Θεσσαλονίκη: Τα καλύτερα ταβερνάκια της πόλης
Βγήκαμε μια μερακλήδικη μεζεδοβόλτα στη συμπρωτεύουσα κι αποφανθήκαμε νέτα σκέτα και ξάστερα ότι αυτά είναι τα καλύτερα ταβερνάκια της Θεσσαλονίκης.
Βγήκαμε μια μερακλήδικη μεζεδοβόλτα στη συμπρωτεύουσα κι αποφανθήκαμε νέτα σκέτα και ξάστερα ότι αυτά είναι τα καλύτερα ταβερνάκια της Θεσσαλονίκης.
Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι όπου κι αν κάτσεις για φαγητό στη Θεσσαλονίκη, θα φας καλά και πράγματι είναι μια γενική αλήθεια που μέσες άκρες ισχύει και επαληθεύεται σε κάθε γεύμα σου. Ωστόσο οι Σαλονικιοί μπορούν να κρυφογελάνε με τους Αθηνέζους foodies που ανεβάζουν μπόλικες φωτογραφίες από τις φαγητοεξορμήσεις τους στη συμπρωτεύουσα, από τις οποίες λείπουν συνήθως μπόλικα local διαμαντάκια. Εμείς προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τα μπόσικα και να συμπεριλάβουμε στη λίστα μας τα καλύτερα σαλονικιώτικα ταβερνάκια της πόλης.
Ίμβρου 24, τηλ: 231 091 2292
Στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας στην προσφυγική Τούμπα, σε μια ήσυχη γειτονιά που αποκαλείται Οικισμός Αθηναίων, κρύβεται ένα μαγαζί που συνδυάζει τον αέρα ταβέρνας, κουτουκιού και ιταλικής τρατορίας. Εδώ το μενού κινείται από κορυφαίες κοπές κρέατος –όπως η bistecca fiorentina– μέχρι τα πιο απλά αλλά ακαταμάχητα comfort πιάτα, σαν τα μυρωδάτα σουτζουκάκια που θυμίζουν σπιτική κουζίνα. Στο κρεατοφαγικό του ρεπερτόριο θα βρεις μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα και T-Bone, αρνίσια ή πρόβεια παϊδάκια (ανάλογα με τη μέρα και τη διάθεση του χασάπη), ζουμερή πανσέτα και ένα εξαιρετικό μοσχαρίσιο συκώτι γάλακτος. Τα συνοδεύεις με προσεγμένα μεζεδάκια όπως μανιτάρια σχάρας, σαρμαδάκια, φάβα, πιπεριές Φλωρίνης, ψητή μελιτζάνα και, φυσικά τις χειροποίητες τηγανητές πατάτες. Ο λογαριασμός κυμαίνεται από 25 έως 30 ευρώ το άτομο ανάλογα με την κοπή που θα τιμήσεις μαζί με ρετσίνα ή ένα ποτήρι καλό κρασί.
Ερμού 26, τηλ: 231 028 3739
Ένα ιδιαίτερο μαγαζί στο κέντρο της πόλης, με τη μία πλευρά του να βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο και την άλλη στην Στοά Μοδιάνο, το Τσιρ Τσιρ είναι εγγύηση τόσο για τους κρεατοφάγους (αλλά και τους λάτρεις των θαλασσινών), με τα μερακλήδικά του πιάτα. Εδώ θα βρεις λίγα αλλά καλά πιάτα κρεατικών, όπως μπριζολάκια μελωμένα σε μερίδα με ταμπουλέ, λουκάνικο με γραβιέρα Γρεβενών, σουβλάκι κοτόπουλο, ντονέρ, μπριζολάκι λαιμού με ταμπουλέ και κεφτεδάκια σχάρας σε μερίδα με πιτούλες και σάλτσα πάπρικας. Ωραία και τα μεζεδάκια του, με επιλογές όπως παστουρμαλί, σεβίτσε γαρίδας, μπουγιουρντί, καβούρια σωτέ σβησμένα με ούζο και άνηθο και καβουρμά μοσχαρίσιο με χόρτα και αυγά μάτια. Λογαριασμός στα 15€ το άτομο, με χύμα κρασί.
Μεγ. Αλεξάνδρου 31, Ελευθέριο Κορδελιό, τηλ: 231 070 5750
Στον απλό αλλά ζεστό χώρο της, αυτή η οικογενειακή ταβέρνα μετράει χρόνια παράδοσης και σερβίρει γενναιόδωρες μερίδες κρεατικών στρωμένες σε λαδόκολλα, όπως παλιά. Τα τραπέζια της γεμίζουν καθημερινά με λάτρεις του καλού ψητού, που ξέρουν να εκτιμούν το σωστά ψημένο κρέας. Η αρχή γίνεται ιδανικά με στρογγυλές, φρεσκοτηγανισμένες πατάτες με τυράκι, τραγανά κολοκυθάκια και μια πικάντικη τυροκαυτερή που ανοίγει την όρεξη. Από εκεί και πέρα, η σχάρα παίρνει φωτιά: χωριάτικο λουκάνικο, ζουμερή πανσέτα, αρνίσια παϊδάκια, αφράτα κεφτεδάκια, χοιρινά σουβλάκια, φιλετάκι κοτόπουλου και τα αγαπημένα όλων, τα καλοψημένα σουτζουκάκια. Μust είναι και το καυτό μπουγιουρντί. Λογαριασμός στα 18-22€ το άτομο μαζί με παγωμένη ρετσίνα ή χύμα κρασάκι.
Αριστομένους 4, κέντρο, τηλ.: 231 096 0383

Από το 1966, αυτό το ρετρό ταβερνάκι/καφενείο κρατά ζωντανό το πνεύμα μιας άλλης εποχής, με τα ράφια του παλιού μπακάλικου, την ξυλόσομπα που καίει χειμώνα-καλοκαίρι και το ζωγραφιστό του πάτωμα που θυμίζει σκηνικό ελληνικής ταινίας. Το μενού του αλλάζει συχνά, γραμμένο κάθε φορά στο χέρι, ανάλογα με τα φρέσκα καλούδια που βρίσκουν στην αγορά. Αν είστε τυχεροί, θα πέσετε πάνω στα θεϊκά γιουβαρλάκια κοτόπουλο με αβγολέμονο, το πολίτικο σουτζούκι με αυγά μάτια, το μαλακό μοσχαράκι κατσαρόλας με τραχανά, σπανάκι και δυόσμο, ή το ψητό λάχανο με καβουρμά και σως ροδιού – πιάτα που μυρίζουν φροντίδα και φαντασία. Οι τηγανητές πατάτες τους αξίζουν ειδική μνεία, όπως και η σελίδα αφιερωμένη αποκλειστικά στα τυριά, για τους μυημένους του είδους. Μαζί με μπόλικο χύμα κρασάκι, ο λογαριασμός σπάνια ξεπερνά τα 20€ το άτομο.
Αγράφων 13, Άνω Πόλη, τηλ.: 2310968968

Φωτεινή, παιχνιδιάρικη και με στιλ, η Κουκίδα δηλώνει «γαστροκαφενείο» — κι αν αυτό σου φέρνει στο μυαλό κάτι πολύ συγκεκριμένο, ξέχασέ το· εδώ μιλάμε για Θεσσαλονίκη, κι όλα έχουν άλλη χάρη. Το μενού της μπλέκει παραδοσιακές γεύσεις με μοντέρνες πινελιές: χταπόδι στη σχάρα με φάβα, ελιές και ντομάτα, κεμπαπάκια μπακαλιάρου πάνω σε κρεμώδη σκορδαλιά, τηγανητά κολοκυθάκια με τζατζίκι, λουκάνικο Τζουμαγιάς με πατάτες, αυγό και στάκα, κολοκυθάκια γεμιστά με γαρίδες, ρύζι και αβγολέμονο ταραμά, μελωμένη πανσέτα με τριπλομαγειρεμένες πατάτες, αλλά και μανιτάρια φρικασέ με αβγολέμονο, άνιθο και δυόσμο. Μαζί με τα απαραίτητα συνοδευτικά ουζάκια ή τσιπουράκια η μπίλια του λογαριασμού κάθεται στα 25€ το άτομο.
Καθηγητή Νικολάου Ανδριώτη 13, Τούμπα, τηλ.: 2311242612

Τώρα θα κάνουμε τζέρτζελο για χάρη τούτου του φημισμένου ταβερνοκαφενέ που φιγουράρει πάντοτε πολύ ψηλά στις μεζεδολίστες των ντόπιων. Πολύχρωμος, ζωηρός και γεμάτος ενέργεια, ο Τζερτζελές μαζεύει κόσμο κάθε ηλικίας που αγαπά το χαλαρό κλίμα, το καλό φαγητό και τις μεγάλες παρέες. Τις ηλιόλουστες μέρες κάθεσαι στο όμορφο ξύλινο ντεκ του, ενώ όταν δροσίζει, βρίσκεις ζεστασιά στον φιλικό, καλαίσθητο εσωτερικό του χώρο. Το μενού του ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα: από κεμπάπ γιαουρτλού, λουκάνικα και τηγανιές μέχρι μπακαλιαράκια, θράψαλο και γαρίδες σαγανάκι. Και φυσικά, υπάρχουν και τα απαραίτητα ορεκτικά για τη μέση όπως οι πατάτες τηγανιτές με αυγά μάτια, τα σπιτικά σαρμαδάκια, το σαγανοτύρι και η ψητή μελιτζάνα που γίνονται ανάρπαστα.
Βασιλίσσης Όλγας 178, τηλ.: 231 041 4730
Από το 1961 όταν και άνοιξε τις πόρτες για πρώτη φορά αυτή η παραδοσιακή ταβερνίτσα έγινε σημείο συνάντησης απανταχού δειπνοσοφιστών και καλοφαγάδων στη Σαλονίκη μας. Σαν βρεθείς στον Κρόνο νιώθεις ότι μπήκες σε χρονομηχανή και βρέθηκες σε ένα από εκείνα τα μπακαλοταβερνάκια που πρωταγωνιστούσαν στις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες. Εδώ, τα σουτζουκάκια είναι η αδιαμφισβήτη σπεσιαλιτέ του μενού, με τον γύρο να ακολουθεί κατά πόδας και να κερδίζει τα εύσημα κάθε σουβλακολάγνου που σέβεται τον εαυτό του. Πρόσθεσε ντολμαδάκια, τις ροδέλες πατάτας με το τριμμένο τυρί, τη χτυπητή, τη σουβλιστή μπριζόλα, τους κολοκυθοκεφτέδες και κάποιο από τα πολύ τίμια μαγειρευτά του καταλόγου. Λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο με κρασάκι.