Έτσι θα αποκτήσεις δυνατό ανοσοποιητικό

Αρρωσταίνεις συνέχεια αυτήν την περίοδο; Μάλλον ήρθε η ώρα να κάνεις μερικές αλλαγές στη διατροφή αλλά και την καθημερινότητά σου.

Έτσι θα αποκτήσεις δυνατό ανοσοποιητικό

Ιώσεις πάσης φύσεως βρίσκονται ολούθε αυτήν την περίοδο και αν είσαι από εκείνους που κοινωνικοποιούνται συχνά – και πολύ καλά κάνεις – οι πιθανότητες να τσιμπήσεις το κατιτίς σου αυξάνονται.

Δες πώς θα ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου.

Τι να τρώω;

Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα υποστηρίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και συγκεκριμένα των Τ και Β λεμφοκυττάρων (ανοσοαπόκριση και παραγωγή αντισωμάτων), βρίσκονται σε μια ποικιλία τροφίμων και είναι επτά. Η Βήτα – καροτίνη, βρίσκεται σε λαχανικά όπως γλυκοπατάτα, σπανάκι, καρότα, μάνγκο, μπρόκολο και ντομάτες. Η Βιταμίνη C, βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, τα μούρα, τα πεπόνια, τις ντομάτες, τις πιπεριές και το μπρόκολο.

Η Βιταμίνη Ε: έλαια, ξηροί καρποί, αβοκάντο περιέχουν αυτή τη βιταμίνη, όπως και ορισμένα φρούτα όπως το μάνγκο και το ακτινίδιο. Η Βιταμίνη D, βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια, αυγά και ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα (γάλα, χυμούς). Επίσης, συντίθεται με την έκθεση στον ήλιο.  Ο Ψευδάργυρος, μπορεί να προέρχεται από ζωικές (μοσχάρι, θαλασσινά), ή από  φυτικές πηγές (φύτρο σιταριού, φασόλια, ξηρούς καρπούς και τόφου).

Τα Προβιοτικά, βρίσκονται σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το κεφίρ και το λάχανο kimchi. Τέλος, η πρωτεΐνη μπορεί να είναι ζωική ή φυτική με πηγές όπως γάλα, γιαούρτι, αυγά, βόειο κρέας, κοτόπουλο, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φασόλια και φακές.

Πόσο να κοιμάμαι;

Ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7 με 9 ώρες ύπνου. Το μεγαλύτερο διάστημα πρέπει να αφορά σε συνεχή ύπνο τη νύχτα. Υπάρχουν επίσης δεδομένα και για ευεργετικά αποτελέσματα της… σιέστας, της μεσημβρινής δηλαδή ανάπαυσης, που συνοδεύεται συνήθως από σύντομο ύπνο, περίπου 15 με 30 λεπτά.

Και από γυμναστική;

Η καθημερινή άσκηση ενισχύει τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού, ενώ η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μέσω της άσκησης γίνεται τόσο μέσω της συστημικής όσο και μέσω της βλενογγόνου ανταπόκρισης σε έναν μολυσματικό παράγοντα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Δε χρειάζεται να κάψεις τα λάδια σου στο γυμναστήριο πάντως για να δεις τα αποτελέσματα. Οι ειδικοί συνιστούν 30-40 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης, πέντε φορές την εβδομάδα (τρέξιμο, περπάτημα) για να καρπωθείς τα οφέλη της.

No smoking

Το κάπνισμα – ενίοτε και το παθητικό – πέρα από τις δεκάδες βλάβες που προκαλεί στον οργανισμό, αποδυναμώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα και μας καθιστά ευαίσθητους σε ιώσεις και λοιμώξεις. Το ίδιο ακριβώς κάνει και το αλκοόλ, σε μικρότερο βαθμό.

Λιγότερο στρες

Η ελαχιστοποίηση του καθημερινού άγχους αποτελεί ακόμα ένα ζητούμενο στην διαδικασία της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού. Άγχος σημαίνει αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που εκκρίνεται από το επινεφρίδια. Αν αυτό ισχύει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την ανοσιακή μας απάντηση.

Με πληροφορίες από Iatronet

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v