Η πρωτεΐνη «κλειδί» για τη γονιμότητα

Η κατανάλωση πρωτεΐνης και υδατανθράκων μπορεί να αυξήσει τη γονιμότητα και να μας κάνει να ζήσουμε περισσότερο, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η πρωτεΐνη «κλειδί» για τη γονιμότητα
Αν θέλετε να ζήσετε πολύ, τότε οι υδατάνθρακες είναι φίλοι σας. Αν πάλι σκέφτεστε να αποκτήσετε παιδί ή παιδιά τότε η πρωτεΐνη θα σας βοηθήσει στην παραγωγή ωαρίων και «δυνατού» σπέρματος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε ποντίκια η οποία έγινε από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ.

«Η ισορροπία στα μακροθρεπτικά συστατικά και όχι στις θερμίδες φαίνεται να επηρεάζει θετικά τη μακροζωία και την αναπαραγωγή», αναφέρει η έρευνα, η οποία διεξήχθη με επικεφαλής τον Καθηγητή David Le Couteur.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, οι άνδρες χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη από τις γυναίκες για να αναπαραχθούν και περισσότερους υδατάνθρακες για να ζήσουν περισσότερο. Οι ερευνητές εξέτασαν 25 δίαιτες με διαφορετικές ποσότητες πρωτεΐνης, υδατανθράκων, λίπους και ενέργειας σε ποντίκια για να καθορίσουν την επίδραση των συστατικών αυτών στη γονιμότητα και τη μακροζωία.

Οι κύκλοι αναπαραγωγής ήταν καλύτεροι στα ποντίκια τα οποία ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, ενώ εκείνα που κατανάλωσαν περισσότερους υδατάνθρακες έζησαν περισσότερο σε σχέση με τα άλλα.

Τι κρατάμε από την έρευνα; Σύμφωνα με τον Le Couteur, το συμπέρασμα δεν είναι να καταναλώνουμε περισσότερο κρέας αν θέλουμε να αποκτήσουμε παιδιά, μιας και τα ποντίκια κατανάλωναν μια μείξη ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών. Επίσης, η ομάδα ποντικιών που έζησε περισσότερο δεν κατανάλωνε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, αλλά προϊόντα ολικής άλεσης και σύνθετους υδατάνθρακες.

Ν.Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v