Πόσο καλό μας κάνει το αβοκάντο;

Η διατροφική αξία του αβοκάντο, και τα αμέτρητα οφέλη του για την υγεία μας, το κάνουν ένα super food περιωπής.
Πόσο καλό μας κάνει το αβοκάντο;
Πολλά ακούγονται και λέγονται τα τελευταία χρόνια για το παραγνωρισμένο μέχρι πρότινος, όσο και εξωτικό, super food που απαντάται κατά κύριο λόγο στα μεξικάνικα μενού μας –αλλά όχι μόνο. Πόσο καλό κάνει, αλήθεια, το αβοκάντο, και γιατί θα πρέπει να το εντάξουμε στη διατροφή μας όσοι δεν το έχουμε κάνει ήδη;

Σύμφωνα με το έγκυρο portal υγείας Iatronet.gr, το αβοκάντο βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και του κινδύνου για διαβήτη, ενώ συμβάλλει αποτελεσματικά και στην πρόληψη του καρκίνου. Για την ακρίβεια, αποτελεί θρεπτικό εργοστάσιο ενέργειας και παρέχει πολλά δυνητικά οφέλη στην υγεία.

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει το αβοκάντο τόσο ωφέλιμο;

Υγιεινά λιπαρά: Τα λιπαρά αποτελούν περίπου τα τρία τέταρτα των θερμίδων ενός αβοκάντο. Τα περισσότερα είναι μονοακόρεστα λιπαρά. Τα μονοακόρεστα λιπαρά θεωρούνται καλά λιπαρά, που μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα και περιορίζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιοπάθειας.

Πρωτεΐνη: Ένα μέσο αβοκάντο περιέχει περίπου 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, που είναι πολύ περισσότερη από αυτήν των περισσότερων άλλων φρούτων.

Ζάχαρη: Το πλούσιο σε σάκχαρα περιεχόμενο του αβοκάντο είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλα φρούτα. Μισό αβοκάντο περιέχει σχεδόν 0.2 g γραμμάρια ζάχαρης.

Βιταμίνες και μέταλλα: Το αβοκάντο είναι πολύ καλή πηγή καλίου. Επιπλέον είναι πλούσιο σε βιταμίνη K, B C, και E.

Διατροφικές ίνες: Ένα μεσαίο αβοκάντο περιέχει 11 γραμμάρια ινών, που πλησιάζει τη μισή από την καθημερινή συνιστώμενη ελάχιστη πρόσληψη.

Από ποιες ασθένειες μας προφυλάσσει το αβοκάντο;

Εκτός του ότι είναι καλή πηγή ινών και βιταμινών, έρευνες δείχνουν ότι το αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, στο αδυνάτισμα, και στην πρόληψη του καρκίνου και του διαβήτη.

Μείωση της χοληστερόλης: Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αβοκάντο θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων κακής χοληστερόλης. Συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of Medical Research ανακάλυψε ότι η διατροφή που περιέχει αβοκάντο μπορεί να βελτιώσει το λιπιδαιμικό προφίλ σε υγιείς ανθρώπους και ιδιαίτερα σε ασθενείς με ελαφριά αυξημένη χοληστερόλη, ακόμα και αν έχουν υψηλά τριγλυκερίδια.

Μετά από μια εβδομάδα υιοθέτησης της διατροφής που ήταν εμπλουτισμένη με αβοκάντο, οι ασθενείς εμφάνισαν 22% μείωση στην κακή χοληστερόλη και στα τριγλυκερίδια και 11% αύξηση στην καλή χοληστερόλη.

Πρόληψη του διαβήτη, του εγκεφαλικού και της στεφανιαίας νόσου: Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Journal αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και του μεταβολικού συνδρόμου. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η κατανάλωση αβοκάντο συνδέεται με βελτιωμένη ποιότητα διατροφής, πρόσληψη θρεπτικών ουσιών και μειωμένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.

Βελτίωση του Δείκτη Μάζας Σώματος: Η ίδια έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι άνθρωποι που κατανάλωναν αβοκάντο ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και περίμετρο μέσης.

Πρόληψη του καρκίνου: Τα αβοκάντο είναι πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη της εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου. Ομάδα επιστημόνων που μελέτησε τα χημικοθεραπευτικά χαρακτηριστικά του αβοκάντο κατέληξε ότι τα φυτοχημικά του αβοκάντο, μπορεί ενδεχομένως να προσφέρουν θετική διατροφική στρατηγική στην πρόληψη του καρκίνου.

Και δεν είναι μόνο αυτά…

Όπως αναφέρει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, το αβοκάντο περιέχει ολεϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ το οποίο προσφέρει προστασία από την εκδήλωση καρκίνου του μαστού. Το αβοκάντο επιπρόσθετα περιέχει λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές που συμβάλλει κατά της φθοράς του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και του καταρράκτη.

Επίσης, οι τοκοφερόλες που περιέχει παρεμποδίζουν, σύμφωνα με πρόσφατες κλινικές μελέτες, την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του προστάτη, ενώ με την καλή περιεκτικότητα του σε κάλιο συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, μας προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις χάρη στο φολλικό οξύ. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερο φολλικό οξύ είχαν 55% λιγότερο κίνδυνο να πάθουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα.

Πηγή: Iatronet.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v