Οκτώ αλήθειες για τα φρούτα και τα λαχανικά

Μπορεί το μπρόκολο να αντικαταστήσει μια μοσχαρίσια μπριζόλα; Κάνουν όντως καλό τα καρότα στην όραση; Οκτώ πληροφορίες για τα φρούτα και τα λαχανικά που πιθανώς αγνοείτε.
Οκτώ αλήθειες για τα φρούτα και τα λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά παίζουν – ή θα έπρεπε να παίζουν – εξέχοντα ρόλο στην καθημερινή μας διατροφή. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε τουλάχιστον δύο με τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα βγαίνουν έρευνες οι οποίες αναδεικνύουν τα οφέλη τους στην καθημερινή μας διατροφή.
Όμως πόσα πραγματικά γνωρίζετε για τις δημοφιλείς και θρεπτικές αυτές τροφές; Ακολουθούν οκτώ πληροφορίες που πιθανώς να σας εκπλήξουν.

Έχουν την πρωτεΐνη που χρειάζεστε

Το γνωρίζατε ότι το μπρόκολο έχετε περισσότερη πρωτεΐνη ανά θερμίδα σε σχέση με την μπριζόλα και μια χούφτα σπόρων κολοκύθας δύο γραμμάρια πρωτεΐνης περισσότερα από την αντίστοιχη ποσότητα μοσχαριού; Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα λαχανικά μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως το κρέας- όπως έχουμε πει και σε παλαιότερο άρθρο περί χορτοφαγίας – παρ’ όλα αυτά αποτελούν μια πολύ καλή εναλλακτική με σαφώς λιγότερες θερμίδες.

Τα καρότα δεν κάνουν – τόσο – καλό στα μάτια

Τα καρότα ανέκαθεν συνοδεύονταν με ισχυρισμούς περί… βιονικής όρασης – κυρίως από τους γονείς μας – όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Τα καρότα είναι μια καλή πηγή Βιταμίνης Α, όμως όχι και τόσο καλή ώστε να κάνει τη διαφορά για τα μάτια σας. Ενδιαφέρον έχει η πηγή αυτού του μύθου, η οποία εμφανίζεται κάπου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η βρετανική βασιλική αεροπορία ανέπτυξε μια νέου τύπου τεχνολογία ραντάρ, η οποία βοηθούσα τους πιλότους να καταρρίπτουν τα γερμανικά αεροπλάνα το βράδυ. Όμως για να κρατήσει μυστική την τεχνολογία αυτή, υποστήριξε ότι τα… καρότα βρίσκονταν πίσω από την επιτυχία των πιλότων.

Ο ανανάς μπορεί να καταστρέψει τους γευστικούς σας κάλυκες

Έχετε παρατηρήσει όταν τρώτε φρεσκοκομμένο ανανά το στόμα σας έχει μια μικρή αίσθηση… καψίματος; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ανανάς περιέχει ένα ένζυμο εν ονόματι βρομελαΐνη, το οποίο «σπάει» τις πρωτεΐνες σε αμινοξέα. Για την ακρίβεια, η δράση του ενζύμου αυτού είναι τόσο ισχυρή που χρησιμοποιείται για να «μαλακώσει» το κρέας στις μαρινάδες. Για να αποφύγετε αυτό το ανεπαίσθητο κάψιμο, αποφύγετε να τρώτε τον «κορμό» του ανανά, το κεντρικό του κομμάτι δηλαδή, ή αφού τον κόψετε αφήστε τον για ένα βράδυ στο ψυγείο πριν τον καταναλώσετε.

Οι πιπεριές είναι το… hansaplast της φύσης

Θέλετε να σταματήσετε μια μικρής έκτασης αιμορραγία όμως δεν έχετε κάποιο πλαστικό επίδεσμο; Αν έχετε πιπέρι καγιέν κάπου τριγύρω, τότε δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Ρίχνοντας ελάχιστο στην πληγή ή ανακατεύοντάς το σε μια κούπα τσάι αποκαθίσταται η πίεση του αίματος και το αίμα στην πληγή «πήζει» πολύ πιο γρήγορα.

Τα μήλα σας δίνουν περισσότερη ενέργεια από τον καφέ

Πάγια πρωινή τακτική για όσους αρνούνται πεισματικά να ανοίξουν τα μάτια τους είναι ένας ζεστός ή κρύος καφές. Τι γίνεται όμως αν θέλετε να έχετε ενέργεια για όλη την ημέρα; Τότε καλύτερα να φάτε ένα μήλο, αφού σε αντίθεση με την καφεΐνη η οποία «χτυπά» γρήγορα και… φεύγει το ίδιο γρήγορα, τα στοιχεία που βρίσκονται μέσα στο δημοφιλές φρούτο (υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα) δίνουν ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τα καρπούζια είναι οι πιο αρχαίες… καντίνες
Το δημοφιλές καλοκαιρινό φρούτο αποτελείται κατά 92% από νερό. Για αυτόν τον λόγο, οι αρχαίοι εξερευνητές τα κουβαλούσαν συχνά μαζί τους σαν μίνι «κυλικεία» για να εξασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν ενυδατωμένοι σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό, ήταν επίσης ο λόγος για τον οποίο οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι συνήθιζαν να τα θάβουν μαζί με τους νεκρούς.

Τα grape fruit μπορεί να σας σκοτώσουν
Το ξινό φρούτο θεωρείται ότι μπορεί να προλάβει αλλά και να αντιμετωπίσει πληθώρα ασθενειών, χάρη στις εντυπωσιακές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Όμως αν παίρνετε παράλληλα ορισμένα φάρμακα, τότε ένα ποτήρι φρέσκου χυμού grape fruit μπορεί να είναι η… τελευταία σας πράξη. Ο χυμός μπορεί να αλληλεπιδράσει άμεσα ή έμμεσα με ορισμένα φάρμακα εμποδίζοντας την απορρόφησή τους από τον οργανισμό ή καθιστώντας τα τοξικά.

Η φλούδα είναι το καλύτερο κομμάτι
Καθαρίζετε τα καρότα, τα αγγουράκια ή τα μήλα πριν τα φάτε; Τότε μάλλον πετάτε τα… καλύτερα, αφού σε αρκετές περιπτώσεις φρούτων και λαχανικών οι περισσότερες θρεπτικές ουσίες εντοπίζονται στην φλούδα. Επίσης, η φλούδα των φρούτων και των λαχανικών κατέχει την μερίδα του λέοντος όσον αφορά τις φυτικές ίνες, οι οποίες συχνά απουσιάζουν από τη διατροφή μας.
Επιμέλεια: Νικόλας Γεωργιακώδης


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v