Value for money ψαροφαγία στο κέντρο

Ψαροταβερνάκια, ουζερί κι άλλες πεντανόστιμες διευθύνσεις που τιμούν τους θαλασσινούς μεζέδες κρατώντας πολύ προσιτές τιμές.

Value for money ψαροφαγία στο κέντρο

Ως γνωστόν το ψαράκι – και δη το φρέσκο- είναι ωσάν αφρός και καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες από τους μερακλήδες κι εκείνους που ξέρουν να τρώνε. Αντίστοιχα κι όλοι οι θαλασσινοί μεζέδες κάνουν τους ουρανίσκους των ψαροφάγων να σκιρτούν σε κάθε τους μπουκιά, ωστόσο η τσουχτερή τιμή τους αποτελεί συχνά πυκνά ανασταλτικό παράγοντα στην επιλογή τους. Για αυτόν τον λόγο ψάξαμε και βρήκαμε ψαροταβερνάκια και ουζερί στα πέριξ του κέντρου της πρωτεύουσας, που κρατούν χαμηλές τιμές δίχως ωστόσο να θυσιάζουν την ποιότητά τους.

Το τριαντάφυλλο της νοστιμιάς

Λέκκα 22, Σύνταγμα, τηλ. 210 3227298

Κρυμμένο σε μια στοά της Λέκκα το Τριαντάφυλλο της νοστιμιάς σου ξυπνά θύμησες από περασμένες δεκαετίες τότε που κάθε γειτονιά της Αθήνας είχε και το δικό της παραδοσιακό ψαροταβερνάκι. Τοσοδούλικο και ζεστό, το μικρό αυτό μαγαζάκι φιλοξένει όλους τους πιστούς θαμώνες του που το επιλέγουν ξανά και ξανά για τις καλές τιμές αλλά και τα εξαιρετικά θαλασσινά μεζεδάκια. Στον κατάλογο του ξεχωρίζουν το τηγανιτό θραψαλάκι, οι γόπες, ο κολιός στη σχάρα, η γαριδομακαρονάδα, η ψαρόσουπα, το θράψαλο ψητό, τα μύδια με πιλάφι, το καπνιστό σκουμπρί, ο γκιουσλεμές κι οι γαρίδες σαγανάκι.

Εξαιρετικές είναι κι οι τιμές στο φρέσκο ψαράκι ( η μερίδα κουτσομούρα στα 12€, και τα μπακαλιαράκια στα 32€ το κιλό) ενώ αν έχεις κανέναν δύστροπο κρεατοφάγο μαζί σου είναι σίγουρο ότι δεν θα φύγει από εκεί νηστικός. Για πλήρες ψαρογεύμα μαζί με ουζάκι ή κρασί, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 15-20€ κατ’ άτομο.

Η Στοά Αλλιώς

Γαμβέτα 14, Ομόνοια, τηλ.: 210 3825961

Από τη μία στοά στην άλλη κι από τη Λέκκα στο Σύνταγμα πάμε στη Γαμβέτα στην Ομόνοια για να πιάσουμε θέση στη Στοά Αλλιώς η οποία για περισσότερα από 30 χρόνια καλοταΐζει ψαροφαγάδες. Με νησιώτικο αέρα και διακόσμηση σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία του αθηναϊκού κέντρου τούτο δω το ουζερί, προσφέρει εκλεκτούς και value for money ψαρομεζέδες. Το καλαμάρι σχάρας, η καραβιδόψυχα, η γαριδομακαρονάδα, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά με την αυθεντική συνταγή, η σπιτική ταραμοσαλάτα, το κριθαρότο γαρίδας κι η σαρδελίτσα στη σχάρα δεν πρέπει να λείψουν από το τραπέζι σου, ενώ πολύ καλές είναι κι οι τιμές στο φρέσκο ψαράκι. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί περί τα 15€ το άτομο μαζί με κρασάκι αν αποφύγεις το φρέσκο ψάρι που θα ανεβάσει κατά 10-15€ έξτρα το μπιλιέτο.

Τράτα

Θεμιστοκλέους 8 & Νικηταρά 9, τηλ.: 21 0383 8531

Η Τράτα είναι ένα αυθεντικό ταβερνάκι που αφίχθη στην Θεμιστοκλέους πριν από καμιά δεκαπενταριά χρόνια κι έκτοτε φιλεύει τους επισκέπτες του με τα καλούδια της θάλασσας και φυσικά φρέσκο ψάρι. Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον οικείο και φιλόξενο με το άσπρο μπλε να κυριαρχεί και να σε μεταφέρει σε γνώριμο νησιωτικό σκηνικό.

Όσο εμείς γράφουμε εσύ παραγγέλνεις λαχανοντολμάδες με καραβίδα, οστρακομακαρονάδα, κριθαρότο σουπιάς με μελάνι και πεκορίνο Αμφιλοχίας, μουσακά με μπολονέζ γαρίδας, σολωμό με βραστά λαχανικά εποχής, καλαμάρι σούβλας με μους μαύρου ταραμά και ταρτάρ ντομάτας, φιλέτο τόνου με πουρέ καρότου, γαρίδα γάμπαρη Αμβρακικού, μύδια σαγανάκι με πιπεριές και φέτα και κυδώνια ωμά. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 25-30 ανά άτομο, συμπεριλαμβανομένου χύμα κρασιού.

Η Λέσβος

Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια, τηλ.: 210 381452

Αν είσαι Μυτιληνιός που ζει στην Αθήνα τότε είναι βέβαιο πως θα ξέρεις και θα συστήνεις ανεπιφύλακτα τη Λέσβο για τις ψαρονοστιμιές της. Αν πάλι είσαι γέννημα θρέμμα Αθηναίος τότε θα έχεις ακούσει μπόλικες ιστορίες για αυτό το ιστορικό εξαρχειώτικο στέκι που προτιμούσαν πάντοτε πολλοί καλλιτέχνες. Αν τέλος περνάς από τη Μπενάκη συχνά τότε δύσκολα θα έχεις αντισταθεί στις μοσχομυρωδιές που γαργαλούν τα ρουθούνια των περαστικών που γεμίζουν τα τραπεζάκια της Λέσβου.

Όσο το καΐκι από τη Μυτιλήνη φέρνει τις κατάλληλες θαλασσινές πρώτες ύλες τόσο υπάρχει ελπίδα να καλοφάς ψαράκι και χταπόδι στα κάρβουνα, γαριδούλες στο τηγάνι, ξυδάτες σουπιές και εξαιρετικά τηγανισμένες κουτσομούρες. Ο λογαριασμός μαζί με τα συνοδευτικά ουζάκια στα 15-18€ το άτομο.

Ουζερί του Λάκη

Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας, τηλ: 210 8213776

Κλασικό, θρυλικό και πολύ αγαπημένο ψαροστέκι ο Λάκης στην Πλατεία Βικτωρίας έχει χτίσει το όνομά του χάρη στις πολύ προσιτές τιμές του και τις θαλασσινές συνταγές του που ανανεώνει τακτικά χωρίς να τσιγκουνεύεται τις μερίδες του. Εδώ τρώμε σίγουρα αχνιστό σαλάχι, γαρίδα σαγανάκι σε κριθαρένια φωλιά, μουσακά σαρδέλας, θράψαλο ψητό, σουβλάκι μπακαλιάρου, κριθαρότο με χταπόδι, καλαμάρι με μπάμιες, ρεβιθάδα με γαρίδες, γίγαντες φούρνου με καλαμάρι και κροκέτα μπακαλιάρου με πουρέ παντζάρι. Ο λογαριασμός μαζί με τα ουζο-παρελκόμενα δεν θα ξεπεράσει τα 20-22€ το άτομο.

Αθηναϊκόν

Θεμιστοκλέους 2, Ομόνοια, τηλ: 210 3838485

Στην λίστα των πιο ιστορικών ουζερί της Αθήνας, πάντοτε υπάρχει χώρος και για το Αθηναϊκόν που πρωτοάνοιξε στην οδό Σανταρόζα το 1932, πριν μεταφερθεί στη Θεμιστοκλέους το 1985. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά καλλιτεχνικά στέκια της Αθηναϊκής πιάτσας αφού ήταν η έδρα της ποιητικής ομάδας των Λευτεριστών – με ποεδρεύοντα τον Λευτέρη Παπαδόπουλο- που μαζεύονταν κάθε τόσο στα μέρη του και τρωγοπίνανε.

Παραδοσιακό ουζομεδεδοπωλείο που δεν έχασε ποτέ τον χαρακτήρα του, αφού επένδυσε στην καλή κουζίνα και τις ποιοτικές θαλασσινές πρώτες ύλες. Μην τυχόν φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τη ρέγγα φιλέτο με λαδολέμονο, τα γαριδάκια φρέσκα τηγανιτά τσιπς, τον γαύρο ξιδάτο, το λιγκουίνι με θαλασσινά, την σπέσιαλ ομώνυμη ψαρόσουπα, την σαρδέλα φιλέτο σχάρας πάνω σε φρυγανισμένα χωριάτικα ψωμάκια, τον ξιφία σχάρας με ψητή ντομάτα, τον γαύρο παντρεμένο και τον φρέσκο γαλέο στη σχάρα ή στο τηγάνι. Μαζί με κρασάκι ή ουζάκι ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 20-23€ το άτομο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v