Δοκιμάζουμε πρώτοι τα λευκά Gentilini του 08!

Συγχωρήστε μου τον πομπώδη τίτλο, αλλά ζήλεψα από τα περιοδικά αυτοκινήτου που συχνά αναγράφουν με τεράστια γράμματα στο εξώφυλλο τίτλους του στυλ "Οδηγούμε πρώτοι το μοντέλο GT Turbo X της μάρκας τάδε..."!

Έτσι λοιπόν κι εμείς σε αυτό εδώ το blog δοκιμάζουμε πρώτοι την Ρομπόλα Gentilini 08 και το Aspro Gentilini 08, σε αποκλειστικότητα. Βέβαια για να είμαι βέβαια απόλυτα ειλικρινής, δεν τα δοκιμάζουμε ακριβώς τώρα, αλλά τα δοκιμάσαμε (και τα απολαύσαμε) χτες το βράδυ στο σπίτι του φίλου μου του Νικόλα, συνοδεύοντας το (εικονιζόμενο παρακάτω) εκπληκτικό Λαυράκι που έφτιαξε στο φούρνο!...

Στο θέμα μας τώρα. Τα φετινά λευκά Gentilini είναι εντυπωσιακά. Η Ρομπόλα του 08 προέκυψε μετά από προσεκτικό και επίπονο χαρμάνιασμα κρασιών από διαφορετικά αμπελοτόπια και δεξαμενές, ενώ έχει και ένα μικρό ποσοστό από την premium Ρομπόλα του οινοποιείου, την Cellar Selection, η οποία είναι η μοναδική Single Vineyard Ρομπόλα στην Ελλάδα, προερχόμενη μάλιστα από το κορυφαίο αμπελοτόπι της ζώνης της Ρομπόλας Κεφαλληνίας ΟΠΑΠ, σε υψόμετρο που ξεπερνάει τα 800 μέτρα! Ένα πολύ μικρό ποσοστό από τη συγκεκριμένη παρτίδα φέτος πέρασε για λίγο και από δρύινο βαρέλι. Για να μη σας τα πολυλογώ, η Ρομπόλα Gentilini 08 ίσως να είναι η κορυφαία Ρομπόλα που έχω πιει ως τώρα (και ξέρετε ότι έχω πιει πολλές, γιατί... αδυναμίες είναι αυτές...). Αναδύει όμορφα λεμονάτα αρώματα, έχει ιδανική οξύτητα, ενώ διατηρεί την όμορφη, τυπική, μεταλλικότητα της ποικιλίας.

Το Aspro 08, τώρα, είναι μία άλλη ιστορία. Πρόκειται για το φρέσκο, καθημερινό πολυποικιλιακό λευκό του οινοποιείου που έχει δημιουργηθεί για να απολαμβάνεται ως κρασί απεριτίφ, ή για να συνοδεύει αρωματικά καλοκαιρινά πιάτα. Η ετικέτα κυκλοφόρησε πρώτη φορά πέρυσι και "εξαφανίστηκε" γρήγορα από τα Ελληνικά ράφια, ενώ είχε αντίστοιχη επιτυχία και στις αγορές του εξωτερικού που εξάγει το οινοποιείο Gentilini. Στο Aspro 08, όμως, το χαρμάνι αλλάζει και γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, προκύπτει από Τσαούσι (40%), Sauvignon Blanc (30%) και Μοσχάτο Κεφαλληνίας (30%). Γίνεται ακόμα πιο αρωματικό, με τονισμένη οξύτητα και καλή διάρκεια στο στόμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, τα λευκά Gentilini του 08 θα αρχίσουν σύντομα να παίρνουν το δρόμο για τις κάβες. Οι ενδεικτικές τιμές τους θα είναι €10,90 (για τη Ρομπόλα) και €9,95 (για το Aspro).

Όσο για το Λαυράκι, ήταν πραγματικά απολαυστικότατο, τόσο από μόνο του, όσο και συνοδευόμενο από τα δύο αυτά κρασιά. Δυστυχώς όμως δεν θα μάθουμε ποτέ την όμορφη συνταγή με τα πολλά μυρωδικά και την ελαφριά κόκκινη σάλτσα, καθώς ο Νικόλας την "τσίμπησε" σε κάποιο εστιατόριο στη Σαρδηνία πριν από λίγο καιρό, και από τότε την κρατάει "επτασφράγιστο μυστικό"...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v