10 τροφές που διώχνουν το στρες

Δέκα τρόφιμα – σύμμαχοι ενάντια στο στρες, που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα και τις επιπτώσεις του καθημερινού άγχους.
10 τροφές που διώχνουν το στρες
Είστε μέσα στο άγχος και επιστρέφετε στο σπίτι μετά από μια στρεσαρισμένη ημέρα. Τι είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε; Αν έπρεπε να μαντέψουμε, θα λέγαμε ότι το ρίχνετε στη σοκολάτα ή φλερτάρετε με την παρόρμηση να παραγγείλετε πίτσες και burger. Μήπως όμως είναι καιρός να αναθεωρήσετε αυτό που οι φίλοι μας οι αγγλόφωνοι αποκαλούν «comfort food»; Γιατί μπορεί ένα λαχταριστό junk γεύμα να σας φαίνεται σαν λύση για να ξεχάσετε την δύσκολη ημέρα σας, αλλά το ξέρετε ότι δεν είναι και τόσο υγιεινό.

Οι διατροφολόγοι λοιπόν λένε πως μπορούμε να έχουμε και comfort food, τροφές δηλαδή που μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε το στρες, και υγιεινή διατροφή. Και μας αποκαλύπτουν δέκα τέτοιους πολύτιμους συμμάχους, για να νικήσουμε το άγχος… με το πιρούνι μας.

Προϊόντα ολικής άλεσης
Οι υδατάνθρακες αναγκάζουν το μυαλό να παράγει εξτρά σεροτονίνη, μια ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα. Και οι σύνθετοι υδατάνθρακες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν, άρα μας χαρίζουν περισσότερη σεροτονίνη. Τους βρίσκουμε σε προϊόντα ολικής άλεσης όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά και την βρώμη με γάλα.

Πορτοκάλια
Περιέχουν, ως γνωστόν, βιταμίνη C, η οποία, ως λιγότερο γνωστόν, μπορεί να κάμψει την παραγωγή των ορμονών του στρες. Παράλληλα, φυσικά, στηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, επομένως τα πορτοκάλια καταφέρνουν διπλό «χτύπημα» στο άγχος και τα προβλήματα του οργανισμού.

Σπανάκι
Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και αίσθημα κόπωσης, τα συμπτώματα δηλαδή που συνοδεύουν το άγχος, και επιτείνουν την δυσάρεστη κατάσταση που αυτό προκαλεί. Μία κούπα σπανάκι μπορεί να επαναφέρει το μαγνήσιο του οργανισμού σε ισορροπημένα επίπεδα – κι αν δεν σας αρέσει το σπανάκι, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο άλλο πράσινο φυλλώδες λαχανικό ή μαγειρεμένα φασόλια σόγιας και σολομό, που χαρίζουν επίσης γενναίες δόσεις μαγνησίου.

Λιπαρά ψάρια
Μιας και αναφέραμε τον σολομό, αυτός όπως και το «ξαδερφάκι» του, ο τόνος, μας χαρίζουν άφθονα ω-3 λιπαρά οξέα, που προλαμβάνουν την εκτόξευση των επιπέδων των ορμονών του στρες. Επίσης, προστατεύουν την καρδιά, προλαμβάνουν την κατάθλιψη και τα συμπτώματα του συνδρόμου της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες. Δύο γεύματα με λιπαρά ψάρια την εβδομάδα είναι μια καλή επένδυση για την υγεία σας.

Μαύρο τσάι
Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση μαύρου τσαγιού συνδέεται με ευκολότερη «ανάρρωση» από στρεσογόνα γεγονότα και κρίσεις πανικού. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που κατανάλωναν μαύρο τσάι δήλωσαν ότι ένιωθαν πιο ήρεμοι, ενώ η στρεσογόνα ορμόνη κορτιζόλη μετρήθηκε σημαντικά μειωμένη σε αυτούς σε σχέση με όσους δεν έπιναν τσάι.

Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί όπως τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν υγιεινά λιπαρά, που όχι μόνο βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, στην αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων και στην πρόληψη του διαβήτη, αλλά προστατεύουν τον οργανισμό ενάντια στις συνέπειες του άγχους. Καλές πηγές αυτών των λιπαρών είναι και τα καρύδια ή τα αμύγδαλα. Τα τελευταία, μάλιστα, περιέχουν αρκετή βιταμίνη Ε για να τονώσουν τα ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που κάνουν τον οργανισμό πιο ανθεκτικό ενάντια στο στρες και την κατάθλιψη. Μην το παρακάνετε όμως, γιατί οι ξηροί καρποί αποτελούν ταυτόχρονα και πηγές άφθονων θερμίδων.

Αβοκάντο
Όταν αγχωνόμαστε, συγχυζόμαστε. Και όταν συγχυζόμαστε, ανεβαίνει και η αρτηριακή μας πίεση. Τότε είναι που ο οργανισμός μας χρειάζεται λίγο επιπλέον κάλιο – και το αβοκάντο είναι εξαιρετική πηγή καλίου, αποδοτικότερη ακόμη και από τη μπανάνα. Μία ωραία επιλογή όταν το στρες χτυπάει κόκκινο είναι λίγο γουακαμόλε – πάντα έχοντας υπ’ όψιν σας ότι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο για να αποφύγετε τις περιττές θερμίδες.

Ωμά, τραγανά λαχανικά
Δεν είναι μόνο οι βιταμίνες και τα θρεπτικά τους στοιχεία που βοηθούν τον οργανισμό. Τροφές όπως το ωμό καρότο ή το σέλερι μας κάνουν καλό όταν έχουμε άγχος, ακόμη και με τον τρόπο κατανάλωσής τους: Όταν μασάμε το σκληρό καρότο, κινούμε έντονα το σαγόνι μας, το οποίο συχνά είναι σημείο συσσωρευμένου στρες, Με άλλα λόγια, με το να μασάμε κάτι (που δεν μας επιβαρύνει με θερμίδες ή λιπαρά), εκτονωνόμαστε.

Ζεστό γάλα
Το ότι ένα ποτήρι ζεστό γάλα μας βοηθά να ηρεμήσουμε δεν είναι μύθος: Το ασβέστιο «απαλύνει» το άγχος που νιώθουμε, καθώς και τις διακυμάνσεις της διάθεσης στις γυναίκες με περίοδο, ενώ είναι ένα πρώτης τάξεως «βοήθημα» το βράδυ, πριν πέσουμε στο κρεβάτι, ώστε να κοιμηθούμε πιο εύκολα. Προτιμήστε γάλα χαμηλών λιπαρών.

Χαλαρωτικά βότανα
Το βαλσαμόχορτο και η βαλεριάνα είναι δύο φυτικά «όπλα» που φημίζονται για τις ηρεμιστικές τους ιδιότητες. Μπορεί οι επιστημονικές έρευνες να μην έχουν δώσει ακόμη επαρκή στοιχεία για να το αποδείξουν, αλλά δεν βλάπτει να τα δοκιμάσετε. Εκτός, φυσικά, κι αν συντρέχουν άλλοι λόγοι ανησυχίας, όπως προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή – περίπτωση στην οποία θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας προτού τα καταναλώσετε, για να είστε βέβαιοι ότι δεν αλληλεπιδρούν με κάποιο τρόπο με άλλες ουσίες που λαμβάνετε.

Με πληροφορίες από WebMD  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v