Πώς δε θα πάρεις κιλά στις διακοπές

Στις διακοπές θα χαλαρώσεις, αλλά δεν είναι ανάγκη να γυρίσεις με πολλά παραπανίσια κιλά. Δες πώς θα το αποφύγεις.
Πώς δε θα πάρεις κιλά στις διακοπές
Διακοπές και δίαιτα δύσκολα πάνε… πακέτο, με αποτέλεσμα οι ατασθαλίες του καλοκαιριού να επηρεάζουν αρνητικά τη σιλουέτα σου. Υπάρχει σωτηρία; Φυσικά, αρκεί να κάνεις σωστές (και έξυπνες) διατροφικές επιλογές.

Τρώγοντας έξω

Θυμήσου τον κανόνα των τετάρτων. Το μισό πιάτο να περιέχει σαλάτα, το ένα τέταρτο την πρωτεΐνη (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι) και το άλλο τέταρτο το συνοδευτικό (ρύζι, μακαρόνια, πατάτες).

Προτίμησε τρόφιμα που είναι ψητά, μαγειρευτά, στη σχάρα, βρασμένα ή ποσέ, περιόρισε τα τηγανιτά και συνόδευσε το κυρίως γεύμα με λαχανικά ή σαλάτα.

Πρόσεχε τις ποικιλίες. Είναι σίγουρο ότι θα σε οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση μεζέδων που κατά κύριο λόγο είναι παναρισμένα και τηγανισμένα κρέατα ή λαχανικά, φαγητά με σάλτσες και αλοιφές με αμφίβολης ποιότητας μαγιονέζα, που προσφέρουν εύκολα μεγάλο φορτίο θερμίδων.

Αν βγεις για φαγητό το μεσημέρι, καλό είναι το βράδυ να προτιμήσεις κάτι ελαφρύ, όπως γιαούρτι με φρούτα ή γάλα χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ή σαλάτα ή φρουτοσαλάτα.

Αν βγεις το βράδυ, μπορείς να επιλέξεις κοτόπουλο, άπαχο κρέας ή ψάρι με σαλάτα και μία φέτα ψωμί. Γενικά έχε στο νου σου να «κόβεις» θερμίδες από τα υπόλοιπα γεύματα αν είναι να κάνεις κάποιο μεγάλο γεύμα μέσα στη μέρα.

Και με το αλκοόλ;

Το κρασί και η μπύρα είναι οι καλύτερες επιλογές απλά πρόσεξε να μην το παρακάνεις με ξηρούς καρπούς ή πατατάκια.

Αν πάλι θες να πιείς κάποιο άλλο είδος αλκοολούχου ποτού, προτίμησε τα «λευκά» ποτά σκέτα με πάγο ή με την προσθήκη αναψυκτικών τύπου light για καλύτερη διαχείριση των θερμίδων.

Να θυμάσαι πως αν πιείς αλκοολούχα ποτά με χυμούς, αναψυκτικά και τόνικ, οι συνολικές θερμίδες ενός ποτού διπλασιάζονται ή ακόμη και τριπλασιάζονται.

Η σωστή ενυδάτωση

Η σωστή ενυδάτωση έχει μεγαλύτερη σημασία αυτούς τους μήνες. Τρία λίτρα νερό ημερησίως είναι μια καλή ποσότητα, αν αναλογιστούμε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες χάνουμε αρκετό νερό με την εφίδρωση – πόσο μάλλον αν ασκούμαστε κιόλας.

Πιες αρκετό νερό λοιπόν, (βάλε λεμόνι, φύλλα μέντας, φέτες αγγουριού μέσα για τη γεύση), απόφυγε τα αναψυκτικά με ζάχαρη και προτίμησε light και απόλαυσε ελεύθερα ροφήματα όπως πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη ή καφές χωρίς ζάχαρη.

Πόσα βήματα έκανες;

Ένας καλός τρόπος να ισοσταθμίσεις (κάπως) το θερμιδικό ισοζύγιο είναι να φροντίσεις όσο μπορείς να κινείσαι στις διακοπές. Προσπάθησε να πλησιάζεις κάθε μέρα τα 10.000 βήματα (το λιγότερο) και εκμεταλλεύσου τυχόν μονοπάτια ή διαδρομές στον προορισμό σου για να δεις όμορφα μέρη, αλλά και να καταναλώσεις μερικές έξτρα θερμίδες.

Άλλαξε νοοτροπία

«To μεγαλύτερο διατροφικό πρόβλημα πολλών ανθρώπων είναι η νοοτροπία "όλα ή τίποτα"», αναφέρει σχετικά ο Ανδρέας Ζουρδός, Διατροφολόγος.

«Θα κάνουν εμμονικά μία στερητική διατροφή που κανείς δεν μπορεί να ακολουθήσει μακροχρόνια μέχρι την στιγμή που αναπόφευκτα θα τους οδηγήσει σε διατροφικά ξεσπάσματα. Πολλές φορές τιμωρούν τον εαυτό τους προκαταβολικά για το τι θα φάνε στις διακοπές τους. 10-15 μέρες πριν φύγουν για διακοπές, αρχίζουν να καταναλώνουν υπερβολικά λίγες θερμίδες και κάνουν υπερβολικά πολλή γυμναστική για το φαγητό που τρώνε», προσθέτει.

«Φυσικά, αυτό τους κάνει να πεινάνε, να έχουν ψυχολογικά ξεσπάσματα. Δημιουργούνται  νευρώσεις με το φαγητό, που πριν δεν υπήρχαν και πέφτουν με τα μούτρα στο φαγητό στις διακοπές. Δεν είναι κάτι περίεργο άνθρωποι να παίρνουν περισσότερα από 5 κιλά σε διάστημα 20 ημερών», παρατηρεί.

Μαθαίνοντας σιγά σιγά ότι η διατροφή δεν είναι τρόπος τιμωρίας, αφήνουμε πίσω την νοοτροπία "όλα ή τίποτα" , τρώμε με σύνεση πριν τις διακοπές, και δεν τιμωρούμε προκαταβολικά τον εαυτό μας.

Έτσι διαχειριζόμαστε καλύτερα την περίοδο των διακοπών.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v