Οι τροφές που εξασφαλίζουν καλύτερο ύπνο

Ποια τρόφιμα μας βοηθούν να κάνουμε ήρεμο ύπνο και καταπολεμούν την αϋπνία; Επιλογές για… όνειρα γλυκά.
Οι τροφές που εξασφαλίζουν καλύτερο ύπνο

Τα βράδια έχετε υπερένταση. Ξαπλώνετε και το μάτι δε λέει να… κλείσει με τίποτα. Στριφογυρνάτε στον ύπνο σας και όταν με το καλό κοιμηθείτε, την επόμενη ημέρα ξυπνάτε κουρασμένοι.

Πιθανώς να έχετε ανάγκη έναν καλό, πολύ καλό ύπνο. Σε αυτόν συμβάλλουν ένα σωρό παράγοντες (ψυχολογία, διάθεση, άγχος, σωματικά νοσήματα), όπως επίσης και η διατροφή. Δείτε ποια τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλά.

Υδατάνθρακες

Ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες είναι μερικοί μόνο από τους υδατάνθρακες που μας εξασφαλίζουν καλύτερο ύπνο. Ξεχάστε τις συμβουλές των «ειδικών» που σας προστάζουν να μην τρώτε υδατάνθρακες το βράδυ αν θέλετε να αδυνατίσετε και εντάξτε τους στο βραδινό σας γεύμα. Γιατί; Η κατανάλωση υδατανθράκων συμβάλλει στην έκκριση της σεροτονίνης, ορμόνης απαραίτητης για να κοιμηθούμε. Σκεφτείτε όταν καταναλώνετε ένα πλούσιο σε υδατάνθρακες γεύμα στο γραφείο. Δεν σας πιάνει μια υπνηλία; Ε, η σεροτονίνη δρα!

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Γάλα, γιαούρτι, ροφήματα με βάση το γάλα ή το γιαούρτι μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα καθώς είναι τρόφιμα πλούσια σε τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη φαίνεται να είναι ίσως η πιο σημαντική θρεπτική ουσία για την ποιότητα του ύπνου μας, καθώς στον οργανισμό μετατρέπεται σε σεροτονίνη.

Ξηροί Καρποί

Μία χούφτα ανάλατων ξηρών καρπών μπορεί να σας χαλαρώσει αρκετά πριν κοιμηθείτε. Περιέχουν τρυπτοφάνη και μαγνήσιο, τα οποία δρουν συνδυαστικά εξασφαλίζοντας καλύτερο και ήρεμο ύπνο.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Τα αμυλούχα τρόφιμα ολικής άλεσης συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου, αφού περιέχουν και αυτά τρυπτοφάνη, καθώς επίσης και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι τελευταίες βοηθούν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, και έμμεσα βοηθούν στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου.

Λαχανικά και μυρωδικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι και το σπανάκι, αλλά και μυρωδικά, όπως ο άνηθος ή ο βασιλικός είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες όπως αναφέραμε παραπάνω βοηθούν στην χαλάρωση του νευρικού μας συστήματος.

Τροφές πλούσιες σε μελατονίνη

Ο καλύτερος τρόπος για να κοιμηθείτε καλά το βράδυ είναι να αυξήσετε την πρόσληψη μελατονίνης. Πλούσιες πηγές μελατονίνης είναι, μεταξύ άλλων, τα κεράσια, οι πορτοκαλί πιπεριές, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και η ντομάτα. Σημειώστε ότι στην αγορά κυκλοφορούν και συμπληρώματα μελατονίνης, τα οποία μπορούν να ρυθμίζουν με φυσικό τρόπο το βιολογικό ρολόι και αποκαθιστούν το πρόβλημα της αϋπνίας. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τα καταναλώσετε.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v