Τα νέα δεδομένα για τη διατροφή μας

Πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη διατροφή μας έφεραν τα ερευνητικά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο Διατροφής.
Τα νέα δεδομένα για τη διατροφή μας
Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, το Παγκόσμιο Συνέδριο Διατροφής συγκέντρωσε την ελίτ των επιστημόνων της Διατροφής και έδωσε σε εμάς τους υπόλοιπους την ευκαιρία να ενημερωθούμε πάνω στα νέα δεδομένα του χώρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του World Obesity Federation, Prof Walmir Coutinho, τα υπέρβαρα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 1/5 στα σχολεία των αναπτυγμένων οικονομιών και το 1/10 σε αυτά των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Αυτό, όπως ανέφερε, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης νοσημάτων στην ενήλικο ζωή καθώς επηρεάζει άμεσα και τα ίδια τα παιδιά. Η αύξηση του ποσοστού εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας είναι δραματικά μεγάλη, με το ποσοστό να διπλασιάζεται κάθε δεκαετία, τα τελευταία 30 χρόνια.

Στις τρεις ημέρες που διήρκεσε το συνέδριο, επιστήμονες του χώρου από όλον τον κόσμο παρουσίασαν μερικά αρκετά ενδιαφέροντα δεδομένα από τις μελέτες τους. Παρακάτω συγκεντρώσαμε αυτά που μας κίνησαν περισσότερο ενδιαφέρον.

Σε ομιλία της, η Ν. Βyrne, ανέφερε ότι σύμφωνα με την μελέτη της στην Αυστραλία, είναι πιο αποτελεσματική η «διαλλειμματική» δίαιτα παρά η προσκόλληση σε μια συνεχιζόμενη χρονικά δίαιτα. Δηλαδή, αν ακολουθεί κάποιος ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής για δύο εβδομάδες κάθε μήνα, μπορεί να αυξήσει περισσότερο την απώλεια βάρους και λίπους, σε σχέση με κάποιον που βρίσκεται σε συνεχιζόμενο, χωρίς διακοπή δηλαδή, πρόγραμμα διατροφής.

Στην ομιλία της, η Y.Mui, ανέφερε ότι ο χώρος όπου οι άνθρωποι αγοράζουν την τροφή τους καθορίζει σημαντικά τη δίαιτά τους και επηρεάζει τον κίνδυνο για εμφάνιση παχυσαρκίας.

Στην ομιλία του ο J. Baker αναφέρθηκε ότι είναι πραγματικά κοινή η πεποίθηση ότι τα «βαριά» παιδιά όταν μεγαλώσουν θα γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες. Όμως, αν και είναι πολύ πιθανό ότι τα εξαιρετικά παχύσαρκα παιδιά θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες, τα στοιχεία είναι πολύ πιο διφορούμενα και διαφορετικά για τα υπέρβαρα καθώς και για τα μέτρια παχύσαρκα παιδιά.

Ο M. Borgese ανέφερε ότι η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά. Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι το χρονικό διάστημα που δαπανάται στην τηλεθέαση συνδέεται με το επίπεδο του Δείκτη Μάζας Σώματος, στα παιδιά ηλικίας 9-11 ετών, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε στον Καναδά.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής T. Chiang ανέφερε ότι η χαμηλή εκπαίδευση των γονέων αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στα παιδιά από την Ταϊβάν, ενώ σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του P. James διερευνήθηκε η σχέση της παραγωγής τροφίμων με την παχυσαρκία και την κλιματική αλλαγή.

* Ευχαριστούμε τον κ. Βασίλη Παπαμίκο, Διατροφολόγο, για την απόδοση των πρακτικών του Συνεδρίου.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v