Πώς να μην τρώω το βράδυ;

Είναι αλήθεια πως το νυχτερινό φαγητό μας παχαίνει; Πώς μπορούμε να ελαττώσουμε αυτή την κακή συνήθεια;
Πώς να μην τρώω το βράδυ;
Πόσες φορές έχουμε πει πως θα κόψουμε το νυχτερινό φαγητό, επειδή κάπου ακούσαμε πως το βράδυ ο μεταβολισμός μας σταματάει να δουλεύει κανονικά, ή ότι το φαγητό μετά τις οχτώ μετατρέπεται αυτόματα σε λίπος; Αυτή δεν είναι η απόλυτη αλήθεια. Τι ισχύει, λοιπόν, για το νυχτερινό φαγητό; Και πώς θα συγκρατήσουμε τον εαυτό μας από τον πειρασμό;

1. Τα γεύματα στην ώρα τους
Ένα καλό, υγιεινό πρωινό θα μας κρατήσει μέχρι το μεσημέρι. Το μεσημεριανό θα μας δώσει μια έξτρα ώθηση, το απόγευμα θα κολατσίσουμε με ένα σνακ, και το βράδυ θα φάμε ένα ελαφρύ γεύμα. Αυτά τα ωράρια δεν υπάρχουν χωρίς λόγο. Καλύπτουν όλες τις ανάγκες μας σε θερμίδες καθημερινά, σε οργανωμένες δόσεις. Μία απ’ τις χειρότερες αντιλήψεις για το τι σημαίνει δίαιτα είναι πως πρέπει απλά να στερηθούμε φαγητό. Συνεπώς, είναι πολύ λογικό κάποιος που έφαγε ελάχιστα ή καθόλου μέσα στην μέρα να… ξεσπάσει το βράδυ στο φαγητό και να καταναλώσει περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Με πιο απλά λόγια, δεν είναι οι θερμίδες κακές, είναι που υπερφορτώνουμε το γεύμα μας.

2. Κόψε τις κακές συνήθειες
Οι μεγαλύτερες νυχτερινές κραιπάλες γίνονται συνοδεία τηλεόρασης ή υπολογιστή. Δεν πρέπει να υποτιμούμε την δύναμη της συνήθειας, ειδικά αν η συνήθειά μας είναι να καταβροχθίζουμε εύκολο, λιπαρό φαγητό (με το οποίο έχουμε φροντίσει να γεμίσουμε τα ντουλάπια μας) ενώ βλέπουμε την αγαπημένη μας σειρά. Αν όντως νιώθουμε πως χρειαζόμαστε κάτι να φάμε το βράδυ, ένα άπαχο γιαούρτι ή ένα φρούτο θα κάνουν την ίδια δουλειά σε ψυχολογικό επίπεδο, χωρίς να φορτωνόμαστε περιττές θερμίδες.

3. Βρες τον λόγο που τρως
Πολλές μελέτες συνδέουν το νυχτερινό φαγητό με το αυξημένο στρες ή την κατάθλιψη. Δεν είναι ασυνήθιστο όταν νιώθουμε πεσμένοι, μόνοι ή πνιγμένοι, να «τρώμε» τα αισθήματά μας. Σκέψου τον λόγο που θέλεις να φας, και θυμήσου πως δεν είναι ποτέ ντροπή να ζητήσεις βοήθεια.

4. Κάνε κάτι άλλο
Όλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω, είναι εύκολο να μας οδηγήσουν στην αδράνεια. Προσπάθησε να την καταπολεμήσεις οργανώνοντας καλύτερα τον χρόνο σου. Φτιάξε το πρόγραμμα του ύπνου σου, βρες κάποια ασχολία που θα γεμίζει τον χρόνο σου δημιουργικά ή – ακόμα πιο απλά – κάνε τις δουλειές που δεν προλαβαίνεις να τελειώσεις την υπόλοιπη μέρα. Οτιδήποτε για να ρίξεις τα επίπεδα του άγχους σου και να βρεις ισορροπία στην ζωή σου, από κάθε άποψη.

5. Πιες νερό
Μόλις σου έρθει η όρεξη για… επιδρομή στο ψυγείο, κάνε στροφή και βάλε ένα ποτήρι νερό. Δεν θα καλύψει την πείνα σου, αλλά θα σου γεμίσει το στομάχι και θα σε βοηθήσει να περιορίσεις την ανάγκη σου για φαγητό.

6. Περιόρισε τον καφέ και τα αναψυκτικά
Η ζάχαρη στον καφέ και τα αναψυκτικά παράγει περισσότερη ινσουλίνη, που με την σειρά της αυξάνει την ποσότητα σακχάρου στο αίμα και μας κάνει να πεινάμε. Ένας ακόμα τρόπος για να ελαττώσουμε τα επίπεδά του είναι να καταναλώνουμε σε κάθε μας γεύμα «καλά» λίπη και πρωτεΐνες, που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο και το λευκό κρέας.

Θοδωρής Διάκος


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v