώ. 

Tacos με γαρίδες

Υλικά: 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό lime, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδου, αλεσμένες, 1 1/2 κ.γλ. τσίλι σε σκόνη, 3/4 κ.σ. γλυκιά πάπρικα, 1/4 κ.σ. αλεσμένο κύμινο, αλάτι, 1 1/2 κιλό μεσαίες γαρίδες, ξεφλουδισμένες και αφαλατωμένες, 1 1/2 κουτ. μέλι, 8 τορτίγιες καλαμποκιού, ζεσταμένες

Για την σάλτσα: 1 1/2 φλ. μάνγκο, σε κύβους, 1/3 φλ. κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη, 1 πιπεριά jalapeño ψιλοκομμένη, κ.σ. ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι, 3 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα κόλιαντρου, συν περισσότερα για σερβίρισμα, 2 κ.σ. λεπτό ξύσμα λάιμ συν 3 κ.σ.. φρέσκο χυμό λάιμ, 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο κόκκινο λάχανο, για σερβίρισμα

Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε ελαφρά τον χυμό λάιμ, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τη σκόνη τσίλι, την πάπρικα και το κύμινο. Προσθέτουμε γενναιόδωρα αλάτι. Βάζουμε τις γαρίδες και τις αναμειγνύουμε μέχρι να επικαλυφθούν. Καλύπτουμε το μπολ με πλαστικό περιτύλιγμα και αφήνουμε τις γαρίδες να μαριναριστούν για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

Για τη σάλτσα μάνγκο: Σε ένα μεσαίο μπολ, συνδυάζουμε το μάνγκο, το πιπέρι, την jalapeño, το κρεμμύδι, το κόλιαντρο, το ξύσμα λάιμ και το χυμό και το λάδι. Προσθέτουμε το αλάτι.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το λάχανο.

Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι από χυτοσίδηρο σε μεσαία-υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε τις γαρίδες σε ένα στρώμα, αφήνοντας την υπόλοιπη μαρινάδα στο μπολ. Μαγειρεύουμε στη σχάρα τις γαρίδες μέχρι να γίνουν ροζ και αδιαφανείς, περίπου 1 λεπτό ανά πλευρά. Βάζουμε τις γαρίδες σε ένα πιάτο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο μαρινάρισμα και το μέλι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, μέχρι να ρουφήξει τα υγρά και το σκόρδο να γίνει ανοιχτό χρυσό, περίπου 1 λεπτό περισσότερο. Ρίχνουμε  με ένα κουτάλι τη μαρινάδα πάνω από τις μαγειρεμένες γαρίδες.

Φτιάχνουμε τα τάκος: Παίρνουμε τις τορτίγιες, τις βάζεις σε ένα πιάτο, προσθέτουμε μια μικρή χούφτα λάχανο, λίγες γαρίδες και μια μεγάλη κουταλιά σάλτσα μάνγκο. Γαρνίρουμε με κόλιαντρο και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v