Σούπερ κόλπα που δεν είχες σκεφτεί για να εξοικονομήσεις βενζίνη

Η 5η δεν είναι μόνο για τις Εθνικές Οδούς, τα ανοιχτά παράθυρα αυξάνουν την κατανάλωση και άλλα κόλπα που δεν ήξερες για να εξοικονομήσεις βενζίνη.

Σούπερ κόλπα που δεν είχες σκεφτεί για να εξοικονομήσεις βενζίνη

Με την τιμή της βενζίνης να έχει πέσει μόνο ελαφρώς από το δυσθεώρητο 2€ το λίτρο που είχε φτάσει –και ξεπεράσει– πρόσφατα, αναζητούμε πάντα τρόπους να εξοικονομήσουμε καύσιμο, καθότι οι καιροί είναι δύσκολοι και τα fuel pass, που ούτως ή άλλως ελάχιστα βοήθησαν, απ’ ό,τι φαίνεται τα ξεχάσαμε. Πώς θα γίνει, λοιπόν, να μειώσεις κατά το δυνατόν την κατανάλωση του αυτοκινήτου σου;

Κατ’ αρχάς, ελάφρυνέ το. Εκείνη η ομπρέλα της παραλίας που έχει ξεμείνει στο πορτ μπαγκάζ από τον περασμένο Αύγουστο δεν θα σου χρειαστεί για το επόμενο εξάμηνο. Ομοίως και οι αλυσίδες που έχεις αφήσει εκεί από τον περασμένο Φεβρουάριο που χιόνισε στην Αθήνα –όσο έξω έχει 15 βαθμούς Κελσίου δεν πρόκειται, μην ανησυχείς. Όσο περισσότερο βάρος κουβαλάς, τόσο περισσότερη βενζίνη καις, γι’ αυτό φρόντισε μια φορά τον μήνα ή όσο συχνά χρειάζεται να τσεκάρεις πορτ μπαγκάζ και πίσω καθίσματα για περιττά αντικείμενα, και να τα αφήνεις σπίτι.

Το φρένο και τα μάτια σου. Κάθε απότομο φρενάρισμα, όπως και κάθε απότομη επιτάχυνση, σου κοστίζει σε πολύτιμο καύσιμο. Κόψε ταχύτητα ομαλά, αφήνοντας το γκάζι καθώς πλησιάζεις σε διασταύρωση, φανάρι ή διάβαση, και κράτα την ταχύτητά σου σταθερή τις υπόλοιπες ώρες.

Απόφυγε να οδηγείς με ανοιχτά παράθυρα, ειδικά σε αυτοκινητόδρομους και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, και ακόμα περισσότερο τις μέρες που φυσάει πολύ. Επηρεάζεται η αεροδυναμική του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να καις περισσότερη βενζίνη.

Άλλαζε τις ταχύτητες στην ώρα τους, και μην κρατάς την 5η και την 6η μόνο για τα ταξίδια στις εθνικές οδούς. Είναι μια χαρά χρήσιμες –και οικονομικές– και στη Συγγρού, για παράδειγμα, και σε οποιονδήποτε μεγάλο δρόμο βρεις χωρίς κίνηση.

Μία φορά στις πέντε που σταματάς για βενζίνη, τσέκαρε και τον αέρα στα λάστιχα. Τα περισσότερα λάστιχα χάνουν 1 psi πίεση το μήνα. Μικρότερη πίεση από την ενδεδειγμένη σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου. Πώς ξέρεις ποια είναι η ενδεδειγμένη πίεση για τα ελαστικά σου; Αναγράφεται στο εγχειρίδιο κατασκευαστή του αυτοκινήτου, και σε αυτοκόλλητο που θα βρεις στην πόρτα του οδηγού.

Μην αμελείς τα σέρβις του αυτοκινήτου, και ζήτα από τον μηχανικό σου να τσεκάρει τακτικά τον αισθητήρα λάμδα, ο οποίος είναι ευαίσθητος και τυχόν δυσλειτουργίες του αυξάνουν κατακόρυφα την κατανάλωση βενζίνης.

Και τέλος, κομμάτι αναπάντεχο αλλά: Τσέκαρε μια φορά στις τόσες ότι η τάπα της βενζίνης είναι σφιχτά κλεισμένη, γιατί όλοι μας τείνουμε να ξεχνάμε πως η βενζίνη είναι υγρή και τα υγρά έχουν την τάση να εξατμίζονται.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v