Πρωινό: Έξυπνες αλλαγές για αδυνάτισμα

Το πρωινό είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους μας στο αδυνάτισμα. Μυστικά και αλλαγές για να γίνει ακόμα πιο υγιεινό.
Πρωινό: Έξυπνες αλλαγές για αδυνάτισμα
Ως πρώτο γεύμα της ημέρας, το πρωινό αποδεικνύεται ιδιαίτερα δυνατός σύμμαχος στην προσπάθειά μας για απώλεια κιλών. Οι επιλογές που θα κάνουμε για αυτό το γεύμα, έχουν αντίκτυπο κατά κύριο λόγο (και) στην ημερήσια κατανάλωση θερμίδων, και κατ’ επέκταση μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στο αδυνάτισμα.

Με κάποιες μικρές αλλαγές ή προσθήκες, τα οφέλη φαίνεται να είναι ακόμη πιο ισχυρά. Δείτε παρακάτω έξι-πνους τρόπους για να τα καρπωθείτε.

Φάτε τον κρόκο

Αν μέχρι πρότινος τρώγατε μόνο τα ασπράδια από το αυγό επειδή φοβόσασταν το λίπος (ή την χοληστερίνη) θα πρέπει να αναθεωρήσετε: ο κρόκος περιέχει μια «σούπερ» ουσία που βοηθά στο αδυνάτισμα και δεν είναι άλλη από τη χολίνη. Παράλληλα, η κατανάλωση ολόκληρων αυγών στο πρωινό, φαίνεται να βοηθά στο αδυνάτισμα σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα, αφού προκαλεί μεγάλο αίσθημα κορεσμού, οπότε μειώνεται η συνολική πρόσληψη θερμίδων μέσα στην υπόλοιπη ημέρα.

Τσαγάκι ήπιαμε;

Η προσθήκη ενός φλιτζανιού τσάι στο πρωινό μπορεί να σας βοηθήσει στο αδυνάτισμα. Πώς; Το τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, ουσίες οι οποίες δίνουν «σήμα» στα κύτταρα λίπους να απελευθερώσουν τα «παγιδευμένα» λιπίδια. Και ένα tip: Για καλύτερα αποτελέσματα, ζεστάνετε το τσάι με το νερό για 30’’ σε φούρνο μικροκυμάτων. Η μέθοδος αυτή απελευθερώνει μέχρι και 20% περισσότερες κατεχίνες.

Πράσινες μπανάνες

Αν τρώτε μπανάνα με το πρωινό σας – ταιριάζει άψογα σε smoothies με γιαούρτι ή κομμένη σε φέτες πάνω από δημητριακά – τότε προτιμήστε την… πράσινη. Οι ελαφρώς άγουρες μπανάνες είναι πλούσιες σε ένα άμυλο το οποίο δεν πέπτεται και «τρέφει» συγκεκριμένα βακτήρια τα οποία με τη σειρά τους δίνουν σήμα στον εγκέφαλο ότι το στομάχι είναι «γεμάτο». Παράλληλα, ενισχύει την οξείδωση του λίπους.

Βάλτε ένα μήλο

Αν για πρωινό τρώτε (και) φρούτο, τότε ένα μήλο είναι ιδανική προσθήκη για αδυνάτισμα. Πλούσια πηγή φυτικών ινών, τα μήλα θεωρούνται άκρως αποτελεσματικά στην μείωση του κοιλιακού λίπους. Συγκεκριμένα, πρόσφατη έρευνα έχει δείξει, ότι για κάθε αύξηση 10 γραμμαρίων στην καθημερινή κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών χάνεται 3,7% σωματικού λίπους σε βάθος πέντε χρόνων.

Και λίγη κανέλλα

Το αρωματικό μπαχαρικό έχει μια σειρά οφέλη για την υγεία. Μεταξύ άλλων, έχει φανεί ότι η κανέλλα αυξάνει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη, δράση ιδιαίτερα σημαντική μιας και «εγγυάται» πως οι καταναλισκόμενες θερμίδες μετατρέπονται σε ενέργεια και όχι λίπος. Προσθέστε μια κουταλιά του γλυκού στον καφέ, στο γιαούρτι, στη βρώμη ή προσθέστε το σε ένα shake/ρόφημα πρωτεΐνης.

Επιλέξτε την πρωτεΐνη την… καλή

Μπορεί το μπέικον ή ένα ζουμερό λουκάνικο να διεγείρει τους γευστικούς σας κάλυκες στο πρωινό, όμως έχετε κατά νου ότι τα περισσότερα παρασκευάσματα κρέατος είναι ενισχυμένα με νιτρώδη άλατα και μπόλικα κορεσμένα λίπη. Εν ολίγοις, όχι και τόσο καλά νέα για το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Επιλέξτε λοιπόν την πρωτεΐνη την… σωστή, είτε από αλλαντικά τα οποία είναι χαμηλά σε νιτρώδη άλατα (κατά κύριο λόγο τα βιολογικά) είτε από πηγές όπως τα αυγά, το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και ο καπνιστός σολομός.

Επιμέλεια: Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v