Πώς θα φτιάξεις τέλειες πατάτες φούρνου

Δες πώς θα φτιάξεις λαχταριστές, τραγανές έξω και μαλακές μέσα πατατούλες φούρνου με τις παρακάτω συμβουλές.

Πώς θα φτιάξεις τέλειες πατάτες φούρνου

Οι πατάτες φούρνου είναι το τέλειο συνοδευτικό για τα κρεατικά μας και όχι μόνο. Για να γίνουν όμως τέλειες έχουν μερικά δικά τους μυστικά.

Κράτα σημειώσεις.

Δοκίμασε να τις βράσεις πρώτα. Θα μαλακώσει έτσι το εσωτερικό τους πριν το ψήσιμο, χωρίς όμως να καούν απέξω. Οκτώ με δέκα λεπτά βράσιμο είναι καλά.

Στο βράσιμο πρόσθεσε μαγειρική σόδα, η οποία… εγγυάται πως η κρούστα τους στο ψήσιμο θα είναι τέλεια και τραγανή.

Πριν τις ψήσεις, θέλουν πολύ καλό στράγγισμα, μέχρι να μπουν στο φούρνο.

Μη βάλεις όλες τις πατάτες σε ένα σκεύος για να κολυμπήσουν στο λάδι, απλά επικάλυψε την επιφάνειά τους και βάλ’τες ξεχωριστά πάνω σε μια λαδόκολλα.

Όσο ψήνονται, ανακάτεψέ τες με πιρούνι, «σπάζοντάς» τες ελαφρά ώστε να κάνουν ακόμα καλύτερη κρούστα.

Προσοχή, κάθε φορά που ανοίγεις τον φούρνο, έστω και για λίγο, μπορεί να σημαίνει απώλεια έως 50 βαθμών θερμοκρασίας και άρα μέχρι και 5 λεπτά επιπλέον καθυστέρηση στο συνολικό ψήσιμο.

Αν θέλεις να δώσεις γεύση από αρωματικά (δεντρολίβανο, σκόρδο, ρίγανη κ.α.), κάνε έγχυση του λαδιού με τα αρωματικά που θες, ζεσταίνοντας το λάδι σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι τους 100ºC. Στη συνέχεια, σούρωσε το λάδι και χρησιμοποίησέ το στο ψήσιμο, κρατώντας τα στερεά αρωματικά. Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες, ανακάτεψε τα σχεδόν φρέσκα αρωματικά με τα οποία έκανες την έγχυση. Για κάθε 1 λίτρο λαδιού, χρησιμοποιείς περίπου 1 φλιτζάνι φρέσκων βοτάνων για την έγχυση, δες εδώ πώς θα την κάνεις

Οι πατάτες θέλουν υψηλή θερμοκρασία ήτοι 200 με 220 βαθμούς στον αέρα είναι ιδανική θερμοκρασία για το ξεκίνημα.

Μετά τα πρώτα είκοσι λεπτά ψησίματος, γύρνα τον φούρνο σε αέρα, κάτι που επιταχύνει την απαγωγή της υγρασίας και συντομεύει την διαδικασία ψησίματος και «κριτσανίσματος». Κάθε πατάτα είναι μοναδική και οι χρόνοι ενδεικτικοί, επομένως θα πρέπει να παρακολουθείς πώς πάει το φαγητό.

Και αν θες κάτι γρήγορο που θα κάνει όμως τη διαφορά, δοκίμασε να ρίξεις μια κουταλιά της σούπας ξύδι μέσα στην κατσαρόλα που θα βράσεις τις πατάτες για να γίνουν απίστευτα τραγανές πατάτες όταν θα τις βάλεις να ψηθούν. 

Με πληροφορίες από Caruso και Mamapeinao.gr

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v