Δέκα εύκολοι τρόποι για να τρώτε λιγότερο

Μερικές φορές ο περιορισμός των θερμίδων που καταναλώνουμε είναι πιο εύκολος απ’ όσο νομίζουμε. Δείτε δέκα απλούς τρόπους για να τρώτε λιγότερο.
Δέκα εύκολοι τρόποι για να τρώτε λιγότερο
Ο εγκέφαλος μας ξεγελιέται πολύ εύκολα σε διάφορες στιγμές της καθημερινότητας. Το ίδιο και το στομάχι μας. Τα δύο αυτά «μειονεκτήματα» μπορούν να μας βοηθήσουν στο να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες ημερησίως και άρα να ελέγξουμε καλύτερα το βάρος μας.
Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Δείτε παρακάτω δέκα απλούς τρόπους.

Βάλτε πρωτεΐνη σε κάθε σας γεύμα
Συγκριτικά με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά, η πρωτεΐνη προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό και επομένως μπορεί να σας βοηθήσει αρκετά στο να τρώτε λιγότερο. Οι υψηλές σε πρωτεΐνη δίαιτες είναι ιδανικές για τον έλεγχο του βάρους και της όρεξης, ενώ βοηθούν σημαντικά στη μείωση του λίπους.

Βουρτσίστε τα δόντια σας
Η καλή στοματική υγιεινή προϋποθέτει να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, όμως βουρτσίζοντας τα δόντια σας τρία με τέσσερα λεπτά μετά από ένα γεύμα μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τη διάθεση για να καταναλώσετε ένα γλυκό. Και όλοι γνωρίζουμε πόσο… ταιριάζει ένα λαχταριστό γλύκισμα ως επιδόρπιο, ακόμα και αν έχουμε φάει τόσο ώστε να χορτάσουμε. Ιδανική στιγμή της ημέρας για να το κάνετε είναι μετά το βραδινό γεύμα, όταν συνήθως η ανάγκη για ένα παχυντικό παγωτό αυξάνεται κατακόρυφα.

Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα
Ένα γεμάτο πιάτο στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο ότι τρώτε ένα πλήρες γεύμα, ενώ ένα μισογεμάτο πιάτο μοιάζει με λειψό, ανεξαρτήτως πραγματικής ποσότητας. Χρησιμοποιώντας λοιπόν μικρότερα πιάτα και γεμίζοντάς τα, είναι ένας έξυπνος τρόπος να φάτε λιγότερο χωρίς να το καταλάβετε.

Σερβιριστείτε 20% λιγότερο
Το 20% κάθε γεύματος είναι το ποσοστό το οποίο περνά συνήθως απαρατήρητο από τον εγκέφαλό μας. Με άλλα λόγια, μπορείτε να καταναλώσετε το 80% του φαγητού που θα τρώγατε κανονικά και να μην πάρετε χαμπάρι, εφ’όσον δεν σας το επισημάνει κάποιος. Επίσης, μπορείτε να φάτε και 20% περισσότερο – κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό αν πρόκειται για λαχανικά. Αν χρησιμοποιήσετε λοιπόν τα μικρά πιάτα που αναφέραμε παραπάνω, τότε σερβίροντας λίγο λιγότερο στο πιάτο σας θα έχει ελάχιστη διαφορά.

Χρησιμοποιήστε πιο ψηλά ποτήρια
Όπως ακριβώς μια μικρότερη μερίδα δείχνει μεγαλύτερη σε μικρό πιάτο, το ύψος κάνει τα υγρά να φαίνονται μεγαλύτερα σε σχέση με το πλάτος, ακόμα και αν ο όγκος τους είναι ίδιος. Μπορείτε λοιπόν να μειώσετε τις «υγρές» θερμίδες που καταναλώνετε, επιλέγοντας ψηλότερα ποτήρια αντί για τις κοντύτερες και πιο φαρδιές εναλλακτικές τους.

Καταναλώστε τρία γεύματα την ημέρα
Νομίζετε ότι τρώγοντας μικρά και πολλά γεύματα μέσα στην ημέρα είναι καλύτερο από το να τρώτε τρία μεγαλύτερα; Οι έρευνες έχουν αντίθετη γνώμη. Μπορεί η παράλειψη ενός γεύματος να κάνει τον περιορισμό της όρεξης δυσκολότερο, όμως τα παραπάνω γεύματα δεν φαίνεται να έχουν οφέλη, ενώ μπορεί να κάνουν και κακό στην προσπάθεια για έλεγχο της όρεξης

Βγάλτε τα σνακ από εμφανή σημεία
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ο κόσμος τρώει πολύ περισσότερη «σαβούρα» όταν το φαγητό είναι σε ορατό σημείο, παρά όταν είναι σε κάποιο σημείο κρυμμένο. Ακόμα και αν ξέρει ότι βρίσκεται εκεί. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι όσο πιο δύσκολο είναι να βρεθεί το φαγητό, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει κάποιος να το καταναλώσει. Το επιπλέον έργο που χρειάζεται να δαπανήσει κάποιος, τον κάνει να αναρωτιέται το κατά πόσο πράγματι αξίζει η πράξη του αυτή και αν αργότερα θα το μετανιώσει. Για να αποφύγετε λοιπόν το περιττό τσιμπολόγημα, κρατήστε τις τροφές – πειρασμούς μακριά από το ορατό σας πεδίο ή ακόμα καλύτερα… εκτός σπιτιού.

Μην τρώτε από τη συσκευασία
Το στομάχι μας δεν… μετράει. Αν δεν μπορείτε να δείτε πόσο τρώτε, είναι πολύ πιο εύκολο να χάσετε το μέτρο και να καταναλώσετε διπλές ή ακόμα και τριπλές μερίδες συγκριτικά με εκείνες που θα καταναλώνατε αν σερβίρατε μια σωστή μερίδα. Χρησιμοποιήστε λοιπόν ένα πιάτο, ένα μπολ ή ακόμα και μια χαρτοπετσέτα, έτσι ώστε να έχετε πλήρη οπτική επαφή με αυτό που πρόκειται να φάτε. 

Μην τρώτε μπροστά από την τηλεόραση
Για τον περισσότερο κόσμο, η ασυνείδητη κατανάλωση τροφής οδηγεί συνήθως στην υπερκατανάλωσή της. Το τέλος μιας εκπομπής ή μιας ταινίας είναι ένα ακόμα δυνατό «στοιχείο» πως το γεύμα τελείωσε, επομένως το γεύμα μπροστά από την τηλεόραση σε συνδυασμό με έναν μαραθώνιο Game of Thrones μάλλον δεν είναι και η καλύτερη ιδέα.

Μασήστε καλά
Αν είστε από εκείνους οι οποίοι χρησιμοποιούν τα σαγόνια τους όσο το δυνατόν λιγότερο πριν καταπιούν το φαγητό, τότε κατά πάσα πιθανότητα τρώτε περισσότερο από το κανονικό σε κάθε γεύμα σε σχέση με εκείνους οι οποίοι… μασάνε. Τρώτε αργά, μασήστε καλά την κάθε μπουκιά και θα δείτε ότι θα χορταίνετε με λιγότερες θερμίδες.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v