Σωστή διατροφή για δυνατά και υγιή μαλλιά

Οι σούπερ βιταμίνες και η σωστή διατροφή που θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε λαμπερά, δυνατά και υγιή μαλλιά.
Σωστή διατροφή για δυνατά και υγιή μαλλιά
Θέλετε μαλλιά λαμπερά και δυνατά, βγαλμένα από διαφήμιση σαμπουάν; Γίνεται. Και όχι, δεν θα σας πούμε να επενδύσετε σε ακριβά προϊόντα περιποίησης. Ο δρόμος για τα τέλεια μαλλιά περνά… από το στομάχι, καθότι –όπως θα έχετε πιθανότατα ακούσει– η διατροφή σας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υφή και την υγεία των μαλλιών σας. Ιδού, λοιπόν, τι χρειάζεται ο οργανισμός σας για να κάνει το θαύμα του επί της κεφαλής σας.

Βιταμίνη Α: Ικανοποιητική ποσότητα της βιταμίνης Α είναι σημαντική για να ολοκληρωθεί σωστά η ανάπτυξη κυττάρων και ιστών του σώματος, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα μαλλιά. Αντιθέτως, η έλλειψη της βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των μαλλιών ή και σε παθολογικές καταστάσεις όπως η πιτυρίδα.

Πού θα βρείτε βιταμίνη Α; Το σώμα παίρνει ουσιαστικά τη βιταμίνη αυτή με δύο τρόπους: Αφενός από φυτικές πηγές ως καροτενοειδή, όπως είναι το β-καροτένιο, που μετατρέπεται στο σώμα στη βιταμίνη Α. Τροφές που αποτελούν πηγές της είναι τα κόκκινα, τα κίτρινα και τα πορτοκαλί λαχανικά π.χ.πιπεριές, καθώς και τα σκουροπράσινα, φυλλώδη λαχανικά. Εναλλακτικά, ο οργανισμός μας παίρνει την βιταμίνη Α από ζωικές πηγές ως ρετινόλη, από τροφές όπως το συκώτι, τα ιχθυέλαια και τα αβγά.

Βιταμίνη Β6, φολικό οξύ και Β12: Όλες οι παραπάνω βιταμίνες είναι σημαντικές για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμογλοβίνης, που έχει ως κύριο ρόλο τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες σε άλλους ιστούς του σώματος, όπως είναι και τα μαλλιά.

Τα υγιή και δυνατά μαλλιά είναι αποτέλεσμα της συνεχούς τροφοδοσίας με αίμα και οξυγόνο. Μειωμένη πρόσληψη των τριών αυτών βιταμινών μπορεί να καταλήξει σε μειωμένη προσφορά αίματος και οξυγόνου στα μαλλιά, και κατά συνέπεια σε θαμπά, κατεστραμμένα και εύθρυπτα μαλλιά.

Η βιταμίνη Β6 βρίσκεται κυρίως σε τροφές όπως το κοτόπουλο, το ψάρι, το χοιρινό, το συκώτι και η σόγια, αλλά και σε κάποιους καρπούς, όπως τα φιστίκια και τα λαχανικά. Το φολικό οξύ βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα σκουροπράσινα λαχανικά, το συκώτι και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Τέλος η Β12 βρίσκεται σε αποκλειστικά ζωικές πηγές όπως συκώτι, αβγά, ψάρι και γάλα.

Βιοτίνη: Είναι ακόμα μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που σπάνια παρουσιάζει έλλειψη στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει βρεθεί ότι παίζει ρόλο στη βελτίωση του μεταβολισμού του λίπους στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Οι κυριότερες πηγές της είναι τα αβγά, το συκώτι, η μαγιά και τα δημητριακά.

Βιταμίνη C: Έλλειψη της βιταμίνης αυτής έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλει σε μαλλιά που σπάνε εύκολα. Η βιταμίνη C συμβάλλει στο σχηματισμό του κολλαγόνου, ενός πολύ διαδεδομένου συστατικού του σώματος, που συνδέει τους ιστούς. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε τροφές όπως τα εσπεριδοειδή, τα σκουροπράσινα λαχανικά, οι ντομάτες, οι μπανάνες, οι πατάτες και οι πιπεριές.

Σίδηρος: Όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου είναι πιο πιθανό να παρατηρηθεί πτώση των μαλλιών. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οφείλεται στη μειωμένη πρόσληψη σιδήρου μέσω της διατροφής (π.χ. σε περιπτώσεις χορτοφαγικής δίαιτας που το άτομο δεν καταναλώνει ζωικές πηγές σιδήρου) ή και σε αυξημένες απώλειες (π.χ. όταν υπάρχει μεγάλη απώλεια αίματος μέσω της περιόδου). Επίσης αυξημένη απώλεια μαλλιών μπορεί να παρατηρηθεί μετά από συχνές και αυστηρές δίαιτες, που δεν προσφέρουν στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Έτσι η ικανοποιητική πρόσληψη σιδήρου, κυρίως μέσα από πηγές όπως το κόκκινο κρέας (αφού, όπως έχει βρεθεί, απορροφάται καλύτερα ο ‘αιμικός’ σίδηρος που παρέχει) και λιγότερο από το κοτόπουλο, το αβγό, το ψάρι και τις φυτικές πηγές είναι σημαντική για την υγεία των μαλλιών.

Χαλκός: Ο χαλκός είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που συμβάλλει στο σχηματισμό της αιμογλοβίνης και είναι απαραίτητο για τη μεταφορά οξυγόνου στα ερυθροκύτταρα του αίματος. Ο χαλκός επηρεάζεται από την παρουσία του ψευδαργύρου: η πολύ μεγάλη συγκέντρωση του δεύτερου μειώνει την απορρόφηση του πρώτου. Πηγές του χαλκού είναι το συκώτι, τα θαλασσινά, οι σπόροι και τα φιστίκια.

Ψευδάργυρος: Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο ψευδάργυρος παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη σύνθεση της κερατίνης (βασικής δομικής πρωτεΐνης των μαλλιών). Έτσι κρίνεται σημαντική η πρόσληψη τροφών όπως κόκκινο κρέας, συκώτι, θαλασσινά, μαγιά μπύρας, αβγά, και σόγια.

Πηγή: Iatronet.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v