Εορταστικά κιλά: Πώς θα τα ξεφορτωθούμε;

Οι θερμίδες των εορτών κατέστρεψαν την σιλουέτα σας ; Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Διατροφικές και προπονητικές συμβουλές… ολικής επαναφοράς.
Εορταστικά κιλά: Πώς θα τα ξεφορτωθούμε;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ξενύχτια, αλκοόλ, λουκούλλεια γεύματα, κραιπάλες. Οι γιορτές πέρασαν, όμως ο αντίκτυπος της υπέρμετρης κατανάλωσης θερμίδων στην σιλουέτα σας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Δεν υπάρχει λόγος να αγχωθείτε.

Χωρίς διατροφικές υπερβολές, εξαντλητικές δίαιτες, «λιώσιμο» στον διάδρομο και… πανικό, μπορείτε να απαλλαγείτε από τα έξτρα κιλά που σας… φιλοδώρησαν οι γιορτές και να επιστρέψετε ξανά σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Πώς; Ακολουθώντας τις παρακάτω διατροφικές και προπονητικές συμβουλές.

* Αποφύγετε τις δίαιτες αστραπή. Ο σωστός και ενδεδειγμένος τρόπος για να ξεφορτωθείτε τα… εορταστικά κιλά, είναι μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τροφές απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων. Φροντίστε σε κάθε γεύμα σας να υπάρχει κάποια πηγή πρωτεΐνης (άπαχο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι), συνοδέψτε το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα με μια σαλάτα και καταναλώστε τουλάχιστον δύο μερίδες άπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους ( για παράδειγμα ένα κιλό την εβδομάδα) αφού σε διαφορετική περίπτωση, είναι πιθανό να ξαναπάρετε το βάρος που χάσατε γρήγορα (φαινόμενο «γιο-γιο»).

* Αγάλια αγάλια γίνεται η σιλουέτα. Μειώστε σταδιακά την ποσότητα του φαγητού. Δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσετε με… δραματική μείωση του φαγητού που καταναλώνετε. Αρχικά, δώστε έμφαση στην ποιότητα και σιγά σιγά μικρύνετε το μέγεθος της μερίδας σας, επιτρέποντας στον εαυτό σας ελαφρές «παρασπονδίες» το πολύ μια φορά την εβδομάδα.

* Δώστε βάση στο πρωινό γεύμα. Βάσει ερευνών, ο έλεγχος του βάρους είναι δυσκολότερος όταν παραλείπεται το πρωινό. Επομένως, επιλέξτε ένα ισορροπημένο πρωινό που να περιλαμβάνει γάλα ή γιαούρτι ή τυρί χαμηλών λιπαρών, δημητριακά ή ψωμί ολικής αλέσεως και ένα φρούτο της αρεσκείας σας.

* Ναι στο ελαιόλαδο, αλλά με μέτρο. Προτιμήστε το ελαιόλαδο στα φαγητά, κατά προτίμηση ωμό και στο τέλος του μαγειρέματος, αλλά μην το παρακάνετε. Το ελαιόλαδο είναι ποιοτικά καλύτερο από άλλα έλαια και πλούσιο σε μονοακόρεστα («καλά) λιπαρά, αλλά έχει τις ίδιες θερμίδες με οποιαδήποτε άλλη λιπαρή ουσία.

* Προσοχή στους υδατάνθρακες. Η αυξημένη κατανάλωση απλών υδατανθράκων (για παράδειγμα ζάχαρη, λευκό ρύζι, λευκό ψωμί, ζυμαρικά), αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν στη γρήγορη αποθήκευση της ενέργειας με τη μορφή λίπους. Περιορίστε, λοιπόν τα γλυκά και τους απλούς υδατάνθρακες και προσπαθήστε να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή σύνθετους υδατάνθρακες όπως ψωμί ολικής άλεσης, πλιγούρι, βρώμη, κινόα, όσπρια και καστανό ρύζι.

* Αλκοόλ με μέτρο. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε τρία ποτήρια κρασί ή δύο ποτά την εβδομάδα. Το αλκοόλ εκτός από ένα πλεόνασμα θερμίδων μπορεί να συμβάλλει και στην κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων φαγητού. Προτιμήστε το κόκκινο κρασί, το οποίο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά.

* Νεράκι, το. Μην το αμελείτε. Η επαρκής ενυδάτωση ενισχύει την ενεργητικότητα και μπορεί να σας γλιτώσει από περιττές θερμίδες, μιας και ο οργανισμός μας ορισμένες φορές «μπερδεύεται» λαμβάνοντας το αίσθημα της δίψας ως πείνα, με αποτέλεσμα να τρώμε ενώ… διψάμε.

* Νυν υπέρ πάντων η άσκηση. Κακά τα ψέματα, αν θέλετε να επιταχύνετε την μείωση των κιλών, θα χρειαστεί να συμπεριλάβετε και την άσκηση στο πρόγραμμα. «Πω, πάλι θα πρέπει να ξεκινήσω γυμναστήριο δηλαδή;», θα αναρωτηθείτε. Όχι απαραίτητα. Αν η διαδρομή προς το γυμναστήριο είναι για εσάς κάτι αντίστοιχο με το «Πράσινο Μίλι», υπάρχουν εναλλακτικές για να κάψετε θερμίδες σε σπίτι με τον ελάχιστο δυνατό εξοπλισμό - αρκεί φυσικά να έχετε την διάθεση να το κάνετε.

Δείτε εδώ μερικές από τις κορυφαίες κυκλικές προπονήσεις από την Web Tv του In2life. 


* Ευχαριστούμε την Διαιτολόγο Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη για τις συμβουλές.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v