Συμπτώματα που μπορεί να μπερδέψεις με κατάθλιψη

Υπάρχουν «συμπτώματα» που συχνά παρερμηνεύονται ως κατάθλιψη, ενώ μπορεί να σχετίζονται με κάτι τελείως διαφορετικό.

Συμπτώματα που μπορεί να μπερδέψεις με κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι συχνή ψυχική διαταραχή από την οποία εκτιμάται ότι πάσχει παγκοσμίως το 5 % των ενηλίκων.

Πρόκειται για μια διαταραχή της διάθεσης η οποία προκαλεί επίμονο αίσθημα λύπης και απώλεια ενδιαφέροντος. Επηρεάζει το πώς αισθάνεται, σκέφτεται και συμπεριφέρεται κάποιος και μπορεί να οδηγήσει σε ποικιλία συναισθηματικών και σωματικών προβλημάτων. Δεν είναι αδυναμία, ούτε κάποιος μπορεί απλά να ξεφύγει από αυτή. Όμως, δεν θα πρέπει κάποιος να αποθαρρύνεται, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι με κατάθλιψη αισθάνονται καλύτερα με φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία ή συνδυασμό τους.

Αν και η κατάθλιψη μπορεί να συμβεί μια φορά, συνήθως υπάρχουν πολλά επεισόδια κατά τη διάρκεια της ζωής του πάσχοντος. Παρόλα αυτά μερικές φορές κάποια «συμπτώματα» που για πολλούς μαρτυρούν κατάθλιψη είναι πιθανό να σχετίζονται με κάτι τελείως διαφορετικό από τη συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή.

Συχνό αίσθημα κόπωσης

Μια σειρά από ασθένειες έχουν ως βασικό της σύμπτωμα το συχνό αίσθημα κόπωσης. Καρδιοπνευμονικές παθήσεις αντίστοιχα ενδοκρινολογικές/,μεταβολικές παθήσεις, όπως υπο/υπερ-θυρεοειδισμός, ηλεκτρολυτικές διαταραχές (π.χ. υποκαλιαιμία), αλλά και αιματολογικές παθήσεις (π.χ. αναιμία) αλλά και λοιμώξεις (Covid-19, λοιμώδης μονοπυρήνωση)  είναι πολλές φορές υπεύθυνες για την έντονη κούραση που νιώθεις. Ωστόσο η σαφής αιτία της χρόνιας κόπωσης μπορεί να εντοπιστεί στα 2/3 περίπου των ασθενών. Σε αρκετές περιπτώσεις το αίσθημα κακουχίας μπορεί να απλώς να εξηγηθεί από υπερκόπωση (πολλές ώρες εργασίας ή λίγες ώρες ύπνου που δυστυχώς «θερίζουν στην εποχή μας»).

Αλλαγές στη διάθεση σου

Οι αλλαγές στη διάθεση σου, μπορεί να είναι ένα καμπανάκι από τον οργανισμό ότι κάτι δεν πάει καλά, ωστόσο δεν μαρτυρούν πάντα κατάθλιψη. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι πολύ συχνά υπεύθυνη για τις αλλαγές διάθεσης που μπορείς να νιώθεις, όπως αντίστοιχα κι άλλοι εξωτερικοί παράγοντες που σχετίζονται με το επάγγελμά σου ή τις καθημερινές σου συνήθειες (συχνή αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος, απαιτητική εργασία με εξαντλητικά ωράρια)

«Δεν έχω όρεξη να βγω»

Όλοι οι άνθρωποι περνάμε περιόδους που περιορίζουμε κατά πολύ τις εξόδους μας, ή τις συναναστροφές με φίλους. Η απώλεια ενδιαφέροντος για να βγεις με φίλους ή γνωστούς δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι πάσχεις από κατάθλιψη. Αντίθετα μπορεί να σχετίζεται με φορτωμένο πρόγραμμα, με κούραση, με ένα reboot που επιθυμείς να κάνεις στον εαυτό σου.

Τα συχνά ξεσπάσματα θυμού

Πολλές φορές τα συχνά ξεσπάσματα θυμού, αντιμετωπίζονται ως ένα από τα βασικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Παρόλα αυτά οι συχνές εκρήξεις θυμού κάποιου ανθρώπου μπορεί να είναι αποτέλεσμα ζήλιας, φόβος απόρριψης, αποτέλεσμα θλίψης ή ακόμη και χειριστικότητα που χρησιμοποιείται από έναν χειριστικό σύντροφο, συνάδελφο ή συγγενή για να πάρει αυτό που θέλει από τη σχέση σου μαζί του.

«Χώρισα και δεν θέλω να δω άνθρωπο»

Ο χωρισμός ειδικά αν πρόκειται για μια μακροχρόνια σχέση, είναι μια επίπονη διαδικασία ειδικά για τα βαθιά συναισθηματικά άτομα. Μπορεί να φέρει στη ζωή σου αλλαγές διάθεσης, απώλεια όρεξης, εκρήξεις θυμού, κι άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρερμηνευθούν ως κατάθλιψη και να ταυτιστούν εσφαλμένα με τη συγκεκριμένη διαταραχή. Παρόλα αυτά θα δεις πως όταν περάσουν οι πρώτες μέρες η κατάσταση θα βελτιωθεί και τα παραπάνω «συμπτώματα» ολοένα και θα φθίνουν.

«Δεν μπορώ να κοιμηθώ καλά πια. Δύσκολα σηκώνομαι από το κρεβάτι»

Η αϋπνία και οι διαταραχές ύπνου είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στις μέρες μας. Η στρεσογόνα καθημερινότητα ωστόσο είναι εκείνη που κρύβεται τις περισσότερες φορές πίσω από έναν κακό ύπνο, συνδυαστικά με άλλα «λάθη» στα οποία υποπίπτουμε ξανά και 

«Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ με τίποτα»

Η αδυναμία συγκέντρωσης βρίσκεται όντως στην κορυφή της λίστας των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Παρόλα αυτά δεν σημαίνει πως κάθε φορά που κάποιος διαμαρτύρεται πως έχει πρόβλημα κι αδυναμία συγκέντρωσης, έχει κατάθλιψη. Η κακή διατροφή, η έλλειψη ποιοτικού ύπνου, οι ορμονικές αλλαγές, η έλλειψη βιταμινών, αλλά και το στρες κρύβονται πολύ πιο συχνά πίσω από την κουρτίνα των προβλημάτων συγκέντρωσης που αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v