Περάσαμε ένα ΣΚ στη Θεσσαλονίκη και φάγαμε στα καλύτερα

Ένα Σαββατοκύριακο στην όμορφη Θεσσαλονίκη δεν αρκεί για να τα φας όλα, εμείς όμως προσπαθήσαμε και σου προτείνουμε τα καλύτερα σε 48 ώρες.

Περάσαμε ένα ΣΚ στη Θεσσαλονίκη και φάγαμε στα καλύτερα

Η γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αν έχεις πάει επάνω ξέρεις πως, όπου και να φας, αποκλείεται να φας άσχημα.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ξεχωρίζουν και οι ντόπιοι το ξέρουν.

Εμείς λοιπόν πήγαμε… συστημένοι και προσπαθήσαμε να χωρέσουμε σε ένα Σαββατοκύριακο όσο περισσότερες γεύσεις γίνεται.

Τα καταφέραμε με δυσκολία – μεν – αλλά περίσσια ευχαρίστηση, δε.

Μέχρι την επόμενη εξόρμηση μας, ιδού τι δοκιμάσαμε και πού.

Ξεκινάμε με το brunch και το πρωινό το επιούσιο, το ωραίο, το σωστό. Τα απολαύσαμε και με το παραπάνω στο Caravan, ένα από τα πιο ιδιαίτερα και φιλόξενα ξενοδοχεία της πόλης στη γειτονιά του Καραβάν Σαράι. Η κουζίνα του βγάζει λαχταριστές επιλογές για να ξεκινήσεις τη μέρα σου, σε συνεργασία με τον σεφ του Extravaganza (θα δεις παρακάτω τι εστί αυτό το αριστούργημα), Αντώνη Μουστάκη.

Πιάσε τραπεζάκι έξω ή στο πανέμορφα διακοσμημένο με αναφορές στο Grand Budapest Hotel του Wes Anderson εσωτερικό του, και παράγγειλε πιάτα όπως ελληνικό κροκ μαντάμ, με ζυμωτό φρέσκο ψωμί, καπνιστό τυρί μετσοβόνε, ζουμερό μοσχαρίσιο παστράμι, τηγανιτό αυγό και μια σάλτσα φέτας που το απογειώνει, και στραπατσάδα από τα παλιά, με Scrambled Eggs , κρέμα από βιολογικές ντομάτες και αφρό φέτας συνοδευόμενο από σπιτικό προζυμένιο ψωμί – κόλαση. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στην παραδοσιακή σπανακόπιτα, την οποία αποδομούν και σερβίρουν με χωριάτικο φύλλο τραγανό στο πλάι, βιολογικό αυγό ποσέ και πέστο σπανάκι με μυρωδικά και φέτα.

Δες τον κατάλογο εδώ

Και η μπουγάτσα; Πρωινό δεν είναι; Φυσικά – και δεκατιανό άμα λάχει. Την καλύτερη θα την φας στον Γιάννη, πίσω από το Λευκό τον Πύργο, ο οποίος κάνει εξαιρετική μπουγάτσα κρέμα, με την ιδανική αναλογία σε ζάχαρη άχνη και κανέλα και με μια γέμιση που λιώνει στο στόμα σε κάθε μπουκιά. Εδώ θα βρεις επίσης και εξαιρετικά πεϊνιρλί και καλτσόνε, πάντα με ολόφρεσκες πρώτες ύλες.

Στα Λαδάδικα, το Συν-τροφή δημιουργία του Γιάννη Λουκάκη είναι ένα τοσοδούλι εστιατόριο με zero waste φιλοσοφία και βιολογικά προϊόντα μικρών παραγωγών και καλλιεργητών τα οποία συναποτελούν το καθημερινά διαφορετικό μενού του.

Εδώ μπορεί να βρεις επιλογές όπως ωμή γαρίδα Καβάλας με αχνιστό σπανάκι, μανταρίνι και λευκό ταραμά, σταμναγκάθι ζεματιστό, πολίτικη σαλάτα με ψητό σουτζούκι και σνίτσελ μαύρου χοίρου με λευκό ταραμά και katsuobushi ήτοι ξύσμα τόνου, τριμμένο σε νιφάδες. Λογαριασμός στα 20-25€/ άτομο, με ποτήρι κρασί.

Επίσης στα Λαδάδικα, το τοσοδούλι Λούπινο φέρνει στο τραπέζι δια χειρός Ιωάννη Κισκινίδη θεσσαλονικιώτικη κουζίνα με μοντέρνες πινελιές. Κροκέτες μπακαλιάρου με αγιολί από καραμελωμένο κρεμμύδι, σκόρδο, ψητή πιπεριά φλωρίνης και ξύσμα λεμονιού, χταπόδι μπουγιουρντί με πικάντικο σαλάμι Λευκάδας, μαστέλο με φρέσκο πέστο βασιλικού, κριθαρότο με κοτόπουλο και θυμάρι, μπιφτέκι Θεσσαλονίκης με πατάτες, πιτούλες και αγιολί μουστάρδας και χοιρινή ταλιάτα μαριναρισμένη με βότανα της Μεσογείου, σερβιρισμένη με κύβους πατάτας με καπνιστή πάπρικα. Λογαριασμός στα 15-20€, με κρασί χύμα.  

Κοντά στα δικαστήρια, το Μαιτρ και Μαργαρίτα (από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μιχάλη Μπουλγκάκοφ) δημιούργημα της οινοχόου Ρόης Αποίκου και του μάγειρα Σωκράτη Δεληγιάννη είναι ένα γαστρονομικό διαμάντι με εξαιρετικά πιάτα βασισμένα σε ντόπιες πρώτες ύλες, τα οποία συνοδεύεις με orange και βιοδυναμικά κρασιά και ετικέτες μικρών οινοποιείων ανά την Ελλάδα.

Κι εδώ ο κατάλογος αλλάζει αναλόγως εποχικότητας, περιλαμβάνοντας πιάτα – ποιήματα όπως λαχματζούν με μοσχαρίσιο κιμά, κρέμα ρομέσκο και ντρέσινγκ με τεαχίνι και γιαούρτι, χειροποίητα ραβιόλι με καβουρμά, κατσικάκι με μαστίχα, ξινόχοντρο τραχανά και νεράντζι, και χοιρινό λαιμό σχάρας με γλάσο ελληνικου καφέ, κρέμα κυδώνι και ψητό κυδώνι. Λογαριασμός στα 25€ κατ’ άτομο, με ποτήρι κρασί.

Στη Στοά Πτολεμαίων, το μικρό αλλά θαυματουργό Extravaganza θέτει σε νέες βάσεις το casual fine dining και στον λιτό χώρο του ετοιμάζει δημιουργικά πιάτα στην ανοικτή του κουζίνα. Οι πρώτες ύλες έρχονται από µικροπαραγωγούς και καλλιέργειες απ’ όλη την Ελλάδα και αποτελούν μια γευστική… εξτραβαγκάνζα αποτελούμενη από πιάτα όπως μανιτάρια φρικασέ με χόρτα εποχής, μυρωδικά και καβουρδισμένο φουντούκι, σεβίτσε με ψάρι ημέρας, λαχανόπικλα, σταφίδες, γάλα τίγρη και εσπεριδοειδή, σολομό με σάλτσα ταχίνι, σόμπα νουντλς και τραγανό φαγόπυρο και καρέ χοιρινό γαλλικής κοπής, με BBQ καρότο, πούδρα κρεμμύδι, πίκλα κρεμμύδι και σιναπόσπορο τουρσί. Λογαριασμός στα 25-30€/ άτομο με ποτήρι κρασί.

Για τους λάτρεις του μεζέ και του τσίπουρου, το Μεζέν του Βόλου απέκτησε αδερφάκι σε ένα στενάκι κοντά στη Νίκης, και είναι ωραιότατο. Ο κατάλογος με τις ετικέτες τσίπουρου είναι κάτι παραπάνω από πλούσιος, είναι χαώδης, ενώ στα μεζεδάκια θα βρεις αρκετές πρωτότυπες επιλογές όπως γύρος τόνου, σουτζουκάκια μπακαλιάρου, καρμπονάρα με πλοκάμια καλαμαριού (!), λουκάνικο από χταπόδι, καπνιστό χέλι με πατάτες, πουρέ ξινόμυλου και αριάνο, μαντί γαρίδες και ξινότυρο Μυκόνου με πουρέ αχλάδι και πίκλες. Οι μερίδες είναι μικρές, οι τιμές τους περί τα 30€ το άτομο για τσιμπολόγημα με δικό τους τσίπουρο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v