Πάμε για φαγητό στο Παλαιό Φάληρο

Παραδοσιακά ταβερνάκια, μερακλήδικα μεζεδοπωλεία κι εκλεκτά ψαράδικα που θα σε ενθουσιάσουν έχει ο φαγητομπαξές του Παλαιού Φαλήρου.

Πάμε για φαγητό στο Παλαιό Φάληρο

Μπορεί να βρισκόμαστε ημερομηνιακά προ των πυλών του χειμώνα, όμως όλοι ξέρουμε ότι κατάλληλη εποχή για καλό φαγητό, μερακλήδικα μεζεκλίκια και μπαμπάτσικες μερίδες δεν υπάρχει. Αν μάλιστα βρίσκεσαι στο Παλαιό Φάληρο τότε ξέρεις ότι οι έξοδοι για φαγητό τραβιούνται παντός καιρού, μιας και στις γειτονιές του υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές ανάλογες με την όρεξή σου. Εμείς για άλλη μια φορά προθυμοποιούμαστε να σε πάμε στα καλύτερα, αρκεί να βγάλεις και κανένα μεζεδάκι για του λόγου μας.

Η Παλιά Φάβα

Αχαιών 38, τηλ: 2109311994

Αν είσαι λάτρης του μαμαδίσιου και μοσχομυριστού φαγητού τότε η κουζίνα της Κυρίας Ντίνας έχει την απάντηση σε κάθε «τι θα φάμε σήμερα;» που θα ακουστεί τριγύρω. Όπως καταλαβαίνεις εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα μαγειρείο που ειδικεύεται στη σπιτική κουζίνα και δεν τσιγκουνεύεται καθόλου τις μερίδες του.  Αν περάσεις από εκεί αξίζει να δοκιμάσεις σαλιγκάρια στιφάδο, αρνάκι λαδορίγανη, κουνέλι στιφάδο, κόκορα κρασάτο, σουτζουκάκια με ρύζι, γίγαντες φούρνου, κοτόσουπα, μελιτζάνα φούρνου, μπακαλιάρο σκορδαλιά και γαρίδες σαγανάκι. Ο λογαριασμός έρχεται στα 15€ το άτομο, με ωραίο δικό τους κρασί.

Το Μικιό

Αγίου Αλεξάνδρου 58, τηλ. 210 9855380

Aν είσαι κρητικάτσι ή σύντεκνος τότε το Μικιό θα φέρει την Κρήτη στο τραπέζι σου, σερβίροντας πεντανόστιμα μεζεδάκια από το νησί της καρδιάς σου. Το Μικιό γεμίζει από νωρίς με κόσμο που λατρεύει την κρητική κουζίνα και γνωρίζει ότι από εκεί θα φύγει χορτάτος και καλοταϊσμένος. Στα επιβάλλεται του καταλόγου τα αυγά μάτια με στάκα, το ξυδάτο χωριάτικο λουκάνικο, το τηγανιτό συκώτι, οι ψητές πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με τυρί, οι σφακιανές πίτες, οι μαραθόπιτες, το απάκι κλασικό και κοτόπουλο, τα τραγανά καλτσούνια με τυρί και δυόσμο, τα σκιουφιχτά μακαρόνια με στάκα και ξυνομυζήθρα και τα χειροποίητα ντολμαδάκια. Για ένα πλήρες γεύμα συνοδεία των απαραίτητων ρακών, υπολόγισε περί τα 15 με 20€ ανά άτομο.

Ψαράδες

Ζησιμοπούλου 52, τηλ.: 210 9414888

Αν είσαι και γκουρμεδιάρης και ψαροφαγάς τότε οι Ψαράδες είναι το κατάλληλο μέρος για σένα στο Παλαιό Φάληρο. Όλοι οι γευστικοί θησαυροί της θάλασσας καταφθάνουν στο τραπέζι σου α λα γαστρονομικά, τιμώντας το ευγενές άθλημα του food styling. Όσο καλή κι αν είναι η ψαροφαγία δεν τραβιέται ξεροσφύρι, για αυτό ο επαρκέστατος κατάλογος κρασιών των Ψαράδων αλλά και η εξαιρετική συλλογή ελληνικών αποσταγμάτων (τσίπουρα, τσικουδιές και ούζα), από διάφορα μέρη της Ελλάδας, δεν θα αφήσουν το ποτηράκι σου αδειανό.

Μην φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις τον καπνιστό ταραμά, το ceviche τόνου, τις κροκέτες μπακαλιάρου, τα φιλετάκια ξιφία πάνω σε φρικασέ μανιταριών, τις ταλιατέλες καπνιστού σολωμού με σταμνοτύρι και την παέγια θαλασσινών. Αν αποφύγεις το φρέσκο ψάρι ένα πλήρες γεύμα με ποτήρι κρασί θα κυμανθεί στα 25-30€ κατ΄ άτομο.

Καλυψώ

Πεντέλης 41-43, τηλ:  2109422513

Αν βρεθείς στο κουτούκι της Καλυψώς στο Παλαιό Φάληρο θα καταλάβεις αμέσως την αγάπη αλλά και το μεράκι που έχουν ρίξει στο μαγαζί τους οι άνθρωποι που το δημιούργησαν. Το ποιοτικό φαγητό, το πολύ φιλικό προσωπικό κι η σχεδόν οικογενειακή διάθεση που επικρατεί στην Καλυψώ σε προδιαθέτουν για να γίνει το επόμενο στέκι σου. Στα επιβάλλεται του καταλόγου τα τραγανά κολοκυθάκια τηγανιτά, το σαγανάκι κεφαλοτύρι, η αρνίσια συκωταριά, τα μοσχαρίσια μπιφτέκια, ο κρασομεζές κι οι μπαμπάτσικες κρεατοποικιλίες. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί μεταξύ 18-20€ ανά άτομο, ενώ στο τέλος θα υπάρξει και κέρασμα με λουκουμάδες με μέλι ή σοκολάτα.

Maltagliati

Τερψιθέας 16, τηλ.:210 9816445

To Maltagliati είναι μία Ιταλική τρατορία  στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου στην Αθήνα,  που είναι ειδικευμένη στα φρέσκα ζυμαρικά  και λειτουργεί με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια. Εδώ θα αισθανθείς σαν στο σπίτι σου όχι μόνο από το φιλικό service  αλλά και από τα πεντανόστιμα πιάτα  που είναι φτιαγμένα πάντα με φροντίδα και με φρέσκα και ποιοτικά υλικά. Όσο εμείς γράφουμε εσύ παραγγέλνεις μοτσαρέλα με γαύρο και μελιτζάνα, μοσχάρι με προσούτο και φασκόμηλο, ψαρονέφρι με ποικιλία μανιταριών και κρέμα, λιγκουίνι με porcini, ντοματίνια, pecorino και λάδι τρούφας και καζερέτσε με αβοκάντο, ελιές, φρέσκο κρεμμύδι και λιαστή ντομάτα. Για ένα πλήρες γεύμα, συνοδεία ποτηριού κρασί υπολόγισε περί τα 17-20€ ανά άτομο.

Νήσος

Μαρίνα Φλοίσβου, Κτίριο 6, τηλ.: 210 9825628

Όταν πέσει στο τραπέζι η πρόταση «πάμε θάλασσα;» στο Παλαιό Φάληρο τότε ξέρεις πως πρέπει να κατευθυνθείς προς τη Νήσο. Μιλάμε για ένα εξαιρετικό εστιατόριο που πραγματικά θα σε κάνει να αισθανθείς ότι βρίσκεσαι σε αιγαιοπελαγίτικο νησί, μπροστά στην περατζάδα της Μαρίνας Φλοίσβου και στη θάλασσα. Εδώ οι μεζέδες έχουν την τιμητική τους, με τον κατάλογο να σου προτείνει από χταπόδι, σαρδέλες και σκουμπρί στα κάρβουνα, γαύρο και μαριδάκι, μύδια σαγανάκι και όστρακα, μέχρι τα εκπληκτικά καβουροπόδαρα, τη μακαρονάδα του ψαρά και το κριθαρότο με καραβιδόψυχα. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί γύρω στα 20-25€ ανά άτομο, αν συνοδέψεις το φαγητό σου με ουζάκι, τσιπουράκι ή μπυρίτσα.

Κυρ Αρίστος

Ζησιμοπούλου 96, τηλ. 210:9822320

Μαγαζί θρύλος στο Παλαιό Φάληρο ο Κυρ Αρίστος είναι ένα από τα καλύτερα κεμπαμπτζίδικα της Αττικής. Εκτός από του κεμπάπ μάστορας ο κυρ Αρίστος ήταν ένας μποέμ τύπος που γνώριζε όσο λίγοι ότι η απόλαυση δεν κρύβεται στην πολυτέλεια, αλλά στο μεράκι, τη λεπτομέρεια, το πάθος αλλά πάνω από όλα στο άρωμα όλων των πατροπαράδοτων συνταγών της Σμύρνης. Στα τραπεζάκια του οι μυρωδιές μπλέκονται με τις αναμνήσεις και τις αφηγήσεις για τις χαμένες πατρίδες, ενώ ετοιμάζονται τα πολυπονεμένα κεμπάπ που λιώνουν κυριολεκτικά στο στόμα.

Μην τυχόν φύγεις από τον Κυρ Αρίστο αν δεν έχεις προηγουμένως δοκιμάσει κασερλί κεμπάπ, κεμπάπ προβατίνα γιαουρτλού κεμπάπ, την κολασμένη παστουρμαδόπιτα και σις κοτόπουλο. Οι πίτες ξεκινούν από 3,40€ και μην κάνεις το λάθος να ζητήσεις να σου βάλουν πατάτες τηγανιτές γιατί θα σε στραβοκοιτάξουν και θα έχουν και δίκιο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v