Το καλύτερο καλαμάκι στα βόρεια προάστια

Βγήκαμε στη γύρα των βορείων προαστίων κι εντοπίσαμε τα σουβλατζίδικα που φτιάχνουν με μεράκι το καλύτερο καλαμάκι στις γειτονιές τους.

Το καλύτερο καλαμάκι στα βόρεια προάστια

Χωρίς καμία διάθεση να ανοίξουμε beef με τους Θεσσαλονικείς, έχουμε να δηλώσουμε πως σαν τα «καλαμάκια» δεν έχει. Καλός ο γύρος- δεν λέμε, καλά τα μπιφτέκια και τα κεμπάπ, υπέροχα και τα κοτομπέϊκον αλλά η πεμπτουσία του σουβλακίου είναι τα χειροποίητα καλαμάκια ή σουβλάκια τέλος πάντων, που ποτέ δεν μπορείς να φας μονάχα ένα. Για αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε να ανηφορίσουμε στα βόρεια των Αθηνών, Αττικής και περιχώρων και να δοκιμάσουμε κάποια από τα πιο εκλεκτά καλαμάκια εκεί γύρω.

Το χειροποίητο σουβλάκι της Ανάληψης

Εθνικής Αντιστάσεως 28, Βριλήσσια, τηλ.:21 0684 8062

Στα Βριλήσσια έχουν να λένε για τα χειροποίητα καλαμάκια που μπορείς να βρεις στο σουβλατζίδικο της Ανάληψης και πολύ καλά κάνουν, αφού είναι και τεράστια και πεντανόστιμα. Το τεράστιο μπριζολοκάλαμο μπορεί να κερδίζει τις εντυπώσεις από τα αποδυτήρια, ωστόσο τόσο το καλαμάκι χοιρινό όσο και το κοτόπουλο είναι έξτρα ζουμερά και κάθε δαγκωνιά/ μπουκιά είναι σίγουρο πωως θα τρελάνει τον ουρανίσκο σου. Το καλαμάκι κοστίζει 2,30€.

Ψητοπωλείο του Σταύρου

Τατοΐου 122, Νέα Ερυθραία, τηλ.:21 3036 0565

Το ψητοπωλείο του Σταύρου ξεχωρίζει για την ποιότητά του, τη σωστή, καθημερινή επιλογή κρεάτων, και το αξεπέραστο ψήσιμο τους. Η προετοιμασία των κρεάτων γίνεται στην κουζίνα χειροποίητα με παραδοσιακό τρόπο, με το ψήσιμο να απογειώνει το τελικό αποτέλεσμα. Τόσο το καλαμάκι κοτόπουλο όσο και το χοιρινό φτάνουν και περισσεύουν για να σε κάνουν πιστό θαμώνα στο Ψητοπωλείο του Σταύρου. Το καλαμάκι κοστίζει 1,90€.

Κάρβουνο και σχάρα

Ελαιών 39, Κηφισιά, τηλ.:21 0800 0688

Πάμε τώρα στη σουβλακολάγνα Κηφισιά γιατί ξέρει από καλό καλαμάκι όπως έχει αποδείξει και το Κάρβουνο και σχάρα το οποίο συγκεντρώνει όλο τον καλό κόσμο των βορείων προαστίων που θέλει να δοκιμάσει τη χειροποίητη πραμάτεια του. Ζουμερό, πεντανόστιμο και καλοψημένο το καλαμάκι χοιρινό και το καλαμάκι κοτόπουλο έχει όλα τα φόντα να σκαρφαλώσει κορυφή στα καλύτερα σουβλατζίδικα στα πέριξ του αθηναϊκού βορρά. Το καλαμάκι στα 2€.

Πλάτανος

Βουτσινά 66, Χολαργός, τηλ.:21 0652 1600

Ο Πλάτανος στον Χολαργό μπορεί να φημίζεται για το κεμπάπ του, όμως ο άσσος στο μανίκι του είναι ξεκάθαρα τα καλαμάκια του. Φυσικά μιλάμε για χειροποίητο καλαμάκι με έξτρα ποιοτικό κρέας και μαστόρικο ψήσιμο που κάνει διαφορά. Για αυτόν τον λόγο βρίσκεται πάντα πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των σουβλακολάγνων της περιοχής και των περιχώρων. Η τιμή του στα 2,10€ το τεμάχιο.

Πανερυθραϊκός

Αναξαγόρα 11, Νέα Ερυθραία, τηλ.:21 0800 0271

Από τα πλέον θρυλικά σουβλατζίδικα των βορείων προαστίων ο Πανερυθραϊκός μετρά 48 χρόνια εμπειρίας και μαστοριάς στις πλάτες του αφού καλοταΐζει τους σουβλακολάγνους θαμώνες του που τον προτιμούν και τον προτείνουν ανεπιφύλακτα για τα καλούδια του. Εδώ το χοιρινό καλαμάκι κερδίζει στις λεπτομέρειες χάρη στο εκλεκτό του κρέας, που έχει ελάχιστο αλλά πεντανόστιμο λιπάκι για να ευχαριστηθούν κι οι μερακλήδες που τον επισκέπτονται αδιαλείπτως από το 1975 όταν και πρωτοάνοιξε.

Καυτερός

Αγρινίου 5, Χαλάνδρι, τηλ.:21 0684 6366

Δεν είναι εύκολο να επιζήσει ένα συνοικιακό σουβλατζίδικο από το 1970 ειδικά όταν έχει να αντιμετωπίσει την σουβλακολαίλαπα με πλήθος αντίστοιχων ψητοπωλείων σε κάθε γειτονιά. Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται φυσικά στη γεύση και στη φιλοσοφία του Καυτερού η οποία δεν έχει αλλάξει καθόλου από παλιά. Επενδύει στην ποιότητα του κρέατος και στην μυστική συνταγή της σάλτσας που ετοιμάζεται καθημερινά σε μια μεγάλη κατσαρόλα και παραμένει επτασφράγιστο μυστικό που περνά από γενιά σε γενιά αυστηρά. Και πολύ καλά κάνει αν θες την γνώμη μας κι αν έχεις αντίρρηση επ’ αυτού μια μπουκιά από τα καλαμάκια και τα κεμπάπ του Καυτερού αρκεί για να θεωρηθεί το θέμα λήξαν.

Τζατζικοκίνηση

Πηνελόπης Δέλτα 8, Έλληνορώσων, τηλ.: 210 6744801

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία η Τζατζικοκίνηση στην Ελληνορώσων έχει βάλει το Νέο Ψυχικό στον χάρτη των πιο ιστορικών σουβλακοσπότ των βορείων προαστίων. Το μότο του μαγαζιού που έζησε στιγμές δόξας τις δεκαετίες του 80 και του 90 (με τους Παναθηναϊκούς να του έχουν ιδιαίτερη αδυναμία) παραμένει: ;»Oσο η κρίση ζορίζει η Τζατζικοκίνηση ταΐζει», επενδύοντας στο καταπληκτικό και πολύ γευστικό χοιρινό της σουβλάκι. Μεγάλα κομμάτια ποιοτικού κρέατος πάνε το τυλιχτό σε άλλο επίπεδο σε συνδυασμό με το κολασμένο τζατζίκι που κάνει τη διαφορά ακόμη και σήμερα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v