Πώς θα φτιάξεις το τέλειο σπιτικό πέστο για τις μακαρονάδες σου

Κλασικό γενοβέζικο πέστο βασιλικού, ή πρωτότυπο πέστο δυόσμου, καρυδιού ή άνηθου; Ό,τι και αν λιγουρεύεσαι, σου βρήκαμε τις τέλειες συνταγές για να το φτιάξεις.

Πώς θα φτιάξεις το τέλειο σπιτικό πέστο για τις μακαρονάδες σου

Θα το πούμε, με πλήρη επίγνωση πως θα ανάψουμε φωτιές: Καλύτερη σάλτσα για ζυμαρικά από το πέστο δεν υπάρχει. Και μπορεί τα έτοιμα βαζάκια του εμπορίου να είναι μια χαρά εναλλακτική όταν δεν έχεις χρόνο ή όρεξη, αλλά αυτό που θα φτιάξεις με τα χεράκια σου δεν συγκρίνεται. Γι’ αυτό ψάξαμε και σου βρήκαμε τις καλύτερες συνταγές για σπιτικό, χειροποίητο πέστο.

Πέστο α λα Τζενοβέζε (το κλασικό, με βασιλικό)

Υλικά:
100 γρ. ελαιόλαδο, 1 σκ. σκόρδο, 100 γρ. φύλλα βασιλικού, 100 γρ. κουκουνάρι, 50-100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, πιπέρι

Εκτέλεση:
Στον πολυκόφτη βάζουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον βασιλικό και χτυπάμε να πολτοποιηθούν τα υλικά. Βάζουμε το κουκουνάρι και χτυπάμε να διαλυθεί. Στο τέλος, βάζουμε την παρμεζάνα, πιπέρι και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Πέστο δυόσμου

Υλικά:
¾ φλιτζ. φύλλα δυόσμου, ¼ φλιτζ. φύλλα μαϊντανού, 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, 3 σκελίδες σκόρδο, 1 λεμόνι (ξύσμα), ⅓ φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη, ⅓ φλιτζ. Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Βάζουμε σ' ένα μπλέντερ τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το δυόσμο, το μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, όσο το μπλέντερ δουλεύει. Ρίχνουμε τόσο ώστε να γίνει λείο το πέστο. Το βγάζουμε σ' ένα μπολ και προσθέτουμε την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε αλάτι, εφόσον χρειάζεται.

Η συνταγή είναι από εδώ

Πέστο καρυδιού

Υλικά:
200 γρ. ψίχα από καρύδια, 25 γρ. κουκουνάρι, 50 γρ. παξιμάδι κρίθινο, 200 ml. γάλα πλήρες, 35 γρ. παρμεζάνα, 1 σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη, 90 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 1 κλωνάρι φρέσκια μαντζουράνα ή ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζουμε την ψίχα απ’ τα καρύδια σε ένα κατσαρόλι με νερό που βράζει και τα μπλανσάρουμε (= γρήγορο βράσιμο που επηρεάζει μόνο εξωτερικά τη πρώτη ύλη) για 5’ να φύγει η πίκρα τους. Τα σουρώνουμε και τα στεγνώνουμε σε μια πετσέτα κουζίνας. Παράλληλα σπάμε το κρίθινο παξιμάδι και το βάζουμε σε ένα μπολ με το γάλα να ρουφήξει και να μαλακώσει για 15’. Τα σουρώνουμε και κρατάμε το γάλα που περίσσεψε.

Σε ένα πολυκόφτη, βάζουμε τα σουρωμένα κομμάτια απ’ το παξιμάδι, τα περισσότερα καρύδια (κρατάμε μερικά για ντεκόρ στα πιάτα) το κουκουνάρι, λίγα φύλλα φρέσκιας ρίγανης ή ματζουράνας, την σκελίδα σκόρδου και τη τριμμένη παρμεζάνα. Προσθέτουμε περίπου 40-50 ml. απ’ το γάλα που περίσσεψε απ’ το σούρωμα και το μισό ελαιόλαδο και βάζουμε τον πολυκόφτη να δουλέψει και να πολτοποιήσει τα υλικά. Στη πορεία θα προσθέσουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, για να δώσουμε στο πέστο πιο υδαρή υφή. Αν δούμε ότι χρειάζεται περισσότερα υγρά προσθέτουμε λίγο γάλα.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Παπαζυμούρη

Πέστο άνηθου

Υλικά:
1 ματσάκι άνηθο, 1 σκελίδα σκόρδο, 1/2 φλ. Ελαιόλαδο, 1 λεμόνι, 1/2 φλ. Κεφαλογραβιέρα, 1/2 φλ. Κεφαλοτύρι, 1/3 φλ. Καρύδια, 1/4 φλ. Κουκουνάρι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι καβουρντίζουμε το κουκουνάρι μέχρι να πάρει χρώμα. Πλένουμε καλά τον άνηθο και τον στεγνώνουμε. Τον βάζουμε σε ένα μπλέντερ, προσθέτουμε το σκόρδο, το λάδι και τον χυμό από το λεμόνι. Το χτυπάμε μέχρι να ψιλοκοπούν τα υλικά και να ενωθούν αλλά όχι να πολτοποιηθούν και να γίνουν μια μάζα. Ανακατεύουμε την κεφαλογραβιέρα. Ρίχνουμε τα καρύδια και τα κόβουμε ελαφρώς. Προσθέτουμε το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v