Ποια είναι τα διατροφικά οφέλη της νηστείας

Μάθετε ποιες είναι οι ευεργετικές επιπτώσεις της νηστείας στον οργανισμό σας αλλά και όσα πρέπει να προσέξετε για να μη σας βγει… ξινή η Σαρακοστή.
Ποια είναι τα διατροφικά οφέλη της νηστείας
Δεν τονώνει μόνο το θρησκευτικό αίσθημα, αλλά και τον οργανισμό. Επιβάλλεται λόγω των ημερών, αλλά παράλληλα ωφελεί σώμα και πνεύμα. Συνεπάγεται στερήσεις αλλά ταυτόχρονα μπορεί να είναι και πεντανόστιμη. Η νηστεία της Σαρακοστής είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να επανεξετάσουμε το μοντέλο διατροφής μας, και καθώς όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες μιλούν για τις ευεργετικές της επιδράσεις, συγκεντρώνουμε τα οφέλη της –αλλά και όσα πρέπει να προσέχετε- για να… ψηθείτε.

Τα οφέλη της νηστείας

*Αποτοξίνωση
Κανονικά, το κρέας θα έπρεπε να αποτελεί μέρος της διατροφής μας περίπου δύο φορές την εβδομάδα. Κι όμως, θα λέγατε ψέματα αν υποστηρίζετε ότι δεν… τσιμπολογάτε ζωικές τροφές καθημερινά. Η νηστεία, επιβάλλοντας αποχή από το κρέας, επιτρέπει στον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί και να στραφεί σε άλλες τροφές.

*Επιστροφή στο μεσογειακό μοντέλο διατροφής
Η νηστεία αποτελεί την ιδανική ευκαιρία να ξαναβάλουμε στο διαιτολόγιό μας τους βασικούς εκπροσώπους της μεσογειακής διατροφής, όπως τα θαλασσινά, το ελαιόλαδο, τα όσπρια και τα λαχανικά. Είναι περιττό να παραθέσουμε για άλλη μια φορά όλες εκείνες τις έρευνες που μιλούν για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής σε κάθε τομέα της υγείας μας ξεχωριστά – δεν αποτελεί τυχαία πρότυπο διατροφής παγκοσμίως. Όπως αναφέρει και η κλινική διαιτολόγος, κ. Μαρία Κολοτούρου, «η περιοδική φυτοφαγία που χαρακτηρίζει την νηστεία, έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και ζωϊκής πρωτεΐνης και να αυξάνεται η πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και πολύτιμων φυτοχημικών που βρίσκονται στα φυτικά τρόφιμα».

*Βελτίωση του λιπιδικού προφίλ
Η αποχή από το κρέας και τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα καθιστά πιο εύκολο να μειωθεί η κακή χοληστερόλη, μέχρι και 20%, αλλά και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επιπλέον, αν συνδυάσουμε την νηστεία με αύξηση της σωματικής μας άσκησης, μπορούμε να αυξήσουμε και την καλή χοληστερόλη.

*Καλή λειτουργία εντέρου
Φρούτα, λαχανικά, όσπρια: Οι βασικοί πρωταγωνιστές της διατροφής μας αυτή την περίοδο συμβάλλουν στην αύξηση των φυτικών ινών που προσλαμβάνουμε και αυτό σημαίνει αυτόματα καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Μάλιστα, μακροπρόθεσμα, αυτό το μοντέλο διατροφής έχει αποδειχθεί πως είναι δυνατόν να προλάβει μέχρι και ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως αυτόν του παχέος εντέρου.

*Τόνωση… στο DNA
Το φυλλικό οξύ που περιέχεται στα νηστίσιμα τρόφιμα και η αύξησή της πρόσληψής του που συνεπάγεται αυτή η περίοδος, προστατεύει τα ερυθρά μας αιμοσφαίρια αλλά και το γενετικό μας υλικό, προσφέροντας μια σημαντική ασπίδα προστασίας στον οργανισμό.

*Διατήρηση υγιεινών συνηθειών και μετά τη νηστεία
Στις περιπτώσεις που η νηστεία υιοθετείται για αρκετές εβδομάδες, είναι πιο εύκολο στον οργανισμό αλλά και στην ψυχολογία μας να διατηρήσουν αρκετές από τις ωφέλιμες αλλαγές στην διατροφή και μετά την νηστεία. Για παράδειγμα, αν συνηθίσετε στην αυξημένη κατανάλωση φρούτων, θα σας είναι πιο εύκολο να συνεχίσετε να τα εντάσσετε στο καθημερινό σας μενού και στο υπόλοιπο της άνοιξης, του καλοκαιριού κ.ο.κ.

*Περισσότερα οφέλη
Περισσότερο κάλιο και λιγότερο νάτριο συνεπάγεται η κατανάλωση νηστίσιμων τροφίμων, και αυτό σημαίνει πως μας δίνεται η ευκαιρία να ρυθμίσουμε σε καλύτερα επίπεδα την αρτηριακή μας πίεση. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες των δημητριακών, των φρούτων και των λαχανικών βελτιώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, εφόσον βέβαια δεν το παρακάνουμε με την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων – αυτό σημαίνει πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις μερίδες λευκού ψωμιού και ζυμαρικών.

*Ψυχολογικά οφέλη
Δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε και την ψυχική ανάταση που μπορεί να μας προσφέρει η νηστεία. Πέρα από την τόνωση του θρησκευτικού αισθήματος, που είναι και η αφορμή για την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, η νηστεία μπορεί να βοηθήσει την ψυχολογία μας, αφού με την πιθανή απώλεια βάρους τονώνεται η αυτοπεποίθησή μας. Επιπλέον, οι αυξημένες βιταμίνες και φυτικές ίνες και όλα τα παραπάνω οφέλη στον οργανισμό συντείνουν σε μια γενικότερη αίσθηση ευεξίας.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Ευεξία, απώλεια βάρους, βελτίωση λιπιδικού προφίλ, αποτοξίνωση, αυτοπεποίθηση: Είναι τελικά… πανάκεια η νηστεία; Προτού «ριχτείτε» στα νηστίσιμα μενού και στην αυστηρή χορτοφαγία, διαβάστε ορισμένα tips για να αποφύγετε «νηστίσιμους» κινδύνους και να μην σας γυρίσει η διατροφική αλλαγή… μπούμερανγκ.

-Αν ακολουθήσετε αυστηρή νηστεία καθ’ όλη την διάρκεια της Σαρακοστής, ήτοι επτά εβδομάδες, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό διαιτολόγο για να σας επισημάνει πώς θα κρατήσετε την ισορροπία στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που οφείλουμε να προσλαμβάνουμε.

-Η μακρά περίοδος νηστείας δεν συνίσταται σε όλους: Καλό θα ήταν να απέχουν από αυτή οι εγκυμονούσες γυναίκες, ιδιαίτερα εκείνες που διανύουν το τρίτο τρίμηνο της κύησης, τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι που υποφέρουν από χρόνιες νόσους.
 
-Φροντίστε να αναπληρώνετε τα θρεπτικά συστατικά που «αποχωρούν» από το πιάτο σας μαζί με το κρέας και τα γαλακτοκομικά, με εναλλακτικές τροφίμων. Συγκεκριμένα, θα βρείτε:
*Πρωτεΐνες στα θαλασσινά και τα σαλιγκάρια
*Πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης σε συνδυασμούς φαγητών όπως το φακόρυζο, το σπανακόρυζο, το ρεβιθόρυζο, οι γίγαντες και το πλιγούρι συνδυασμένο με ψωμί.
*Σίδηρο στα σαλιγκάρια και τα θαλασσινά, αλλά και στην φακή ή το σπανάκι, πάντα συνδυασμένα με λεμόνι για να είναι απορροφήσιμος.
*Ασβέστιο στα αμύγδαλα, τα καρύδια, το μπρόκολο, το σπανάκι, το δημητριακό κινόα αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής, αν υπάρχει αυξημένη ανάγκη για σίδηρο.
*Βιταμίνη Β12 στο τοφού και το γάλα σόγιας ή ρυζιού.

-Προσοχή στην λήξη της νηστείας: Οι περισσότεροι κάνουν το λάθος να… πέσουν με τα μούτρα στο κρέας και το πλούσιο σε λιπαρά φαγητό την Κυριακή του Πάσχα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους – από το στομάχι μέχρι την καρδιά τους.

-Γεύματα με μέτρο: Οι πρωτεΐνες είναι το βασικό στοιχείο διατροφής που προκαλεί το αίσθημα κορεσμού, κι αυτό σημαίνει πως τώρα που λείπουν από το πιάτο μας, υπάρχει ο κίνδυνος να μην… χορταίνουμε κι έτσι να καταναλώνουμε όλο και περισσότερο φαγητό. Φροντίστε να κάνετε μικρά και τακτικά γεύματα για να μην ξεφεύγετε από το μέτρο. Πάρτε ιδέες για πεντανόστιμα νηστίσιμα γεύματα στις συνταγές που συγκέντρωσε το In2life εδώ και εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v