Πάμε στο κέντρο της Αθήνας για ουζάκι και μεζέ την Καθαρά Δευτέρα

Tα Κούλουμα έφτασαν, κι εμείς ξεχυνόμαστε στο κέντρο της πόλης για καλαμαράκια, ταραμάδες και λοιπά θαλασσινά καλούδια.

Πάμε στο κέντρο της Αθήνας για ουζάκι και μεζέ την Καθαρά Δευτέρα

Τι κι αν έμεινες στην πόλη το τριήμερο; Μια χαρά θα τα περάσεις με καλαμαράκια, ταραμά και άλλα τέτοια ωραία. Θες και κρεατικά; Και από αυτά θα φας, για όλους έχει ο μπαχτσές της Καθαράς Δευτέρας και τα παρακάτω μαγαζάκια θα σ΄τα παρέχουν όπως πρέπει.

Ατλαντικός

Αυλητών 7, Ψυρρή, τηλ: 213 0330850

Σε ένα μικρό δρομάκι του Ψυρρή, στον πεζόδρομο της Αυλητών με την υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας στους τοίχους, κρύβεται μια θαλασσινή γωνιά που έχει αποκτήσει τεράστια φήμη για την οικονομική της ψαροφαγία. Στον Ατλαντικό θα βρεις λιγοστά τραπεζάκια μέσα κι έξω, και έναν μίνιμαλ αλλά νοστιμότατο κατάλογο με τα απολύτως απαραίτητα. Εδώ θα δοκιμάσεις σούπερ καλαμαράκι τηγανιτό, αχνιστά μύδια, γαρίδες σαγανάκι, κουτσομουράκια στο τηγάνι, λαχταριστές γαριδομακαρονάδες, αλλά και χειροποίητη ταραμοσαλάτα, και δεν θα πληρώσεις παραπάνω από 15 -18€ το άτομο με κρασί και τσίπουρο χύμα από τον Τύρναβο ή ρακή από την Κρήτη.

Ζήσης – Ψαράκι στο Χωνάκι

Αθηναΐδος 3, τηλ: 210 3211152

Ανάμεσα σε μαγαζιά με ρολά υφάσματος, χάντρες και κουμπιά, ο Ζήσης τηγανίζει και ψήνει για να πάρεις στο χέρι ή να φας στα τραπεζάκια του ψαράκι και διάφορα θαλασσινά, σε χάρτινο χωνάκι, αλλά και σε μερίδα. Τι τρώμε εδώ; Όλα τα ωραία: Θράψαλο τηγανιτό, χταποδάκι, καλαμαράκια, γαριδάκι με σάλτσα τσίλι, αθερίνα, μαρίδα, γαύρο μαρινάτο, αλλά και μπακαλιάρο τηγανιτό με την σκορδαλιά του. Η λίστα με τα ούζα και τα τσίπουρα είναι ικανοποιητική και συντροφεύει ωραία το θαλασσινό γεύμα, ενώ ο λογαριασμός για ένα τιμιότατο ψαρο-τσιμπούσι με αλκοόλ στα 15-20€ το άτομο. Λιγότερα αν θέλετε να πάρετε πακέτο τα χωνάκια του με ψαρικά.

Τράτα

Θεμιστοκλέους 8 και Νικηταρά, Εξάρχεια τηλ: 210 3838531

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Trata Seafood Restaurant (@trata_seafood)

Σταθερή αξία για τους ψαρο-γνώστες των Εξαρχείων και εν γένει της Αθήνας, η Τράτα σερβίρει ψαρομεζέδες και φρέσκο ψάρι από τον Αγ. Ευστράτιο και τον Βόρειο Ευβοϊκό σε τραπεζάκια έξω και μέσα, αν δεν έχει καλό καιρό. Εδώ θα δοκιμάσεις αρκετά καλούδια, όπως εξαιρετικά μύδια σαγανάκι με αρκετό ζουμάκι για παπάρες, ταραμοσαλάτα με άσπρο ταραμά, καλαμαράκι τηγανιτό, ποικιλία με αλίπαστα (λακέρδα, γαύρο κτλ.), τραγανό μπακαλιάρο σκορδαλιά, αλλά και φρέσκο ψάρι συχνά – πυκνά, ανάλογα με την ψαριά. Για κάτι διαφορετικό, το κριθαρότο με το μελάνι σουπιάς είναι νοστιμότατο. Συνοδεία ουζακίου ο λογαριασμός ανέρχεται στα 20€ το άτομο.

Αιόλου 68

Ό,τι λέει το όνομά του, τηλ: 21 0324 7925

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aiolou68 (@aiolou68)

Ψαροφάγοι και όχι μόνο συναντιώνται στα τραπεζάκια αυτού του καλά κρυμμένου μυστικού της Αιόλου για να απολαύσουν εκλεκτές γεύσεις με κάποιες μοντέρνες πινελιές. Τόνος σασίμι, καπνιστό βουτυρόψαρο, γαρίδες με τρούφα, χταποδοσαλάτα, ψωμάκια με χέλι καπνιστό, γαύρος μαρινάτος, μύδια αχνιστά ή μπουγιουρντί, γαριδάκι τράτας, χταποδάκι ψητό και καραβιδόψυχα τηγανιτή φέρνουν τη θάλασσα στον ουρανίσκο σας, ενώ δεν λείπουν και κάποιες surf & turf προτάσεις που παντρεύουν στεριά και θάλασσα όπως μπιφτέκια από black angus και χέλι, μοσχάρι με τόνο και rib eye με αστακό. Συνοδεία κρασιού ή ούζου, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20-25€ κατ’ άτομο για χορταστικότατο τσιμπολόγημα.

Ήβη

Ν. Αποστόλη 19 & Ήβης, Ψυρρή, τηλ: 210 3232554

«Καφενείο Ήβης» είναι το κανονικό της όνομα, σκέτο «Ήβη» τη λέμε όλοι, όμως. Μαγαζάκι μια σταλιά, αυτός ο καφενές απλώνει λίγα και καλά τραπέζια στο πλακόστρωτο έξω από τις τζαμαρίες του, και σερβίρει οικονομικές πλην πεντανόστιμες λιχουδιές για τσιμπολόγημα με ουζάκι. Εδώ θα τσιμπολογήσεις ταμπουλέ, σαλάτα με ρόκα και ντομάτα, μελιτζανοσαλάτα, ντάκο με φέτα ή αντζούγιες, λιβανέζικη τυροσαλάτα, κοπανιστή Τήνου, μαριναρισμένο γαύρο, ταραμοσαλάτα, ψητό καλαμάρι, αλλά και αρκετά κρεατικά, όπως χοιρινό στη σχάρα και συκώτι. Συνοδεύεις με ωραίο κρασάκι, μπύρες ή ρακές, και υπολογίζεις περί τα 15€ κατ’ άτομο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v