Σούπερ χριστουγεννιάτικες συνταγές για όσους δε συμπαθούν τη γαλοπούλα

Σου φαίνεται η γαλοπούλα άνοστη; Έχουμε φανταστικές συνταγές με κοτόπουλο, χοιρινό ή μοσχάρι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου.

Σούπερ χριστουγεννιάτικες συνταγές για όσους δε συμπαθούν τη γαλοπούλα

Εδώ που τα λέμε, αν η γαλοπούλα ήταν όντως κάτι απίθανο, δεν θα βρισκόταν στο τραπέζι μας μόνο μια φορά τον χρόνο. Όχι βέβαια ότι χρειάζονται αιτιολόγηση τα γούστα –αν δεν σου αρέσει, δεν σου αρέσει. Και αφού δεν σου αρέσει, έχουμε ωραιότατες συνταγές για να την αντικαταστήσεις στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Κοτόπουλο φιλέτο γεμιστό Χριστουγεννιάτικο

Υλικά:
Για το κοτόπουλο: 4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/4 φλ. ξύδι, 1/4 φλ. Κονιάκ, 1 φλ. ζωμό κότας, αλάτι, πιπέρι, αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα, λίγο σπάγκο ψησίματος
Για τη γέμιση: 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 100 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 2 κ.σ. κουκουνάρι, 4 ψιλοκομμένα αποξηραμένα δαμάσκηνα, 4 βρασμένα κάστανα ψιλοκομμένα, 1 μήλο τριμμένο, 4 κ.σ. κονιάκ, 4 κ.σ. ξύδι, 1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό)

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα την γέμιση ώστε να κρυώσει. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας να ψηθεί και να ροδίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά (3-4΄). Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα δαμάσκηνα, τα κάστανα και το μήλο και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το ξύδι και το κονιάκ. Προσθέτουμε λίγο ξύσμα πορτοκάλι. Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος. Αποσύρουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Περιχύνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε την γέμιση κι αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά ώστε να γεμίσουμε τα χριστουγεννιάτικα ρολά.

Για το κοτόπουλο:
Με κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε τα φιλέτα, ώστε να μεγαλώσει η επιφάνεια τους. Τα χτυπάμε με μπάτη ή κάποιο άλλο βαρύ αντικείμενο, ώστε να πλατύνουν και να ανοίξουν, σε μεγάλη επιφάνεια για να τα γεμίσουμε. Λαδώνουμε τα φιλέτα και αλατοπιπερώνουμε καλά από όλες τις πλευρές. Μοιράζουμε δυο κουταλιές γέμιση σε κάθε φιλέτο. Τυλίγουμε σε ρολό και δένουμε σφιχτά κάθε ρολάκι, ώστε να μην ανοίξει στο μαγείρεμα.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ή πλασωτέ κατσαρόλα με χοντρή βάση. Σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε τα ρολάκια γύρω γύρω για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσοχή τα ρολά κοτόπουλο πρέπει να ροδίσουν ομοιόμορφα. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα ολόκληρα και το θυμάρι. Σβήνουμε τα ρολά με το ξύδι και το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το υγρό για να φυλακίσουμε τα αρώματα.

Προσθέτουμε το ζωμό και βράζουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά για να ψηθεί το φιλέτο και να γλασάρει η λίγη πυκνή σάλτσα. Αν θέλουμε προσθέτουμε ένα κομμάτι κρύο βούτυρο, όσο ένα καρύδι, για να γυαλίσει η σάλτσα. Ανακινούμε το τηγάνι, για να λιώσει το βούτυρο με τη θερμοκρασία των υλικών. Κόβουμε διαγώνια κάθε φιλέτο και σερβίρουμε, γαρνίροντας με αποξηραμένα φρούτα.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Μοσχαράκι με δαμάσκηνα στη χύτρα ταχύτητας

Υλικά:
6 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κιλά μοσχαρίσια σπάλα, αλάτι, πιπέρι, 1 κρεμμύδι, 200 γρ. μανιτάρια champignon, 1 σκ. Σκόρδο, 200 γρ. νερό, ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι, 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού, 2 στικ κανέλα, 1 κύβο βοδινού, 1 κ.σ. κοφτή μπούκοβο, 2 αστεροειδείς γλυκάνισους, 200 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα, 1 κλ. δεντρολίβανο

Για τον πουρέ σελινόριζας: 1 κιλό σελινόριζα, 400 γρ. νερό, 400 γρ. γάλα 3,5%, 4-5 κλ. θυμάρι φρέσκο, αλάτι, 150 γρ. βούτυρο κρύο, χυμό λεμονιού, από ½ λεμόνι, 40 γρ. μέλι,
πιπέρι λευκό

Εκτέλεση:
Για το μοσχαράκι με δαμάσκηνα: Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τη μοσχαρίσια σπάλα σε χοντρά τετράγωνα κομμάτια. Μεταφέρουμε σε 2 δόσεις το κρέας στη χύτρα ταχύτητας, πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι, και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.

Αφαιρούμε το κρέας σε ένα πιάτο. Ρίχνουμε στη χύτρα το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Κόβουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και το σκόρδο σε χοντρά κομμάτια, τα μεταφέρουμε στη χύτρα, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε στη χύτρα το νερό, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, τα στικ κανέλας, τον κύβο βοδινού, το μπούκοβο και τους αστεροειδείς γλυκάνισους. Κόβουμε σε κομμάτια τα δαμάσκηνα, τα ρίχνουμε στη χύτρα, και ανακατεύουμε με την κουτάλα. Προσθέτουμε το κρέας και το δεντρολίβανο, και κλείνουμε τη χύτρα ταχύτητας με το καπάκι της. Γυρνάμε στην ένδειξη 3, και μόλις η βαλβίδα δείξει το πράσινο χρώμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά.

Για τον πουρέ σελινόριζας: Αφαιρούμε τη φλούδα από τη σελινόριζα με ένα κοφτερό μαχαίρι, την κόβουμε σε κυβάκια, και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το νερό, το γάλα και το θυμάρι. Αν η σελινόριζα δεν βυθίζεται μέσα στο νερό και στο γάλα, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό. Μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, κλείνουμε με το καπάκι της ή με διάφανη μεμβράνη, και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και αφαιρούμε το καπάκι ή τη διάφανη μεμβράνη.

Μεταφέρουμε τη σελινόριζα με μια τρυπητή κουτάλα στον πολυκόφτη. Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι, χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, προσθέτουμε το βούτυρο σε 3 δόσεις, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να έχουμε έναν λείο πουρέ. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το μέλι και το πιπέρι, και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν στον πουρέ. Μεταφέρουμε τον πουρέ σε ένα μπολ.

Για το σερβίρισμα: Μοιράζουμε τον πουρέ σε πιάτα, και τον απλώνουμε με ένα κουτάλι, αφήνοντας ένα κενό στο κέντρο, ώστε να τοποθετήσουμε το κρέας. Βάζουμε το κρέας πάνω από τον πουρέ. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο θυμάρι, πιπέρι και ελαιόλαδο, και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Καραμελωμένο ψητό χοιρινό

Υλικά:
2 κιλά & 700 γρ. χοιρινό μπούτι καπνιστό, 120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 170 γρ. μέλι, 2 κ.σ. μουστάρδα, ¼ κ.γ. κανέλα τριμμένη, ¼ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο, 4 σκ. σκόρδο λιωμένες

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C, στον αέρα. Τοποθετούμε το μπούτι στον πάγκο εργασίας και με ένα ίσιο μαχαίρι, δημιουργούμε μικρά διαμαντάκια στην επιφάνειά του. Τυλίγουμε καλά το μπούτι με αλουμινόχαρτο, το μεταφέρουμε στη σχάρα του φούρνου και από κάτω τοποθετούμε ένα ταψί γεμάτο νερό. Ψήνουμε το μπούτι για ½ ώρα.

Παράλληλα, τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και το ζεσταίνουμε, μέχρι να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι, τη μουστάρδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το σκόρδο. Ανακατεύουμε, βράζουμε για 2 λεπτά και αφήνουμε το άλειμμα στην άκρη.

Αφαιρούμε το κρέας από το φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αλείφουμε το κρέας με το 1/3 από το μείγμα για το άλειμμα. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220°C και ψήνουμε για 10 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες 2 φορές, ψήνοντας στο σύνολο 30 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει καλά το κρέας και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη 

Χριστουγεννιάτικο χοιρινό με πορτοκάλι

Υλικά:
2 κιλά χοιρινή σπάλα (ζυγισμένη χωρίς το κόκαλο –ζητάμε από τον χασάπη να ξεκοκαλίσει το κομμάτι), ½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά

Για τη μαρινάδα: χυμός από 2 ακέρωτα πορτοκάλια και ξύσμα από το ένα από αυτά, χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι, 150 ml ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες, 200 ml γλυκό κρασί (κατά προτίμηση Samos Vin Doux), 1 κ.γλ. ξερή ρίγανη, 1 κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο, 1 κύβος λαχανικών θρυμματισμένος, 1 κ.γλ. μείγμα μπαχαρικών ρας-ελ-χανούτ (έτοιμο μείγμα μαροκινών μπαχαρικών που θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα μπαχαράδικα)

Για τις πατάτες: 1½ κιλό πατάτες (ή γλυκοπατάτες), κατά προτίμηση βιολογικές, μικρού μεγέθους ή κομμένες στη μέση αν είναι μεγάλες, ξεφλουδισμένες, 1 ακέρωτο πορτοκάλι, ολόκληρο και με τη φλούδα του, κομμένο σε λεπτές στρογγυλές φέτες, 150 γρ. ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες, 150 γρ. ψιλοκομμένα ξερά σύκα, 1 κ.σ. γλυκό μπούκοβο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε εκεί και το κρέας, το γυρίζουμε μερικές φορές για να βραχεί καλά, σκεπάζουμε τη λεκάνη με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 3 - 4 ώρες, εντός ή εκτός ψυγείου, γυρίζοντάς το τακτικά για να μαριναριστεί ομοιόμορφα.

Σε ένα μεγάλο μπολ ταψί βάζουμε τις κομμένες πατάτες (ή τις γλυκοπατάτες) μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Στραγγίζουμε καλά το κρέας, χωρίς να πετάξουμε τη μαρινάδα, και το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί. Ρίχνουμε τη μαρινάδα στο μπολ με τις πατάτες, ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε όλο το μείγμα στο ταψί, γύρω από το κρέας. Πασπαλίζουμε τις πατάτες με την τριμμένη φρυγανιά.

Ψήνουμε το φαγητό για 1 ώρα και 45 λεπτά περίπου, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Αν χρειαστεί, ψήνουμε για μερικά λεπτά ακόμα. Αν όμως το κρέας ροδίσει από νωρίς, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και συνεχίζουμε έτσι το ψήσιμο.

Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και το κόβουμε σε μερίδες. Το σερβίρουμε με τις πατάτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα του.

Η συνταγή είναι της Ντίνας Νικολάου 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v