Η Βουδαπέστη είναι το τέλειο low budget ταξίδι

Η βασίλισσα του Δούναβη με τις ινσταγκραμικές ομορφιές της είναι ο ιδανικός προορισμός για ένα οικονομικό ταξιδάκι στο εξωτερικό που θα θυμάσαι καιρό.

Η Βουδαπέστη είναι το τέλειο low budget ταξίδι

Ξέρουμε ότι ο φετινός χειμώνας είναι δύσκολος. Κρίση, τα απόνερα της πανδημίας κι ενεργειακή φτώχεια ταλανίζουν πολύ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών και καταναλωτών που προσπαθούν να μείνουν ψύχραιμοι κάθε φορά που σκάει μύτη ένας λογαριασμός. Τα περιθώρια για μεγάλη ζωή έχουν κάπως στενέψει αν δεν είσαι πλούσιος, ωστόσο με σωστή διαχείριση και κόψιμο όλων των περιττών εξόδων, ίσως μείνει στην άκρη κάτιτις για ένα ταξιδάκι. Αν ψάχνεσαι για μια βόλτα στην Ευρώπη που δεν θα σου κοστίσει ένα νεφρό, τότε η Βουδαπέστη είναι η πιο ταμάμ επιλογή για το low budget σου.

Πώς να πάω;

Αεροπορικώς να πας γιατί η πτήση διαρκεί μόλις δύο ώρες, ενώ υπάρχουν αρκετές οικονομικές επιλογές στο θέμα των εισιτηρίων. Θα σου προτείναμε να αποφύγεις την κάπως τσιμπημένη περίοδο των Χριστουγέννων και να επιλέξεις την περίοδο του Ιανουαρίου για το ταξίδι σου. Στο πρώτο και το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη παίζουν πολύ καλές ευκαιρίες αφού μπορείς να κλείσεις εισιτήρια μετ’ επιστροφής δίνοντας 67€ με την Ryanair η 61€ πήγαινε έλα με τη WizzAir. Αν πετάξεις με τις συγκεκριμένες εταιρείες θα μπορείς να έχεις μαζί σου μόνο ένα backpack, επομένως κάνε καλά τα κουμάντα σου και πρόσθεσε αναλόγως χειραποσκευή αν χρειαστείς.

Aν από την άλλη επιλέξεις την Aegean που συμπεριλαμβάνει χειραποσκευές έως 8 κιλά στις πτήσεις της, μπορείς να κλείσεις ωραιότατα εισιτηριάκια πήγαινε έλα προς Βουδαπέστη με 128€. Όλο τον χρόνο ωστόσο βγαίνουν εξαιρετικές προσφορές για να πετάξεις στην ουγγρική πρωτεύουσα, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα σου, επομένως έχε τον νου σου γιατί είσαι ένα γρήγορο search μακριά από τη βασίλισσα του Δούναβη.

Τι θα δούμε στη Βουδαπέστη Μανωλιό μου;

Αυτοκρατορική, επιβλητική, instagrammable, μυθική μα και παγωμένη τους χειμερινούς μήνες η Βουδαπέστη έχει έναν ρομαντικό χαρακτήρα που θα λατρέψεις και θα φέρνεις για καιρό στον νου μετά την επίσκεψή σου στα μέρη της.

Ξεκινάμε με τη Βούδα

Η Βούδα στις δυτικές όχθες του Δούναβη, αποτελείται από λόφους στην κορυφή των οποίων δεσπόζει το Κάστρο της πόλης. Η περιοχή του λόφου Gellert ( η βάση του λόφου με τα λαβυρινθώδη σπήλαια, μπαίνει στα must κάθε ταξιδιώτη που σέβεται τον εαυτό του)  είναι από τις πλέον ξακουστές της Βούδας, καθώς εκτός από τα κτίρια που συναποτελούν το παλάτι της, έχει γοητευτικά σοκάκια και μεσαιωνικά μονοπάτια, που αξίζει να περπατήσεις. Στη Βούδα μεταξύ άλλων βρίσκεται και ο οκτώ αιώνων ναός του Αγίου Matyas, όπου στέφονταν οι βασιλιάδες της Αυστροουγγαρίας, η Εθνική Πινακοθήκη με εξαιρετικά εκθέματα, αλλά και το Μουσείο Μουσικής Ιστορίας που επιβάλλεται να μπει στη sightseeing λίστα σου.

Μην τυχόν ξεχάσεις να περάσεις μια βόλτα κι από τον απαράμμιλης ομορφιάς Πύργο των Ψαράδων, προκειμένου να απολαύσεις μια μοναδική θέα προς τον Δούναβη από τους επτά πυργίσκους του, οι οποίοι κι αποτελούν σύμβολα των επτά φυλών των Μαγυάρων. Ο πύργος χρονολογείται από το 1905 και μοιάζει βγαλμένο από κάποιο παραμύθι της Disney που είναι δεδομένο πως θα λατρέψουν μικροί αλλά και μεγάλοι επισκέπτες.

Ας περάσουμε και στην Πέστη

Η Πέστη είναι η «μοντέρνα» εκπρόσωπος της ουγγρικής πρωτεύουσας και σπάνια θα την πετύχεις χωρίς κόσμο, μιας και αποτελεί τον εμπορικό κόμβο της περιοχής. Αν την περπατήσεις σχεδόν σε κάθε στενό της, πλατεία, ή πεζόδρομο θα πετύχεις ορδές τουριστών που συμβουλεύονται το κινητό τους ή ακόμη και τον χάρτη τους αν είναι μιας κάποιας ηλικίας. Αν είσαι λάτρης του χαζολογήματος βιτρινών τότε ο φημισμένος πεζόδρομος της Vaci Utca θα σε ανταμείψει και με το παραπάνω. Μεγάλος χαμούλης γίνεται πάντοτε και στη μεσαιωνική και χιλιοφωτογραφημένη πλατεία Vörösmarty που κρίνεται σαν επιβεβλημένη στάση του ταξιδιού σου.

Έχει τίποτα άλλο να δούμε εκεί;

Φυσικά κι έχει, μη βιάζεσαι. Η φημισμένη λεωφόρος Andrassy γνωστή και ως τα «Ηλύσια Πεδία της Βουδαπέστης» περνά από μεγάλα πάρκα-ανοιχτά μουσεία, την Κρατική Όπερα και την πλατεία Oktogon, μια διαδρομή που θα σου μείνει αξέχαστη όταν την περπατήσεις. Μετά πάμε βουρ προς την Chain Bridge που όπως μαρτυρά και το όνομα είναι πνιγμένη στις ζωγραφισμένες και χαραγμένες αυτοσχέδιες κλειδαριές. Φτιάξε κι εσύ τη δικιά σου για να έχει η πόλη ένα παντοτινό ενθύμιο της παρουσίας σου εκεί. Μετά φόρα το μαγιό σου μέσα από τα ισοθερμικά και προς ολοταχώς στα θερμά λουτρά Szechenyi που βρίσκονται μια ανάσα μακριά από την Πλατεία Ηρώων κι αποτελούν την must και πιο ινσταγκραμική δραστηριότητα στα πέριξ της Βουδαπέστης.

Επόμενη στάση το Κοινοβούλιο της Βουδαπέστης, ένα θαυμάσιο νεογοτθικό κτίριο που περηφανεύεται για τον τίτλο του μεγαλύτερου κοινοβουλίου της Ευρώπης κι είναι βέβαιο πως θα σε μαγέψει. Αν έχεις μέρες στη διάθεσή σου τότε αξίζει και με το παραπάνω μια εκδρομή στα βγαλμένα από πίνακα ζωγράφου, παραδουνάβια χωριά της περιοχής.

Τι παραδοσιακό να φάμε;

Όπως και δήποτε θα δοκιμάσεις τη φημισμένη σούπα γκούλας (με κρέας κρεμμύδια, πάπρικα και μπόλικα τοπικά μπαχάρια) αλλά και το συκώτι πάπιας τηγανισμένο στο λίπος του που οι Ούγγροι λένε libamáj zsírjában. Σίγουρα σε κάποιον κατάλογο θα πετύχεις και το πικάντικο λουκάνικο Kolbasz το οποίο αξίζει μια δοκιμή συνοδεία μπύρας. Για δεκατιανό το Lángos, (μια τηγανιτή πίτα από ζυμάρι που τρώγεται ζεστή και αλειμμένη με sour cream και τριμμένο τυρί ή βούτυρο αρωματισμένο με σκόρδο) είναι ότι πρέπει, ενώ το γλυκό καμινάδα που θα φας εκεί βάζει κάτω, όλες τις αντίστοιχες ελληνικές εκδοχές του. Πιες κι ένα ζεστό κρασάκι στην υγειά μας για να νιώσεις Χριστούγεννα ανεξαρτήτου εποχής.

Πού θα μείνουμε;

Στο πολύ καλό Silver Hotel δίνοντας μόλις 44€ τη βραδιά για ένα δίκλινο με πρωινό. Στα 43€ τη βραδιά υπάρχει και το εξαιρετικό Abel Hotel Pension επίσης με μπαμπάτσικο πρωινό.  Εξαιρετικό κατάλυμα και το Maverick με 45 ευρώ το δίκλινο ανά διανυκτέρευση, συμπεριλαμβανομένου πρωινού. 

*Οι τιμές των ξενοδοχείων αφορούν την περίοδο 3 έως 20 Ιανουαρίου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v