Οκτώ θρεπτικά φρούτα της άνοιξης

Η άνοιξη έφτασε και φέρνει μαζί της νόστιμα φρούτα που ενισχύουν τον οργανισμό μας με μπόλικα θρεπτικά συστατικά. Δείτε ποια είναι αυτά. 
Οκτώ θρεπτικά φρούτα της άνοιξης
Η άνοιξη – τυπικά – είναι εδώ και μαζί της έρχονται λαχταριστά φρούτα τα οποία μπαίνουν στο τραπέζι μας και ενισχύουν τη διατροφή μας με θρεπτικές ουσίες που τόσο χρειαζόμαστε. Ποιες είναι αυτές λοιπόν και από ποια φρούτα μπορούμε να τις πάρουμε; 

Φράουλα: Εχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοτονωτικές ιδιότητες, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φαινόλες (με κυρίαρχες τις ανθοκυανίνες, που της δίνουν το κόκκινο χρώμα) και βιταμίνες Α και C, ενώ περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ουσίες γνωστές για την ευεργετική τους δράση στην όραση. 

Βερίκοκο: Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α και περιέχει υδατάνθρακες, πεκτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, ενώ συνάμα αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών. Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη και νάτριο. 
 
Δαμάσκηνο: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Α και C. Τα ξερά δαμάσκηνα αποτελούν, επίσης κορυφαία πηγή των βιταμινών του συστήματος Β για την καταπολέμηση της κόπωσης. 

Σύκο: Περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο (ειδικά τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν πολύ καλή φυτική πηγή των ιχνοστοιχείων). Μάλιστα, οι ποικιλίες με σκούρα κόκκινη σάρκα είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες (ουσίες με αντιοξειδωτική δράση). 

Μούρα: Όλη η κατηγορία των μούρων και των χυμών τους είναι ιδιαίτερα γνωστή για τη σημαντική περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικές ουσίες (φλαβονοειδή, πολυφαινόλες) και σε βιταμίνη C. 

Κεράσι: Όπου ακούτε πολλά κεράσια... κρατήστε και μεγάλο καλάθι. Το κεράσι περιέχει αρκετά μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες και ελαγικό οξύ. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη B, σε κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό.


Αχλάδι: Αποτελεί εξαιρετική πηγή υδατοδιαλυτών ινών. Περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, E, φυλλικό οξύ και νιασίνη. Επίσης, είναι πλούσιο σε χαλκό, φωσφόρο και κάλιο και σε μικρότερες ποσότητες σε ασβέστιο, χλώριο, σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο και θείο. 

Μούσμουλα: Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φολικό οξύ, θειαμίνη, πυριδοξίνη και νιασίνη, ενώ περιέχουν σημαντικές δόσεις ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, φόσφορου και ψευδάργυρου. Επίσης έχουν Νάτριο και Κάλιο, και διαθέτουν ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών. 

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v