Όσα ωραία θα δούμε και θα κάνουμε στη γιορτινή Αθήνα

Η Αθήνα ντύθηκε γιορτινά και μας περιμένει με πληθώρα εκδηλώσεων σε πλατείες, θεατρικές σκηνές και μουσικούς χώρους. Κράτα σημειώσεις.

Όσα ωραία θα δούμε και θα κάνουμε στη γιορτινή Αθήνα

Η γιορτινή περίοδος των Χριστουγέννων είναι η χαρά του μικρού και του μεγάλου παιδιού, και φέτος χωρίς τη… φοβερά της πανδημίας, μπορούμε να απολαύσουμε (σχετικά) ανέμελα τις εξόδους μας στην πόλη, η οποία στολίστηκε και μας περιμένει.

Οι πλατείες γεμίζουν μουσικές και παιχνίδια, μουσικές σκηνές φέρνουν αγαπημένες μπάντες και καλλιτέχνες και γιορτινά πάρκα ξεφυτρώνουν με Παγοδρόμια και ένα σωρό δραστηριότητες για πιτσιρίκια.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά μόνο από όσα θα δούμε και θα κάνουμε τις μέρες των γιορτών στην πόλη.

Χριστούγεννα στον Δήμο Αθηναίων με ελεύθερη είσοδο

Από τις 23 Δεκεμβρίου έως και τις 6 Ιανουαρίου, οι γειτονιές της Αθήνας, από την Αχαρνών και τη Λαμπρινή μέχρι το Παγκράτι και την Ελληνορώσων, μεταμορφώνονται σε «χριστουγεννιάτικα χωριά», με τον Άγιο Βασίλη να βρίσκεται μαζί με τα ξωτικά στη θέση τους, για να υποδεχθούν μικρούς και μεγάλους. Ετοιμαστείτε για κατασκευές, κεράσματα, face-painting και πολλές ακόμη γιορτινές διαδραστικές εμπειρίες. Τις εκδηλώσεις πλαισιώνουν, μεταξύ άλλων, ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ, χριστουγεννιάτικες μασκότ, animateurs, μαριονέτες και ταχυδακτυλουργοί.

Κεντρική θέση στα μουσικά events του Δήμου για τα φετινά Χριστούγεννα έχει η σκηνή της πλατείας Συντάγματος, όπου από τις 20 έως τις 28 Δεκεμβρίου, θα υπάρχουν καθημερινά τρεις live εκδηλώσεις.

Καθεμία από αυτές τις μέρες θα ξεκινά στις 11 το πρωί με ορχηστρικά σύνολα, θα ακολουθούν στις 14.00 κάποιες φρέσκιες μουσικές προτάσεις από ανερχόμενα σχήματα, ενώ στις 18.00 πάνω στη σκηνή θα ανεβαίνουν εκείνη την εβδομάδα, μερικοί από τους δημοφιλέστερους Έλληνες καλλιτέχνες: Ανάμεσά τους ο Νίκος Πορτοκάλογλου, η Ρένα Μόρφη, η Ευρυδίκη και ο Μύρωνας Στρατής, οι Stavento και η Ήβη Αδάμου, οι 1550 και ο Δημήτρης Σταρόβας, οι ENORASIS κ.ά

Στις 23 Δεκεμβρίου, σημείωσε πως η η Athens Big Band θα αναβιώσει την «χρυσή» εποχή της jazz, με τραγούδια που έγιναν θρυλικά από τους Frank Sinatra και Ella Fitzgerald, ενώ, λίγες μέρες αργότερα, στις 27 Δεκεμβρίου, οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη γιορτινή συναυλία «The Twelve Days of Christmas» με τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και σολίστ τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, υπό τη μουσική διεύθυνση του Σταύρου Μπερή.

Στη γιορτινή ατμόσφαιρα θα συμμετέχει ενεργά και ο ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης Αθήνα 9.84: Στις 17 και 18 Δεκεμβρίου η πλατεία Συντάγματος θα γεμίσει με χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τραγούδια που θα μεταδίδει ο σταθμός, ενώ στις 18 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, ο 9,84 μεταδίδει ζωντανά το έργο «Σκρουτζ» από την Ορχήστρα Κυψέλη και την El Sistema Greece Youth Choir.

Στις 21 και 28 Δεκεμβρίου, το βαν του σταθμού κάνει στάση σε 2 γειτονιές-έκπληξη για να μεταδώσει on-air δύο μίνι συναυλίες αγαπημένων καλλιτεχνών. Σε αυτές θα συμμετέχουν ο Μανώλης Φάμελλος, τα Κίτρινα Ποδήλατα, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Ανδριάνα Μπάμπαλη, ο Στάθης Δρογώσης και πολλοί άλλοι ενώ, τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, δίνει μικρόφωνο στις Αθηναίες και τους Αθηναίους για ευχές, αφιερώσεις και άλλα πολλά.

Δες αναλυτικά το πρόγραμμα των γιορτινών εκδηλώσεων του Δήμου εδώ

Το Παγοδρόμιο επιστρέφει στο ΚΠΙΣΝ

Από την 1η Δεκεμβρίου το Παγοδρόμιο του ΚΠΙΣΝ αναδύεται και πάλι στο Κανάλι. Οι πατινέρ μπορούν να χορέψουν στον πάγο ακούγοντας τις αγαπημένες τους εορταστικές μελωδίες, αλλά και όσοι δεν ξέρουν πατινάζ έχουν την ευκαιρία να μάθουν σε μία παραμυθένια ατμόσφαιρα. Οι επισκέπτες συναντούν το Παγοδρόμιο στο ίδιο σημείο, στην βόρεια όχθη του Καναλιού, στο ύψος του Κέντρου Επισκεπτών, οπού μπορούν να απολαύσουν το φωτισμένο υπερθέαμα του Καναλιού και τα Χορογραφημένα Σιντριβάνια ενώ στροβιλίζονται με τα παγοπέδιλά τους.

Το Παγοδρόμιο λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 22.00 το βράδυ, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή. Οι προεγγραφές ανοίγουν κάθε Τρίτη στις 12.00.

Το ίδιο και οι μουσικές

Στην ενότητα Cosmos του ΚΠΙΣΝ, δύο συναυλίες θα πλημμυρίσουν με μελωδίες την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος: στις 19 Δεκεμβρίου η Αλέξια μαζί με τη διαπολιτισμική συμφωνική ορχήστρα του El Sistema Greece υποδέχεται το κοινό με χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τον κινηματογράφο, ενώ, παραμένοντας σε εορταστική διάθεση, στις 26 Δεκεμβρίου η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ δίνει μια ξεχωριστή συναυλία με τα δημοφιλέστερα τραγούδια από τα μιούζικαλ του Andrew Lloyd Webber και ερμηνευτές τους Βασιλική Καραγιάννη, Βάσια Ζαχαροπούλου και Βασίλη Καβάγια.

Αναλυτικό πρόγραμμα εδώ. 

Τα γιορτινά πάρκα στην πόλη

Το αγαπημένο Εργοστάσιο Χριστουγέννων Christmas Factory άνοιξε πιο χρωματιστό, πιο λαμπερό, πιο ζωντανό με πολλά κρυμμένα μυστικά που περιμένουν μικρούς και μεγάλους να τα ανακαλύψουν. Τι θα δεις εδώ; Φέτος ο Άγιος Βασίλης έχει αποφασίσει να αποκαλύψει όλα τα μυστικά που οδηγούν στη χαρά. Και αυτό γίνεται με οκτώ νέα ξεχωριστά εργαστήρια: από ένα φαντασμαγορικό λαβύρινθο μέχρι δημιουργικές δράσεις ζαχαροπλαστικής, Face Painting και ένα dancefloor για μικρούς και μεγάλους, μεγαλύτερο παγοδρόμιο, την μπάντα των ξωτικών και πολλά άλλα. Εισιτήρια από εδώ

Το Santa Claus Kingdom στο Μ.E.C. Παιανίας ανοίγει για ένατη χρονιά τις Πύλες του έχοντας ως ξεκάθαρο ατού τον αληθινό Αϊ- Βασίλη από το Ροβανιέμι, ο οποίος θα βρίσκεται στο Πάρκο από την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου έως τις 25 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, το Παγοδρόμιο φέτος είναι πραγματικά μεγάλο, 300 τ.μ., και περιμένει τους επιδέξιους, μικρούς και μεγάλους, πατινέρ για ασταμάτητα στριφογυριστά loops. Το πάρκο προσφέρει ακόμα πολλά δημιουργικά εργαστήρια, όπου ειδικοί παιδαγωγοί κατευθύνουν τα παιδιά πώς να φτιάξουν μόνα τους περίτεχνες, χριστουγεννιάτικες κατασκευές, κάρτες, στολίδια, διακοσμητικά και δώρα από πολλά και διαφορετικά υλικά. Εισιτήρια εδώ

Από τις 7 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου ο Αη Βασίλης παίρνει ελληνική υπηκοότητα και μας υποδέχεται στο ελληνικό χωριό του, Greek Santa’s Village, στα Θέατρα Βράχων, μετατρέποντας την Αττική σε πρωτεύουσα των Χριστουγέννων και ιδανική εορταστική απόδραση. Για 33 ημέρες τα Θέατρα Βράχων «Άννα Συνοδινού» και «Μελίνα Μερκούρη», μεταμορφώνονται σε πηγές χαράς, γιορτής, παιχνιδιού και γέλιου, με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα να συνοδεύει το εορταστικό κλίμα, με συναυλίες από μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, χορευτικά, πολιτιστικά και θεατρικά δρώμενα.

Αδιαφιλονίκητοι «βασιλιάδες» οι Kings ανοίγουν τις εκδηλώσεις στις 8/12, και ακολουθούν οι: Γιάννης Βαρδής με τον Γιώργο Λιανό στις 11/12, η Ευριδίκη στις 15/12, οι 15-50 με τον Δημήτρη Σταρόβα στις 18/12, οι Βασίλης Πορφυράκης, Λούκας Γιώρκας, Χριστίνα Κολέτσα και Γιάννης Κατινάκης σε μια συναυλία-αφιέρωμα στη στιχουργό Όλγα Βλαχοπούλου στις 21/12, η Σίλια Κατραλή με τον Ακύλα Μυτιληναίο στις 23/12, η Άσπα με τον Κωνσταντίνο Φρατζή στις 26/12, ο Μανώλης Κονταρός στις 2/1, οι Goin’ Through στις 5/1. Εισιτήρια εδώ

Χριστούγεννα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Στα χριστουγεννιάτικα εργαστήρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, τα πιτσιρίκια πλάθουν μυρωδάτα στολίδια και θα μπουν στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο του Hollywood για να γυρίσουν τη δική τους ταινία. Θα δημιουργήσουν κάρτα Χριστουγέννων ακολουθώντας την τεχνική του Ματίς και θα εμπνευστούν από τα έργα του κινήματος De Stijl για να φτιάξουν χριστουγεννιάτικα στολίδια με πολύ στυλ και φαντασία.

Δες αναλυτικά όλα τα εργαστήρια και κλείσε θέση εδώ.

Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Με δύο ολοκαίνουργιες παραγωγές για όλη την οικογένεια ετοιμάζεται να υποδεχτεί τα φετινά Χριστούγεννα το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: το ροκ μιούζικαλ «Σκρουτζ», με πρωταγωνιστή τον Πάνο Μουζουράκη, και την παράσταση «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στο Παρίσι» από τον Θίασο του σκιοπαίκτη Ηλία Καρελλά. Εκτός από μουσικοθεατρικές παραστάσεις, το γιορτινό πρόγραμμα έχει και πολλή μουσική: δύο συναυλίες με την Παιδική Χορωδία Αγοριών Μότσαρτ της Βιέννης, το καθιερωμένο εορταστικό ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου με την Ουρανία Γκάσιου, αλλά και το πρωτοχρονιάτικο γκαλά της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που επέλεξε να μας παρουσιάσει, αυτή τη χρονιά, τραγούδια και αποσπάσματα από τα ωραιότερα μιούζικαλ όλων των εποχών.

Αναλυτικό πρόγραμμα και εισιτήρια εδώ

Τζαζ και στις γιορτές στο Half Note

Για μια ακόμη γιορτινή περίοδο, το αγαπημένο jazz στέκι της Αθήνας, προγραμματίζει εμφανίσεις σπουδαίων ονομάτων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Το πρόγραμμα για τις γιορτές είναι γεμάτο από συναυλίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μουσικών προτιμήσεων, από jazz, blues και funk μέχρι swing, cabaret και tango.

Από 9 έως 12 Δεκεμβρίου, οι Sig &Truffaz έρχονται να παρουσιάσουν το εξαιρετικά  ενδιαφέρον τους project, στο χώρο που o Truffaz  πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα και συστήθηκε στο Αθηναϊκό κοινό, ενώ ο διακεκριμένος και παγκοσμίως γνωστός μπασίστας, συνθέτης και παραγωγός Πέτρος Κλαμπάνης, παρουσιάζει για ένα διήμερο στις 14 και 15 Δεκέμβρη το νέο διεθνές τρίο του, με ολοκαίνουργιο υλικό. H World Jazz βοκαλίστρια Αγγελική Τουμπανάκη με τους αγαπημένους συνεργάτες της θα εμφανιστεί για τρεις «For Women» βραδιές 16 - 18 Δεκεμβρίου προσκαλώντας ξεχωριστές καλλιτέχνιδες – performers, ενώ πολυσχιδής πολυοργανίστας και συνθέτης, Τηλέμαχος Μούσας, με το νέο κουαρτέτο του θα παρουσιάσει νέες συνθέσεις και επιλογές από τα τρία προσωπικά του άλμπουμ την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου.

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου σειρά παίρνουν οι Jeepers Creepers Band, ένα jazz σχήμα που ειδικεύεται στην ενορχήστρωση και επανεκτέλεση κομματιών των χρυσών δεκαετιών 1930 και 1940 του Swing, ενώ η Αλέξια θα ανέβει στη σκηνή από 23 έως 27 Δεκεμβρίου μαζί με επίλεκτους μουσικούς, χαρίζοντας στο κοινό μουσική υψηλού επιπέδου και αναβιώνοντας την ατμόσφαιρα των Jazz Clubs της Αμερικής στην καρδιά της Αθήνας.

Αναλυτικό πρόγραμμα και εισιτήρια εδώ

Christmas Theater… χριστουγεννιάτικο

Ώρα να επιβεβαιώσει το όνομά του με γιορτινές παραστάσεις – και το κάνει. Το Christmas Theater υποδέχεται τις γιορτές με πληθώρα μουσικών και θεατρικών παραστάσεων για μικρούς και μεγάλους. Από 11 Δεκεμβρίου 2022 έως 1 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί η Φρικαντέλα του Ευγένιου Τριβιζά, με ζωντανή συμφωνική ορχήστρα εικοσιεπτά μουσικών, πολυμελή παιδική χορωδία και κορυφαίους συντελεστές της όπερας, ενώ ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Χρήστος Θηβαίος συναντιούνται σε μια εντελώς διαφορετική βραδιά στις 21 Δεκεμβρίου με τρία εμβληματικά έργα του Θάνου Μικρούτσικου, που υπογράφουν τρεις από τους σημαντικότερους Έλληνες στιχουργούς, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Άλκης Αλκαίος και ο Οδυσσέας Ιωάννου.

Ο Λάμπρος Φισφής επιστρέφει με το «ΑΥΤΑ ΞΑΝΑ ΕΙΝΑΙ» στις 22 Δεκεμβρίου για να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά και να μην μας μείνει άντερο, ενώ στις 25 και 26 Δεκεμβρίου, ο Καρυοθραύστης έρχεται για να μαγέψει μικρούς και μεγάλους με μια φανταστική παράσταση των Μπαλέτων του Κιέβου.

Εισιτήρια και αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια στο Εθνικό Θέατρο

Δύο σπουδαίες κυρίες του ελληνικού θεάτρου, η Νένα Μεντή και η Ρένη Πιττακή δανείζουν τη ζεστασιά της φωνής τους σε αγαπημένες χριστουγεννιάτικες ιστορίες στις 10, 11 και 17, 18 Δεκεμβρίου. Καθισμένες δίπλα στο στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο του Εθνικού Θεάτρου στο Φουαγιέ του Ρεξ, περιμένουν μικρούς και μεγάλους για να τους διαβάσουν τα ομορφότερα χριστουγεννιάτικα παραμύθια: το "Κοριτσάκι με τα σπίρτα”, τον "Καρυοθραύστη”, τη "Χριστουγεννιάτικη ιστορία” και τον "Παπουτσή και τα ξωτικά”.

Παραμύθια που μας θυμίζουν πως η ελπίδα βγάζει την πιο δυνατή φλόγα, πως η μια καλή πράξη γεννάει άλλες δέκα, πως η φαντασία γεννάει τους πιο όμορφους κόσμους και πως η αγάπη, σαν μια κόκκινη κλωστή, μπορεί να ξετυλιχτεί, να περάσει από χέρι σε χέρι κι από ψυχή σε ψυχή και να φωτίσει ολόκληρη την πόλη.

Εισιτήρια εδώ. 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v