«Ε» σημαίνει Έγκριση- Advertorial

Ακούμε συνέχεια να μιλούν για αυτά, αλλά ξέρουμε, στα αλήθεια, τι είναι τα «Ε»; Απαντήσεις με ασφάλεια και... χωρίς συντηρητικά.
«Ε» σημαίνει Έγκριση- Advertorial
Όλοι θέλουμε να γνωρίζουμε τί βάζουμε στο τραπέζι μας. Όμως, πόσες φορές δεν έχουμε σταθεί στο διάδρομο του σούπερ μάρκετ κοιτάζοντας απορημένοι την ετικέτα ενός συσκευασμένου τροφίμου; Αυτό το «Ε», τώρα, είναι καλό ή κακό; Και ο αριθμός που έχει δίπλα, τι σημαίνει; Είναι σίγουρο ότι όλα αυτά τα «Ε» δεν είναι επιβαρυντικά για την υγεία μου;

Τι σημαίνει «Ε»;
Οι αγωνίες μας ως καταναλωτές είναι σεβαστές, όμως η αλήθεια είναι απλή. Τα «Ε» είναι πρόσθετα τροφίμων, δηλαδή συστατικά που προστίθενται για συγκεκριμένους τεχνολογικούς σκοπούς, όπως είναι μεταξύ άλλων η διατήρηση της γέυσης, της ομοιόμορφης υφής, της ασφάλειας, ή για να δώσουν γλυκιά γεύση με μειωμένες ή χωρίς θερμίδες. Το γράμμα «Ε» προέρχεται από τη λέξη Ευρώπη και, μαζί με τον ξεχωριστό αριθμό του καθενός, αποτελούν τον κωδικό που τους δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χάριν ευκολίας στην ταξινόμηση που ακολουθεί μετά την αξιολόγηση της ασφάλειας και την έγκρισή τους.

Φυσικό ή Συνθετικό;
Μια ακόμα συζήτηση γύρω από τα Ε αφορά το εαν είναι προτιμότερο να επιλέγουμε μόνο πρόσθετα φυσικής προέλευσης. Είναι αλήθεια ότι, ορισμένα πρόσθετα τροφίμων προέρχονται από φυσικές πηγές, όπως π.χ. το λυκοπένιο από τη ντομάτα ή οι γλυκοζίτες στεβιόλης από το φυτό στέβια, ενώ κάποια είναι συνθετικά, ή βρίσκονται σε φυσικά τρόφιμα αλλά για τεχνολογικούς λόγους συντίθενται (χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ε300 ή ασκορβικό οξύ, που, στην πράξη, είναι η βιταμίνη C).

Είναι, ωστόσο, προφανές πως «φυσικής προέλευσης» δεν σημαίνει απαραιτήτως «καλύτερο» ή «ασφαλέστερο» από ένα συστατικό που έχει «συντεθεί». Η ίδια η φύση διαθέτει πολλά επικίνδυνα συστατικά (βλέπε δηλητηριώδη μανιτάρια), ενώ, στον αντίποδα, πολλά συστατικά που παρασκευάζονται είναι ασφαλή, όπως η ασπαρτάμη που «δημιουργείται» με την ένωση δύο αμινοξέων (δομικά συστατικά πρωτεϊνών που περιέχονται στο κρέας, το γάλα κ.λπ.). Ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, όλα τα πρόσθετα τροφίμων υποβάλλονται στην ίδια αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης της ασφάλειάς τους από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

Η ασφάλεια είναι δεδομένη
Πρακτικά, λοιπόν, δεν είναι λογικό να εγείρεται καν ζήτημα ασφάλειας των «Ε»: ο ίδιος ο χαρακτηρισμός τους ως «Ε» σημαίνει πως όλα, ανεξαρτήτως προέλευσης, ή κατηγορίας χρήσης έχουν αξιολογηθεί απο την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και έχον εγκριθεί απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v