Φθινοπωρινές αυλές για φαγητό στο κέντρο της Αθήνας

Μεζεδάκια, μαγειρευτά, έθνικ και ένα σωρό νόστιμα πιάτα μας περιμένουν (ακόμα) στις πιο νόστιμες αυλές της Αθήνας.
Φθινοπωρινές αυλές για φαγητό στο κέντρο της Αθήνας

Το καλοκαίρι πήρε λίγο ακόμα παράταση, κι εμείς, φυσικά, θα το εκμεταλλευτούμε για να πιάσουμε τραπέζια στις πιο όμορφες αυλές του κέντρου.

Από παϊδάκια και μαγειρευτά, μέχρι μεζέδες και έθνικ γεύσεις, αυτές οι «φθινοπωρινές» αυλές είναι παντός καιρού και διάθεσης.

Ροζαλία

Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια, τηλ: 210 3302933

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ροζαλια-Rozalia (@tavernarozalia)



Περιτριγυρισμένη από πλατάνια, η αυλή της Ροζαλίας είναι παντός καιρού και μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε μαμαδίσια κουζίνα ακόμα και όταν ο καιρός δεν μας κάνει το χατίρι. Πιάνουμε λοιπόν τραπεζάκι για και δοκιμάζουμε κολοκυθοκεφτέδες, μανιτάρια του μερακλή (με σκορδάκι, μαϊντανό κλπ.), ψαρονέφρι πιπεράτο και φιλέτο κοτόπουλο με σως πορτοκαλιού (φιλετάκια σοταρισμένα σε φρέσκο βούτυρο και σάλτσα από πορτοκάλι), φρεσκοψημένους κεφτέδες με φρέσκια ντομάτα πάνω σε καπνιστή μελιτζάνα και ωραιότατα μαγειρευτά ημέρας, όπως φασολάκια λαδερά, μελιτζάνες ιμάμ και σπανακόρυζο. Λογαριασμός στα 15€ το άτομο, με κρασί.

Το Στέκι του Ηλία

Επταχάλκου 5, τηλ: 2103458052 και Θεσσαλονίκης 7, τηλ: 2103422407, Θησείο

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tracky (@tracky_travel)



Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Θησείο, επιβάλλεται η κρεατολαγνική στάση στο Στέκι του Ηλία. Η κουζίνα αναδύει τσίκνα και σε βάζει σε μεγάλο δίλημμα για το αν θα παραγγείλεις αρνίσια παϊδάκια και ζουμερά μπιφτέκια, ή θα ενδώσεις στα κλασικά πιάτα της ώρας, όπως λουκάνικο, μοσχαράκι γάλακτος, χοιρινή μπριζόλα και αρνίσια συκωταριά. Ό,τι και αν πάρεις, η καλυμμένη του αυλή θα φιλοξενήσει το τσιμπούσι σου, σα να βρίσκεσαι στην ελληνική επαρχία. Έχει και ωραιότατους μεζέδες, όπως φάβα, τυροκαυτερή, μελιτζανοσαλάτα και κολοκυθάκια τηγανιτά. Μαζί με κρασί ή μπύρα ή τσιπουράκι ο λογαριασμός στα 15-18€/ άτομο.

To καφέ στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου

Πανεπιστημίου 12, τηλ: 2103610067



Στην πίσω πλευρά της κατοικίας που σχεδίασε ο Τσίλερ για τον Σλήμαν, βρίσκεται ένας καλά κρυμμένος κήπος με μεσογειακά φυτά, μια αληθινή όαση, ιδανική και για το φθινόπωρο. Ο κατάλογός του είναι ιδανικός για να κάνεις ένα σύντομο και γευστικό γεύμα, και περιλαμβάνει αρκετές σαλάτες, όπως η πράσινη με παρμεζάνα, ντοματίνια και αρωματικό ξύδι, ή εκείνη με τον σολομό και τα κρουτόν. Στο μενού θα βρεις πλατώ τυριών και αλλαντικών για να συνοδεύσεις το κρασί σου, καπνιστό σολομό με ψωμάκι και κρεμώδες τυρί και χειροποίητα φρέσκα γλυκά, όπως τάρτα λεμόνι, μηλόπιτα και γλυκά του κουταλιού με μέλι. Ο λογαριασμός για ένα τσιμπολόγημα με κρασάκι στα 12-15€.

Dara Thai Restaurant at six d.o.g.s.

Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, τηλ: 21 0975 5698



Μυρωδιές από κάρι σπάνε μύτες στην Αβραμιώτου, εκεί όπου ο «βάθος κήπος» του Six Dogs φιλοξενεί φημισμένα thai πιάτα σε πράσινο φόντο. Εδώ θα δοκιμάσεις σταθερές αξίες, όπως Phad Thai με τηγανιτά νουντλς ρυζιού, φυστίκια, φύτρες φασολιών και κρέας επιλογής, Khao Pat με τηγανιτό ρύζι με αυγό, καρότο, κρεμμύδι, ντοματίνια, αγγούρι και κρέας επιλογές, κάρι σε κάθε πιθανή παραλλαγή, αλλά και ιδιαίτερες συνταγές όπως λαβράκι στον ατμό με λάιμ, σκόρδο και τσίλι και σαλάτα λαχανικών με αγγούρι, κρεμμύδι, πορτοκάλι, σταφίδα, κράνμπερι, κάσιους και κρέμα βαλσάμικου με μέλι. Ο λογαριασμός για ένα πληθωρικό έθνικ γεύμα, στα 20-25€/ άτομο, με ταϊλανδέζικη μπύρα Chang.

Άμα Λάχει - Στης Νεφέλης

Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, τηλ: 210384 5978



Το πιο γνωστό – αν όχι το καλύτερο – μεζεδοπωλείο των Εξαρχείων, γεμίζει κάθε μέρα τα τραπέζια στην παραμυθένια και παντός καιρού αυλή του και ετοιμάζει λαχταριστές μεζεδο-γεύσεις με μοντέρνες πινελιές. Πάρε ζακετάκι, πιάσε θέση και παράγγειλε μεζεδάκια πρωτότυπα, όπως λουκουμάδες φέτας με μαύρο και λευκό σουσάμι, σκιουφιχτά Κρήτης με μανιτάρια, κεφαλογραβιέρα Κεφαλονιάς και λάδι τρούφας, κεφαλοτύρι, μπουκιές χοιρινού μαριναρισμένες σε τηνιακό γλυκό κρασί και μαραθόσπορο, μπουκιές τηγανητού μπακαλιάρου σε κουρκούτι μπύρας και σαλάτα με ξινή μυζήθρα, ντομάτα, αγγούρι, κρίθινο παξιμάδι, κρεμμύδι πίκλα, κρίταμο και κάππαρη. Λογαριασμός στα 20€ το άτομο, με κρασί.

Αυλή

Αγ. Δημητρίου 12, Ψυρρή, τηλ: 21 0321 7642

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by André Luís (@bulbasaur.a)



Το καφενείο-ουζερί της Αγίου Δημητρίου παραμένει μια από τις πιο αυθεντικές γευστικές στάσεις στο κέντρο της πόλης. Η αυλή του θυμίζει κατοικία του ‘60, τα λίγα τραπεζάκια που την καταλαμβάνουν γίνονται ανάρπαστα από τουρίστες και μη, και η κουζίνα του βγάζει παραδοσιακές γεύσεις όπως παλιά. Η ποικιλία κρεατικών είναι ό,τι πρέπει για παρέες, η χοιρινή τηγανιά νοστιμότατη, το ίδιο και η ομελέτα και τα αυγά με σουτζούκι. Στα σίγουρα θα παραγγείλεις και τηγανιτά κεφτεδάκια, μιας και το τηγάνι εδώ είναι από τα δυνατά σημεία της κουζίνας. Φάβα, σαγανάκι, τοματοκεφτέδες και παστουρμαδόπιτα παίζουν επίσης δυνατά. Λογαριασμός στα 15€, το άτομο, με χύμα κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v