Πώς να φτιάξεις σοκολατογλυκό σε λιγότερο από 30 λεπτά;

Δεν θέλουν ούτε κόπο αλλά ούτε χρόνο αυτά τα τέλεια σοκολατογλυκά που θα φτιάξουμε για πάρτη σου. Μόνο τρόπο!

Πώς να φτιάξεις σοκολατογλυκό σε λιγότερο από 30 λεπτά;

Ο χειμώνας είναι προ των πυλών κι η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ξεκινήσει ακόμη κι αν δεν ανήκεις στην κατηγορία των βαρεμένων που μετράνε μέρες από το καλοκαίρι. Αυτή λοιπόν είναι η τέλεια αφορμή που ψάχναμε για να φτιάξουμε σούπερ σοκολατογλυκά, ώστε να αντέξουμε τις πίκρες που μας κερνάνε οι λογαριασμοί ρεύματος και σούπερ μάρκετ. Κι επειδή ο χρόνος είναι χρήμα και η κούραση είναι υπερεκτιμημένη σου βρήκαμε κάποιες κολασμένες συνταγές που δεν χρειάζεσαι πάνω από 30 λεπτά για να ετοιμάσεις.

Τάρτα σοκολάτα καραμέλα

Υλικά:

Για την τάρτα σοκολάτα – καραμέλα θα χρειαστείς: Ένα φύλλο κουρού και ένα ζαχαρούχο γάλα (για την καραμέλα).

Για την επικάλυψη σοκολάτας: 300gr. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά και 300gr. σοκολάτα κουβερτούρα

Εκτέλεση:

Απλώνουμε την ζύμη κουρού σε μια ταρτιέρα 28 εκ. Πατάμε καλά με τα δάχτυλα μας για να εφαρμόσει η ζύμη στο σκεύος. Βάζουμε ένα κομμάτι μεμβράνη να καλύψει τη τάρτα και τοποθετούμε από πάνω ένα βάρος, πχ φασόλια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 15 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρούμε την μεμβράνη και ψήνουμε αλλά 5 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Για την καραμέλα: Βράζουμε ένα ζαχαρούχο γάλα για 3 ώρες και αφαιρούμε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει και σφίξει λίγο η καραμέλα, την προσθέτουμε στην ψημένη βάση τάρτας και βάζουμε στο ψυγείο για 30’.

Για τη σοκολάτα: Βάζουμε την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Μόλις πάρει μία βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα. Καλό είναι να έχουμε κόψει την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια, ώστε να λιώσει πιο εύκολα.

Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά και την προσθέτουμε στην τάρτα. Βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο μέχρι να «δέσει».

Η συνταγή είναι του Πέτρου Συρίγου 

Κρέμα σοκολάτας σε μπολ

Υλικά:

300 γρ. κουβερτούρα με 55%-60% κακάο, μισολιωμένη, 600 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% -36% λιπαρά, 1/2-1 μοσχοκάρυδο, τριμμένο (ανάλογα με το πόσο έντονο θέλουμε να είναι το άρωμα),  1 κουτ. σούπας μέλι.

Εκτέλεση

Για τη κρέμα σοκολάτας σε μπολ, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την αδειάζουμε πάνω από τη μισολιωμένη κουβερτούρα μαζί με το μοσχοκάρυδο και το μέλι.

Αφήνουμε για λίγο και ομογενοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ, προσθέτοντας και το βούτυρο. Αν δεν διαθέτουμε ραβδομπλέντερ, ανακατεύουμε απλώς με μια μαρίζ έως ότου γίνει μια λεία κρέμα.

Τη μοιράζουμε σε 9 ατομικά μπολ και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να κρυώσει και να πήξει η κρέμα.

Προαιρετικά, μπορούμε να γαρνίρουμε τις κρέμες με τρούφα, τρίμμα ή φλούδες σοκολάτας. Φλούδες μπορούμε να φτιάξουμε αν γδάρουμε μια πλάκα σοκος με το εργαλείο που βγάζουμε από την παρμεζάνα φλούδες.

Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου https://www.gastronomos.gr/syntagh/krema-sokolatas-se-mpol/92448/

Κέικ σοκολάτας

Υλικά:

1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 1/4 φλιτζάνι σκόνη κακάου χωρίς ζάχαρη, 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα (όχι μπέικιν πάουντερ), 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 φλιτζάνι κρύο νερό, 6 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι, 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ​​χυμό λεμονιού ή αποσταγμένο λευκό ξύδι, 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια.

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°. Λιπαίνουμε βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί 22 εκ. Κοσκινίζουμε τα ξηρά υλικά σε ένα μπολ και αφήστε τα στην άκρη.

Σε ένα φλιτζάνι μέτρησης συνδυάζουμε νερό, λάδι, χυμό ή ξύδι και βανίλια. Προσθέτουμε υγρά στο μπολ και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να μην υπάρχουν σβώλοι (περίπου 30 δευτερόλεπτα).

Ρίχνουμε στο τηγάνι και ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να βγει μια οδοντογλυφίδα που εισάγεται στο κέντρο καθαρή.

Μπορείς να βρεις τη συνταγή εδώ

Σουφλέ σοκολάτας

Υλικά:

4 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 2 κ.σ. ζάχαρη, 2 κ.σ. κακάο, 1 αυγό, 3 κ.σ. γάλα, 3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο, ¼ κ.γ. βανίλια.

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε  μεγάλη και ψηλή κούπα το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, τη βανίλια και το αυγό και ανακατεύουμε πολύ καλά με κουταλάκι. Προσθέτουμε κατόπιν το γάλα και το βούτυρο, ανακατεύουμε ξανά, και βάζουμε την κούπα στο φούρνο μικροκυμάτων για 3 λεπτά στην μέγιστη ισχύ.

Μπορείς να βρεις τη συνταγή εδώ

Σοκολατόπιτα

Υλικά:

Για το σιρόπι: 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 300 γρ. νερό, 2 κ.σ. ρούμι

Για τη σοκολατόπιτα

180 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. 80 γρ. κακάο, 225 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ, 1 πρέζα αλάτι, 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο, 50 γρ. γάλα, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 3 αυγά, μεσαία

Για τη σύνθεση

200 γρ. κουβερτούρα 65%

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά. Αφήνουμε μέχρι να πάρει μια βράση και λιώσει η ζάχαρη.

Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε το ρούμι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τη σοκολατόπιτα

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, αλάτι και ανακατεύουμε.

Σε άλλο μπολ βάζουμε το βούτυρο, το γάλα, τη βανίλια, τα αβγά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.

Βάζουμε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό μείγμα.

Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο ένα πυρίμαχο σκεύος 25 εκ. και μεταφέρουμε όλο το μείγμα. Βρέχουμε τα χέρια μας και απλώνουμε καλά σε όλη την επιφάνεια του σκεύους.

Μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 6-8 λεπτά. Αφαιρούμε και περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

Για τη σύνθεση

Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα ή τη λιώνουμε και απλώνουμε πάνω από τη σοκολατόπιτα. Με αυτόν τον τρόπο καταναλώνεται ζεστή.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v