Οι θρύλοι για τα στοιχειωμένα κτίρια της Αθήνας

Αστικοί θρύλοι, φαντάσματα, δολοφονίες κι άλλα τέτοια παραφυσικά έχουν «στοιχειώσει» ορισμένα κτίρια της Αθήνας από που, αν τολμάς, πέρνα μια βόλτα.

Οι θρύλοι για τα στοιχειωμένα κτίρια της Αθήνας

Όπως κάθε μεγάλη πόλη που σέβεται τον εαυτό της έτσι κι η Αθήνα, έχει τους δικούς της στοιχειωμένους θρύλους που δίνουν μπόλικη δουλίτσα σε επίδοξους γκόστμπαστερς. Όπως συμβαίνει με όλους τους αστικούς θρύλους ξεκίνησαν και γιγαντώθηκαν στόμα με στόμα. Όσο περνούσαν τα χρόνια ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι των γύρω περιοχών να υποστήριζαν πως υπάρχουν κοντά τους στοιχειωμένα κτίρια που συνδέονται με φαντάσματα, ανεξιχνίαστες δολοφονίες κι άλλα ανεξήγητα φαινόμενα που βρίσκονται στη σφαίρα του παραφυσικού. Αφού βάλαμε την στολή του κυνηγού φαντασμάτων για παν ενδεχόμενο, σού παρουσιάζουμε τα πιο ξακουστά «στοιχειωμένα» αθηναϊκά κτίρια.

Το Σανατόριο της Πάρνηθας

Το Σανατόριο της Πάρνηθας είναι δίχως άλλο το πλέον προβεβλημένο «στοιχειωμένο» κτίριο της Αθήνας καθώς δεν λείπει από καμία αναφορά ερευνητικών ομάδων που ασχολούνται με παραφυσικά φαινόμενα στην χώρα μας. Το 1914, η Μονή Πετράκη δώρησε στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός μία συγκεκριμένη έκταση ώστε να δημιουργηθεί φθισιατρείο-σανατόριο για την φροντίδα ασθενών που έπασχαν από τη θανατηφόρα τότε φυματίωση που σκορπούσε τον φόβο, τον τρόμο και τον θάνατο εκείνη την εποχή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι περίπου 100.000 άνθρωποι στην Ελλάδα υπολογίζεται πως έχασαν τη ζωή τους λόγω φυματίωσης, τη δεκαετία 1929 – 1938.

Πλέον το κτίριο είναι ετοιμόρροπο κι οι φήμες λένε ότι δεν μπορεί κανείς να επισκεφθεί το υπόγειό του τα βράδια, μιας και εκεί βρισκόταν το νεκροτομείο του σανατορίου. Τώρα θρυλείται πως εκεί οι ψυχές των νεκρών στήνουν χορό και δεν αστειεύονται. Αντίστοιχα έντονη είναι κι η φημολογία για την παρουσία σατανιστών στον χώρο οι οποίοι τον εκμεταλλεύονται για να κάνουν τελετές με ζώα.

Η Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά

Ο επιχειρηματίας Ν. Καζούλης έχτισε τον συγκεκριμένο πύργο τη δεκαετία του 1910, ωστόσο την περίοδο της Κατοχής, το κτίριο μετατράπηκε σε φρουραρχείο των Ες-Ες. Δεν ήταν λίγοι οι  αντιστασιακοί που βασανίστηκαν στα υπόγεια της βίλας, ενώ αρκετοί ήταν κι εκείνοι που θανατώθηκαν βίαια και θάφτηκαν στον κήπο της. Υπάρχουν μαρτυρίες που μιλούν για την απόκοσμη και την ανοίκεια ατμόσφαιρα που γεννάται στα έρημα δωμάτια της βίλας η οποία φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των εγχώριων κυνηγών φαντασμάτων.

Η Βίλα Καλλέργη στο Πικέρμι

Άλλη μια πολύ γνωστή στους παραφυσικούς κύκλους «στοιχειωμένη» βίλα είναι αυτή του Καλλέργη στο Πικέρμι. Το αρχοντικό οικοδομήθηκε κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ου, από τον Περικλή Καλλέργη, επιστάτη της οικογένειας Σκουζέ. Ο θρύλος λέει ότι ο Καλλέργης δολοφόνησε τη γυναίκα του και έπειτα αυτοκτόνησε. Παρόλα αυτά υπάρχουν φήμες και διδαχές που θέλουν τον Καλλέργη ανύπανδρο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά την διάρκεια της Κατοχής, η βίλα χρησιμοποιήθηκε από τον Ιταλικό στρατό ως τοπικό φρουραρχείο, και ότι στα υπόγειά της γίνονταν βασανιστήρια. Πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι η ψυχή της άτυχης γυναίκας περιφέρεται ακόμη στα άδεια δωμάτια και ουρλιάζοντας ζητά δικαίωση για το κακό που της συνέβη.

Ο στοιχειωμένος Πύργος των Ονείρων στο Παλαιό Φάληρο

Μια εντυπωσιακή έπαυλη 372 τετραγωνικών μέτρων στο Παλαιό Φάληρο που γεννά ακόμη και σήμερα ιστορίες και θρύλους από τους λάτρεις των μεταφυσικών φαινομένων. Μιλάμε φυσικά για τον εγκαταλελειμμένο, τριώροφο πύργο επί της οδού Σμολένσκυ, ο οποίος είναι γνωστός στα πέριξ ως ο «Πύργος των Ονείρων». Ο πύργος ανήκε στην εμπορική οικογένεια Κουρτάλη.

Ο Κωνσταντίνος Κουρτάλης ήταν ένας ζάμπλουτος έμπορος υφασμάτων και το υφαντουργείο του βρισκόταν στην οδό Κάστορος 6 σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν διαθέσιμες. Ο γιος του, Κυριάκος ήταν ένας άντρας με πολύ μεγάλες φιλοδοξίες. Αρχικά ήθελε να γίνει τραγουδιστής όπερας σύμφωνα με τον θρύλο. Δεν τα κατάφερε κι έπειτα επικεντρώθηκε στο να γίνει δήμαρχος της περιοχής, κάτι που δεν κατάφερε για 4 μόνο ψήφους. Έπειτα κλείστηκε στον εαυτό του κι έγινε μισάνθρωπος απομονωμένος πια στη βίλα του. Υπάρχουν φήμες και μαρτυρίες που λένε ότι αν περάσεις τα βράδια από τον Πύργο των Ονείρων θα ακούσεις μια φωνή να τραγουδά και να σε αποτρέπει να μπεις στο κτίριο.

Το «νοσοκομείο φάντασμα» στα Μελίσσια

Το ΝΙΕΝ (Νοσηλευτικό Ίδρυμα Εμπορικού Ναυτικού), ιδιοκτησίας Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου στα Μελίσσια έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών επίδοξων κυνηγών φαντασμάτων Θρυλείται ότι αν κάποιος επισκεφθεί το αφύλαχτο αυτό μνημείο, θα βρει από παλιές ξύλινες κασέλες μέχρι κρεμάλες, αυξάνοντας κατά πολύ το σπούκινεζ του χώρου. Το ΝΙΕΝ ιδρύθηκε το 1948, αρχικά ως σανατόριο και έκλεισε το 1975 για να γίνουν επισκευές. Οι εργασίες παρόλα αυτά  σταμάτησαν το 1981 και το νοσοκομείο εγκαταλείφθηκε δίνοντας μπόλικη τροφή σε όσους μελετούν μεταφυσικά φαινόμενα να μιλήσουν τόσο για φαντάσματα και ψυχές που αιωρούνται τα βράδια στους χώρους του αλλά και για σατανιστικές τελετές.

Το Μέγαρο/Κάστρο της Δουκίσσης Πλακεντίας

Το κάστρο της Δουκίσσης Πλακεντίας έχει πυροδοτήσει μπόλικους θρύλους και τρομακτικές ιστορίες αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται πως έχουν δει αναμμένα φώτα τα βράδια και φιγούρες να τριγυρνούν στα δωμάτια. Το πραγματικό όνομα της Δουκίσσης ήταν Σοφί ντε Μαρμπουά Λεμπρέν, ωστόσο στη χώρα μας έμεινε γνωστή ως Δούκισσα της Πλακεντίας, εξαιτίας του γάμου της με τον δούκα της ομώνυμης ιταλικής πόλης. Ο βασικός θρύλος πάει ως εξής: Όλα ξεκίνησαν αφού πέθανε η κόρη της Δουκίσσης: Η θλίψη της ήταν τεράστια κι ο πόνος τόσο βαρύς που την ταρίχευσε και την κράτησε στο σπίτι της στην οδό Πειραιώς. Δυστυχώς το σπίτι της κάηκε και μαζί με αυτό και η σωρός της κόρης της, με αποτέλεσμα η Δούκισσα να κλειστεί στον εαυτό της και στο μέγαρο που έχτισε στα Ιλίσια (σημερινό Βυζαντινό Μουσείο).

Έπειτα έγινε δύστροπη και αντικοινωνική σε ακραίο βαθμό. Οι φήμες άρχισαν να ξεπηδούν σε κάθε γειτονιά με κάποιους να υποστηρίζουν ότι διατηρούσε σχέσεις με λήσταρχους της εποχής (του Νταβέλη περιλαμβανομένου), κι άλλους πως είχε ασπαστεί τον σατανισμό ενώ υπήρχαν κι άλλοι που ανέφεραν αντίστοιχα περίεργες παρεκκλίσεις στη συμπεριφορά της.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v