Πώς θα κάνεις το σπίτι σου «έξυπνο»

Σχεδόν κάθε οικιακή συσκευή μπορεί να συνδεθεί πλέον στο διαδίκτυο και να ελέγχεται εξ’ αποστάσεως. Δες πώς θα στήσεις ένα «έξυπνο» σπίτι.

Πώς θα κάνεις το σπίτι σου «έξυπνο»

Για τα smart τηλέφωνα, ρολόγια και τηλεοράσεις ξέρεις. Ήξερες όμως ότι υπάρχουν και Smart συσκευές που μπορούν να ελέγξουν άλλες smart οικιακές συσκευές, από μπρίζες μέχρι… θερμοστάτες;

Το κόνσεπτ του «έξυπνου» σπιτιού κερδίζει σιγά σιγά έδαφος στην Ελλάδα, στην πιο απλή του μορφή προς το παρόν, με ολοένα και περισσότερες συσκευές να αποκτούν πλέον τη δυνατότητα της εξ’ αποστάσεως ενεργοποίησης.

Δες πώς θα ξεκινήσεις με τα βασικά.

Διάλεξε «βοηθό»

Φωνητικά ελεγχόμενοι «βοηθοί» όπως το Siri της Apple, το Google's Assistant και το Alexa της Amazon διευκολύνουν τον έλεγχο των έξυπνων οικιακών συσκευών που έχεις στο σπίτι σου, λειτουργώντας με εντολές όπως «Alexa, ανάψτε τα φώτα».

Η εφαρμογή Alexa της Amazon είναι η πιο δημοφιλής, με τις συσκευές Echo Dots να αναλαμβάνουν τον έλεγχο των smart συσκευών στο σπίτι σου. Πρόκειται για ηχεία τα οποία δέχονται πάσης φύσεως φωνητικές εντολές και ξεκινούν από 30€ περίπου. Η Alexa διαθέτει περισσότερες από 10.000 δεξιότητες/skills ή εφαρμογές τρίτων, γεγονός που την κάνει τον πιο ευρέως υποστηριζόμενο κόμβο για ένα έξυπνο σπίτι. Πολύ σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι οι εφαρμογές των smartphone για τη ρύθμιση των προϊόντων Echo, λειτουργούν τόσο με συσκευές Apple όσο και Android.

Σημείωσε πάντως πως στην πολιτική απορρήτου της, η Amazon λέει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για προϊόντα τρίτων που συνεργάζονται με την Alexa. Με άλλα λόγια, εσύ έχεις το βάρος της ευθύνης για το πώς θα διαχειριστούν οι εταιρείες των οικιακών αξεσουάρ τα δεδομένα που θα συλλέξουν.

Στο παιχνίδι έχει μπει και η Google, με το Google Assistant το οποίο ενσωματώνεται στις συσκευές Google Nest, που μπορούν να ελέγξουν τις έξυπνες συσκευές του σπιτιού σου. Το κόστος τους ξεκινά από 50€, ενώ το λογισμικό που έχουν ενισχύεται από την μηχανή αναζήτησης της εταιρίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ακρίβεια και εύρος δεδομένων.

Αντίστοιχα, η πολιτική απορρήτου της Google σχετικά με τα δεδομένα που συλλέγει με το Google Home είναι ασαφής. «Η Google συλλέγει δεδομένα που έχουν σκοπό να κάνουν τις υπηρεσίες μας πιο γρήγορες, πιο έξυπνες, πιο σχετικές και πιο χρήσιμες για εσάς», αναφέρει.

Τέλος, υπάρχει και το Apple HomeKit της Apple, το οποίο ενσωματώνεται στις συσκευές HomePod και μέσω του Siri ελέγχει τις διάφορες συσκευές στο σπίτι. Το κόστος τους ξεκινά από 88€. Με βάση την προστασία των δεδομένων, η Apple συνεργάστηκε απευθείας με τους κατασκευαστές οικιακών αξεσουάρ για να διασφαλίσει ότι τα δεδομένα που μεταφέρονται μεταξύ αξεσουάρ και συσκευών Apple είναι ασφαλή και κρυπτογραφημένα.

Λόγω όμως των αυστηρών αυτών απαιτήσεων απορρήτου της Apple, χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να φτάσουν στην αγορά τα έξυπνα αξεσουάρ σπιτιού που υποστηρίζουν το Siri, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα. Επίσης, όπως και με οτιδήποτε άλλο παράγει η Apple, η Siri λειτουργεί αποκλειστικά με προϊόντα της εταιρείας. 

Για κάθε εταιρεία, λοιπόν, οι συσκευές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως «κεντρικούς ελεγκτές» είναι οι εξής:

Alexa: Echo Dot, Echo και Echo Show

Google Assistant: Google Home, πρόσφατα κινητά Android

Siri: iPhone, iPad, HomePod και Apple Watch

Πώς τις εγκαθιστάς

Η Alexa είναι ο εικονικός βοηθός που ενσωματώνεται στα προϊόντα Echo της Amazon, συμπεριλαμβανομένου του ηχείου Echo, του μικροσκοπικού ηχείου Echo Dot και του Echo Show, ενός έξυπνου ηχείου με οθόνη αφής. Την καλείς λέγοντας «Alexa».

Εάν θες να κάνεις εύκολα το σπίτι σου «έξυπνο», η αγορά ενός προϊόντος Echo είναι ιδανική, επειδή η Alexa συνεργάζεται με ένα ευρύτερο σύνολο έξυπνων οικιακών αξεσουάρ σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Για να ρυθμίσεις την Alexa, θα πρέπει πρώτα να εγκαταστήσεις την εφαρμογή Alexa στο τηλέφωνό σου. Η εφαρμογή αυτή σου επιτρέπει να προσθέσεις «δεξιότητες» στα αξεσουάρ ή να αυξήσεις το σύνολο δυνατοτήτων του βοηθού σου. Για να βρείςβρεις οικιακά αξεσουάρ που είναι συμβατά με την Alexa, αναζητάς «συμβατό με Alexa», στη συσκευασία ή στην περιγραφή του προϊόντος.

Ενδεικτικά, εδώ μπορείς να βρεις έξυπνες λάμπες συμβατές με Alexa, τις οποίες μπορείς να προγραμματίσεις πότε θα ανοίγουν ή θα κλείνουν με φωνητικές εντολές. Το κόστος τους ξεκινά από 9€.

Σημείωσε πως κάποιες εταιρείες, έχουν δική τους συσκευή για έλεγχο των λαμπτήρων, η οποία συνεργάζεται τόσο με την Alexa όσο και με τους άλλους «βοηθούς». Για παράδειγμα, η Phillips έχει το Philips Hue Bridge.

Πέρα από τις λάμπες, μπορείς να αγοράσεις smart πρίζες ή διακόπτες, smart κάμερες που θα ενεργοποιούνται όποτε εσύ ορίσεις, smart θυροτηλέφωνα, ακόμα και smart θερμοστάτες για να ελέγχεις τη θέρμανση (λέμε τώρα) στο σπίτι σου.

Το έξυπνο ηχείο, Home της Google τώρα, και ορισμένα smartphone Android που περιλαμβάνουν το Google's Assistant, ενεργοποιούνται με τη φράση «OK, Google». Για να βρεις συμβατά προϊόντα, ψάχνεις αξεσουάρ που φέρουν την ένδειξη «Λειτουργεί με τον Google's Assistant» στη συσκευασία ή στην περιγραφή του προϊόντος.

Συμβατό ηχείο έχει βγάλει και η Xiaomi, το οποίο επίσης δέχεται Google Assistant φωνητικές εντολές. 

Η διαδικασία είναι η ίδια, εγκαθιστάς το Google Chrome στο κινητό σου, και μέσω αυτού προσθέτεις τις αντίστοιχες smart συσκευές (λάμπες, θερμοστάτες κ.α.) που είναι συμβατές με το Google's Assistant.

Τέλος, τα iPhone και τα iPad της Apple διαθέτουν τη Siri, η οποία ενεργοποιείται λέγοντας «Hey Siri» ή κρατώντας πατημένο το κουμπί αρχικής οθόνης. Επιπλέον, αξεσουάρ όπως τα έξυπνα φώτα ή θερμοστάτες ελέγχονται με την εφαρμογή Home της Apple σε iPhone και iPad. Για να βρεις συμβατά προϊόντα, αναζητάς αξεσουάρ που φέρουν την ένδειξη «Works with Apple HomeKit» στη συσκευασία ή στην περιγραφή του προϊόντος. Η διαθεσιμότητά τους στην Ελλάδα είναι αρκετά περιορισμένη προς το παρόν.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v