Η ασπαρτάμη είναι ασφαλής, σύμφωνα με νέα έκθεση

H νέα αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στην ασφάλεια της ασπαρτάμης.
Η ασπαρτάμη είναι ασφαλής, σύμφωνα με νέα έκθεση
Μόλις πριν από λίγες μέρες, η νέα έκθεση της EFSA και η τελική γνωμοδότηση για την ασφάλεια της ασπαρτάμης που δόθηκε στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά πως το πλέον ελεγμένο γλυκαντικό, η ασπαρτάμη, είναι ασφαλής προς κατανάλωση στα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης, καταλήγοντας στο ίδιο συμπέρασμα με όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις.

Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται για τουλάχιστον 3 δεκαετίες σε περισσότερα από 6.000 προϊόντα παγκοσμίως και είναι ένα από τα πιο εκτενώς μελετημένα πρόσθετα τροφίμων. Παρόλα αυτά, και παρά το γεγονός πως περισσότερες από 200 μελέτες (κλινικές, εργαστηριακές, μελέτες τοξικότητας κ.α.) επιβεβαιώνουν πως είναι ασφαλής για το σύνολο του πληθυσμού, η ασπαρτάμη είχε δεχθεί κατά καιρούς πυρά ως προς την ασφάλειά της.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί πως η φετινή είναι η πέμπτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια που η EFSA εκφράζει τη βεβαιότητα της για την ασφάλεια της ασπαρτάμης, επιβεβαιώνοντας την απόφαση από την προκάτοχό της, την Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SCF), το 2002, 1988 και 1984.

Καλά νέα για τους καταναλωτές
Με δεδομένο πως η ασπαρτάμη είναι ένα γλυκαντικό 200 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, άρα χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες αποδίδοντας, πρακτικά μηδενικές θερμίδες, η είδηση πως αξιολογήθηκε για μια ακόμη φορά ως ασφαλής είναι ιδιαιτέρως θετική για το καταναλωτικό κοινό, το οποίο μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει χωρίς ανησυχία γλυκιά γεύση με μειωμένες ή χωρίς θερμίδες.

Σημείωση: Μοναδική εξαίρεση για την κατανάλωση ασπαρτάμης και προϊόντων που την περιέχουν αποτελούν τα άτομα με το σπάνιο γενετικό νόσημα φαινυλκετονουρία (PKU) τα οποία δεν μπορούν να μεταβολίσουν το αμινοξύ φαινυλαλανίνη. Τα άτομα αυτά πρέπει να αποφεύγουν όχι μόνο την ασπαρτάμη, αλλά και τα τρόφιμα που περιέχουν φαινυλαλανίνη (π.χ. κρέας, γαλακτοκομικά κ.λπ).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v