Πανεύκολες κοτοπουλάτες συνταγές

Έχεις λίγο χρόνο στη διάθεσή σου και μπόλικο κοτόπουλο στο ψυγείο; Μην σκας, έχουμε τις πανεύκολες συνταγές που αναζητά ο σεφ που κρύβεις μέσα σου.

Πανεύκολες κοτοπουλάτες συνταγές

Οι ρυθμοί που ζούμε σήμερον είναι αν μη τι άλλο εξαντλητικοί, σκορπώντας πολλές ώρες σε δουλειά και λοιπές υποχρεώσεις. Κάπως έτσι λοιπόν περιορίζεται κι ο χρόνος μας για το μαγείρεμα ενώ οι καιροί που διανύουμε είναι χαλεποί οικονομικά και τα delivery κουκιά μας μετρημένα. Για αυτό αποφασίσαμε να ψάξουμε και να βρούμε τις πιο εύκολες κοτοπουλάτες συνταγές που κυκλοφορούν ελεύθερες εκεί έξω με την ελπίδα να τις φέρουμε στο τραπέζι σου.  

Κοτόπουλο με σόγια και λεμόνι σε 10 λεπτά

Υλικά: 2 λεμόνια, μέτρια, 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο, 4 σκ. σκόρδο, 3-4 φέτες τζίντζερ, 750 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου, (περίπου 3 φιλέτα), πιπέρι, 150 γρ. σάλτσα σόγιας, 1 κ.σ. μέλι, 4-5 κλ. Δεντρολίβανο, σησαμέλαιο, ρύζι μπασμάτι, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Κόβουμε 2 μέτρια λεμόνια σε λεπτές φέτες και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τα κουκούτσια. Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις φέτες λεμονιού, το σκόρδο και το τζίντζερ, και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Μόλις καραμελώσουν, τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε τα φιλέτα κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και τα σοτάρουμε στο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Δεν προσθέτουμε αλάτι γιατί η συνταγή έχει σόγια και μπορεί να μας βγει πολύ αλμυρή.  Σοτάρουμε μέχρι να πάρει ένα ωραίο καφέ χρώμα το κοτόπουλο και σβήνουμε με τη σόγια σως.

Βάζουμε από πάνω τις φέτες λεμονιού, το τζίντζερ, το σκόρδο, το μέλι, και 2 κλωνάρια δενδρολίβανο. Κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 10-15 λεπτά (βράζουμε για 5 λεπτά με καπάκι και μετά το αφαιρούμε μέχρι να δέσει). Αν δούμε ότι έχει πολλά υγρά το φαγητό μας βράζουμε για 1-2 λεπτά ακόμα. Αφαιρούμε το σκόρδο και το τζίντζερ. Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι, 1 κ.γ. σησαμέλαιο και φρέσκο δενδρολίβανο.

Το σησαμέλαιο το βάζουμε πάντα στο τέλος για να μη χάσει τα αρώματά του.

H συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Κοτόπουλο Teriyaki σε 15 λεπτά

Υλικά για τη σάλτσα Teriyaki: 250 ml ζωμός κοτόπουλου, 80 ml σάλτσα σόγιας, 40 γρ. μαύρη ζάχαρη, 55 γρ. μηλόξυδο.

Υλικά για το κοτόπουλο Teriyaki: 2 στήθη κοτόπουλου, κομμένα σε λωρίδες, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μια κόκκινη και μια πορτοκαλί πιπεριά, κομμένες σε λωρίδες, 1 κ.σ. σησαμέλαιο

Υλικά για το σερβίρισμα: ρύζι Jasmine ή Basmati στον ατμό, 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, καβουρδισμένο σουσάμι

Εκτέλεση: Ετοιμάζουμε τη σάλτσα Teriyaki. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα και βράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι το υγρό να μειωθεί περίπου στο ⅓ και να ρέει ελαφρώς σαν σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στο πλάι.

Βάζουμε ένα wok (ή ένα αντικολλητικό τηγάνι) πάνω στη φωτιά να ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε την κουταλιά λάδι και σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τρίβουμε λίγο πιπέρι και προσθέτουμε τις πιπεριές. Σοτάρουμε όλα μαζί τα υλικά για περίπου 6-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές.

Προσθέτουμε τη μισή σάλτσα απο τη δόση Teriyaki που φτιάξαμε και σοτάρουμε μαζί με τα υλικά μέχρι να δέσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε το κοτόπουλο με τις πιπεριές πάνω σε ατομικά μπολ με ρύζι ατμού Jasmine ή Basmati. Καλύπτουμε με όση σάλτσα απέμεινε στο wok (ή στο τηγάνι) και αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι και σουσάμι.

Η συνταγή εδώ 

Κοτόπουλο α λα κρεμ

Υλικά: 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 100 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες, 1 κ.σ. βούτυρο, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, 300 γρ. κοτόπουλο κομμένο σε μπουκιές, 150 ml κρέμα γάλακτος, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 4-5 κλωνάρια φρέσκο μαϊντανό.

Εκτέλεση: Σε τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να ροδίσουν. Κατόπιν προσθέτουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Ρίχνουμε το σκόρδο και το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε καλά, να ροδίσει και να μαγειρευτεί καλά. Όταν πάρει χρώμα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά, να δέσει η σαλτσούλα και οι γεύσεις του φαγητού μας. Πασπαλίζουμε με χοντροκομμένο μαϊντανό. Σερβίρουμε το κοτόπουλο α λα κρεμ σε πιάτα, όσο είναι ζεστό.

Η συνταγή εδώ

Τηγανιά κοτόπουλο με μουστάρδα

Υλικά: 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γλ. πάπρικα καπνιστή ή γλυκιά, 300 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλο κομμένο σε μπουκιές, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε λωρίδες, 1/2 πράσο ψιλοκομμένο, ¼ φλιτζ. λευκό κρασί, 100 γρ. μανιτάρια, 2 κ.σ. μουστάρδα

Εκτέλεση: Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και προσθέτουμε πάπρικα. Σοτάρουμε το κοτόπουλο και αλατοπιπερώνουμε. Το αφήνουμε να μαγειρευτεί καλά, ανακατεύοντας τακτικά, για περίπου 8 με 10 λεπτά.

Κατόπιν προσθέτουμε τις πιπεριές και τις αφήνουμε να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το πράσο και ανακατεύουμε καλά, να μαλακώσει και να βγάλει τη γλύκα του.

Σβήνουμε με λευκό κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί πλήρως για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε την τηγανιά κοτόπουλο αμέσως, συνοδεύοντας με κρύα μπύρα ή λευκό κρασί.

Συνταγή εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v