Τα φρούτα και τα λαχανικά που μας διατηρούν αδύνατους

Οκτώ φρούτα και λαχανικά που, σύμφωνα με την επιστήμη, θα σας βοηθήσουν περισσότερο από κάθε άλλο τρόφιμο να μην πάρετε κιλά.
Τα φρούτα και τα λαχανικά που μας διατηρούν αδύνατους
Υπάρχει μια κατηγορία τροφίμων που συνδέεται με το υγιές βάρος, περισσότερο από κάθε άλλη, λένε οι επιστήμονες. Λένε, επίσης, ότι λιγότεροι από ένας στους πέντε ανθρώπους τρώνε αρκετά από αυτά.

Πρόκειται για τα φρούτα και τα λαχανικά με περίσσεια φλαβονοειδών, μια ομάδα ουσιών που χαρίζουν σε αυτά τα τρόφιμα την ιδιότητα, να μας βοηθούν να μην παίρνουμε βάρος. Μάλιστα, μία συγκεκριμένη ομάδα φλαβονοειδών, οι ανθοκυανίνες, που εντοπίζονται στα φρούτα με βαθύ κόκκινο χρώμα, βρέθηκαν στις μελέτες να έχουν την μεγαλύτερη επίδραση σε αυτή την… αντιπαχυντική διαδικασία.

Σε παλαιότερες έρευνες, είχε διαπιστωθεί ότι τα φλαβονοειδή μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση λιπαρών και να αυξήσουν τις θερμίδες που «καίει» ο οργανισμός. Και το καλύτερο είναι ότι, μικρή ποσότητα τέτοιων φρούτων με ανθοκυανίνες μπορούν να καταφέρουν αυτή την αποτρεπτική για την αύξηση βάρους δράση – δεν χρειάζεται με άλλα λόγια να τρώμε τεράστιες ποσότητες από αυτά. Παρακάτω, λοιπόν, συγκεντρώνουμε αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά με τις πολύτιμες ανθοκυανίνες, που αξίζει να εντάξουμε στη διατροφή μας για να δώσουμε στο σώμα μας άλλη μια ασπίδα προστασίας απέναντι στον δείκτη της ζυγαριάς.

Μύρτιλα

Έχουν ένα από τα… high scores στην ποσότητα αντιοξειδωτικών που περιέχουν και δρουν ενάντια στις ελέυθερες ρίζες που μπορούν να στραφούν ενάντια στα κύτταρά μας. Απολαύστε τα ωμά για να λάβετε τον πλήρη θρεπτικό τους πλούτο.

Κεράσια

Χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά ή χοληστερίνη και πολύ καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών και βιταμίνης C, το αγαπημένο κεράσι χρειάζεται απλώς προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνετε, γιατί μεγάλο μέρος του θερμιδικού του φορτίου προέρχεται από σάκχαρα.

Σταφύλια

Πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες A, B και C, με την πολύτιμη ρεσβερατρόλη στην φλούδα, την κουερσιτίνη που μας προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο και τα φλαβονοειδή (βιταμίνη Ρ), δεν είναι τυχαίο που τα σταφύλια αποκαλούνται «ευτυχές δημιούργημα της φύσης». Μεταξύ όλων των παραπάνω, το σταφύλι ενισχύει επίσης τα επίπεδα οιστρογόνων, μάχεται τα μικρόβια και αυξάνει την απορρόφηση ψευδαργύρου.

Φράουλες

Κάθε φράουλα είναι ένας μίνι… παράδεισος αντιοξειδωτικών, τα οποία έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες για την επιδερμίδα. Επιπλέον, η ανθοκυάνη της δίνει αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ οι πολυφαινόλες προστατεύουν και από την φθορά της μνήμης. Η πηκτίνη συντελεί στην μείωση της χοληστερίνης, η λουτεΐνη στην προστασία των ματιών και οι άλλες ουσίες που περιέχει, βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη των οστών και την υγεία του οργανισμού εν γένει.

Μπανάνες

Ένα φρούτο, πολλές δράσεις: Βελτιώνει το πεπτικό, μειώνει την χοληστερόλη, ανεβάζει τη διάθεση, καταπολεμά τις σακούλες των ματιών και τη γήρανση του δέρματος ή τη φθορά των μαλλιών, κρατά τα κόκαλα ισχυρά, ικανοποιεί την πείνα και αντιμετωπίζει δερματικά προβλήματα. Όχι κι άσχημα!

Κράνμπερι

Καρδιά, στοματική κοιλότητα, κυτταρική υγεία. Σε τρία μέτωπα «δρα» το κράνμπερι, ένα φρούτο γεμάτο βιταμίνες (C, K, E), φυτικές ίνες, μαγγάνιο και, όπως είπαμε, φλαβονοειδή-ανθοκυανίδες, για αντιοξειδωτική δράση.

Δαμάσκηνα

Με μηδαμινή περιεκτικότητα σε λιπαρά, και τεράστια ποσοστά της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης πολλών από τα βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως το μαγνήσιο, οι βιταμίνες Α, Β και β-καροτίνη ανά μερίδα, τα δαμάσκηνα προστατεύουν από την κόπωση, από καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ ως γνωστόν, δρουν και ενάντια στη δυσκοιλιότητα καλύτερα από κάθε άλλη τροφή.

Τσάι
Δεν είναι φρούτο, δεν είναι λαχανικό, αλλά είναι ένα ρόφημα γεμάτο φλαβονοειδή και αντιοξειδωτική δράση. Το τσάι, είναι πλούσιο στην ομάδα φλαβονοειδών που ονομάζεται κατεχίνες και η δράση τους ευνοεί το καρδιαγγειακό σύστημα, την λειτουργία του εγκεφάλου και την ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Πρώτες έρευνες, μάλιστα, που αφορούν το πράσινο τσάι, δίνουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι οι κατεχίνες του συνδέονται με λιγότερο λίπος στην κοιλιά.

Με πληροφορίες από Time.com και Iatronet.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v