10 τροφές που σε κάνουν να πεινάς

Σας έπιασε μια λιγούρα; Κι άλλη; Και άλλη μία το βράδυ; Δείτε ποια τρόφιμα αυξάνουν την όρεξη και σας «φορτώνουν» με έξτρα θερμίδες.
10 τροφές που σε κάνουν να πεινάς
Ξεκινάτε το πρωί σας με ένα μπολ γεμάτο δημητριακά; Τσακίζετε χυμούς του εμπορίου με κάθε αφορμή; Η κέτσαπ είναι το αγαπημένο σας συνοδευτικό; Δεν χάνετε ευκαιρία να συνοδεύσετε τις σινεφίλ βραδιές στο σπίτι με ένα σακουλάκι πατατάκια;

Μην απορείτε γιατί πεινάτε συνέχεια. Δείτε ποιες τροφές σας ανοίγουν την όρεξη και ευθύνονται για τα επιπλέον κιλά.

Χυμοί

Είναι της μόδας λόγω των διάφορων διατροφών «αποτοξίνωσης» όμως η επεξεργασμένη μορφή τους το μόνο που σας προσφέρει είναι ζάχαρη και υγρά. Η πλήρης απουσία φυτικών ινών από τους έτοιμους χυμούς του εμπορίου αυξάνει κατακόρυφα το σάκχαρο στο αίμα και μετά την κατανάλωσή τους ενισχύει την όρεξη. Εναλλακτική; Προτιμήστε το νερό, ανθρακούχο ή μη και τους στυμένους χυμούς ή ολόκληρα τα φρούτα.

Γιαούρτια χαμηλών λιπαρών

Θα τα δείτε και σαν «επιδόρπια γιαουρτιού». Συνήθως πλασάρονται με χαμηλά λιπαρά, όμως μια προσεκτική ματιά στα συστατικά τους και θα δείτε ότι συνήθως περιέχουν λίγη πρωτεΐνη και αρκετά σάκχαρα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (σάκχαρα) σε συνδυασμό με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος αυξάνει την όρεξη και σας κάνει να παραμένετε πεινασμένοι, ακόμα και μετά την τελευταία κουταλιά. Εναλλακτικά, προτιμήστε το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι, το οποίο έχει διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης και αν θέλετε προσθέστε μόνοι σας σπόρους, ξηρούς καρπούς και φρούτα για επιπλέον φυτικές ίνες.

Ασπράδι αυγού

Σας έχει τύχει να πεινάτε μερικές ώρες αφού έχετε καταναλώσει μια ομελέτα ή σκέτα ασπράδια αυγού; Λογικό. Αν και το ασπράδι είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, τα περισσότερα ωφέλιμα λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα βρίσκονται στον κρόκο. Μη σας φοβίζει η υψηλή περιεκτικότητά του σε λίπος, δεν βλάπτει την καρδιά ούτε αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου όπως πιστευόταν παλαιότερα. Τα κορεσμένα λιπαρά που περιέχει ο κρόκος όχι μόνο αυξάνουν τον κορεσμό, αλλά είναι απαραίτητα για την παραγωγή ορμονών στο σώμα και την απορρόφηση σημαντικών βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη Α και η χολίνη.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη και όλα τα προϊόντα αυτής είναι άκρως εθιστική μιας και συνδέεται με την παραγωγή ντοπαμίνης (ορμόνη «χαράς») στο σώμα. Επίσης, αυξάνει – προφανώς – το σάκχαρο στο αίμα, η πτώση του οποίου μας αφήνει «πεσμένους» και… πεινασμένους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ενώ θα πρέπει να αποφεύγουμε την επεξεργασμένη ζάχαρη, δε χρειάζεται να φοβόμαστε την φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα φρούτα. Σκεφτείτε το εξής: μπορείτε εύκολα να καταναλώσετε ένα πακέτο καραμέλες και αμέσως μετά να πιείτε έναν χυμό χωρίς να χορτάσετε, όμως πόσο εύκολα θα μπορούσατε να φάτε δέκα μήλα ή πέντε μπανάνες;

Κέτσαπ

Συνοδευτικό για πάσης φύσεως γεύματα, η κέτσαπ αλλά και οποιοδήποτε τρόφιμο περιλαμβάνει ζάχαρη και σιρόπι φρουκτόζης ή σιρόπι καλαμποκιού, αυξάνει κατακόρυφα την όρεξη. Όλα τα παραπάνω συστατικά «διακόπτουν» τον μεταβολισμό και επιβραδύνουν την παραγωγή της λεπτίνης, μιας ουσίας που βοηθά στο αίσθημα κορεσμού. Αποτέλεσμα; Το σώμα δεν παίρνει το «μήνυμα» ότι είναι χορτασμένο.

Δημητριακά με ζάχαρη

Τι; Έχουν τα δημητριακά ζάχαρη; Προφανώς, απλά κοιτάξτε τα συστατικά τους. Το 90% των δημητριακών που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ζάχαρη. Προτιμήστε δημητριακά με υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης, χαμηλό ποσοστό σακχάρων και – ει δυνατόν – συνοδέψτε τα με γάλα πλήρες για ενισχυμένη αίσθηση κορεσμού.

Αλκοόλ

Σύμφωνα με έρευνες, μόλις τρία ποτά μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της λεπτίνης στο σώμα κατά 30%. Το αλκοόλ επίσης μπορεί να αδειάσει τις αποθήκες υδατανθράκων στο σώμα, του γλυκογόνου δηλαδή, με αποτέλεσμα να θέλουμε να φάμε επιπλέον υδατάνθρακες για να τις αναπληρώσουμε.

Λευκό ψωμί

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που βρίσκονται στο λευκό ψωμί έχουν ελάχιστες φυτικές ίνες και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα και αμέσως το ρίχνουν στα… τάρταρα με αποτέλεσμα να ξαναπεινάμε. Προτιμήστε ψωμί ολικής άλεσης: οι φυτικές του ίνες διασπώνται αργά και σας κρατούν «γεμάτους».

Αλμυρά σνακ

Υπάρχει λόγος που θέλουμε να φάμε κάτι γλυκό αφού έχουμε… τσακίσει μια σακούλα πατατάκια. Τα αλμυρά σνακ πάσης φύσεως (γαριδάκια, κρακεράκια, ξηροί καρποί κ.α.) πέπτονται αρκετά γρήγορα στο στομάχι και αυξομειώνουν τα επίπεδα ινσουλίνης. Και δεδομένου ότι οι γευστικοί κάλυκες δίνουν σήμα στον εγκέφαλο ότι έχουν «χορτάσει» με αλμυρή τροφή είναι αρκετά συχνό να θέλουμε κάτι γλυκό αμέσως αφού έχουμε τελειώσει την αλμυρή μας αμαρτία.

Έτοιμες σούπες

Οι σούπες βοηθούν σημαντικά στο αδυνάτισμα, αρκεί να είναι φτιαγμένες από τα χεράκια σας με υλικά επιλεγμένα από εσάς και χωρίς πρόσθετα. Οι έτοιμες σούπες του εμπορίου περιέχουν έξτρα αλάτι και πάσης φύσεως συντηρητικά και πρόσθετα, γεγονός που τις κάνει άκρως εθιστικές και αυξάνει την όρεξη για επιπλέον κατανάλωση.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v