Τα συσκευασμένα ψωμιά και τα δημητριακά ένοχα για καρκίνο

Τα δημητριακά πρωινού, το ψωμί μαζικής παραγωγής, τα έτοιμα γεύματα και τα παγωτά συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και θανάτου.

Τα συσκευασμένα ψωμιά και τα δημητριακά ένοχα για καρκίνο

Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων τα οποία βρίσκονται συχνά σε κάθε σπίτι, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου, ανακάλυψαν ειδικοί.

Τα δημητριακά πρωινού, το ψωμί μαζικής παραγωγής, τα έτοιμα γεύματα, το παγωτό, το ζαμπόν και τα πατατάκια είναι μεταξύ των τροφίμων τα οποία φάνηκε ότι μπορεί να συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου, σύμφωνα με σχετική μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Cancer Research UK και το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο.

Η ομάδα ερευνητών από το Imperial College του Λονδίνου που ηγήθηκε της μελέτης είπε ότι οι Βρετανοί τρώνε πάρα πολλά τέτοια τρόφιμα - που συχνά ονομάζονται UPF - και ζήτησαν να μπουν προειδοποιητικές ετικέτες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.

Συχνά τέτοια προϊόντα είναι σχετικά φθηνά, βολικά στην κατανάλωση και προωθούνται μέσω ισχυρού μάρκετινγκ. Παράλληλα όμως έχουν συνήθως μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού, λιπών, ζάχαρης, τεχνητών προσθετικών και άλλων ουσιών. Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει αυτές τις τροφές με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, σε συνεργασία με επιστήμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και των Πανεπιστημίων του Σάο Πάολο (Βραζιλία) και Nova Λισαβόνας (Πορτογαλία), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό eClinical Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 198.000 άτομα 40-69 ετών, η υγεία των οποίων παρακολουθήθηκε σε βάθος δεκαετίας, ειδικότερα αναφορικά με τη διάγνωση 34 διαφορετικών καρκίνων και της πιθανότητας θανάτου από αυτούς. Στη διάρκεια της μελέτης, περίπου 16.000 άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο και 4.000 πέθαναν εξαιτίας του.

Διαπιστώθηκε ότι για κάθε 10% αύξηση στην κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφίμων από έναν άνθρωπο, υπήρχε αύξηση 2% στην πιθανότητα γενικά να διαγνωσθεί καρκίνος και 19% ειδικότερα στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Ακόμη, υπήρχε αύξηση στη θνησιμότητα από καρκίνο κατά 6% γενικά και ειδικότερα κατά 16% από καρκίνο του μαστού και κατά 30% από καρκίνο των ωοθηκών.

Η Δρ Παναγιώτα Μήτρου, διευθύντρια έρευνας και καινοτομίας στο Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο, είπε ότι τα ευρήματα «προστίθενται στα αυξανόμενα στοιχεία που συνδέουν αυτές τις τροφές με τον καρκίνο και άλλες παθήσεις».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο κόσμος θα πρέπει να περιορίσει την κατανάλωση «φαστ φουντ» και άλλων επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, άμυλα ή σάκχαρα, προσθέτοντας: «Για μέγιστο όφελος, συνιστούμε επίσης να γίνουν τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια, σημαντικό μέρος της καθημερινής διατροφής».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Independent

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v