Crash test στους πιο δημοφιλείς λιποδιαλύτες

Υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα και κάψιμο λίπους, όμως μπορούν να το πετύχουν; Δείτε τους πιο γνωστούς λιποδιαλύτες και την ετυμηγορία για την αποτελεσματικότητά τους.
Crash test στους πιο δημοφιλείς λιποδιαλύτες
του Νικόλα Γεωργιακώδη

- Καλησπέρα σας
- Καλησπέρα
- Ψάχνω κάποιον από αυτούς τους λιποδιαλύτες γιατί θέλω να χάσω κιλά από την περιοχή της κοιλιάς και των γλουτών. Το είδα και στο Ίντερνετ και στην τηλεόραση και θα με βοηθήσει.
- Δοκιμάσατε να γυμναστείτε και να προσέξετε την διατροφή σας;
- Όχι
- Τότε λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να σας εξυπηρετήσω. Δεν παίρνετε καλύτερα ένα αντηλιακό;

(Διάλογος επιστημονικής φαντασίας σε κατάστημα με είδη διατροφής/φαρμακείο)

Σε ένα παράλληλο σύμπαν, τα συμπληρώματα που «καίνε» λίπος, οι «θαυματουργές συνταγές για το τέλειο σώμα», οι γνωστοί σε όλον τον (fit ή μη) κόσμο λιποδιαλύτες, πιθανώς να μην είχαν τόσο μεγάλη απήχηση. Για την ακρίβεια, σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου ο κόσμος θα ενημερωνόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα από έρευνες, τέτοιου είδους προϊόντα κατά πάσα πιθανότητα θα σκονίζονταν στα ράφια των καταστημάτων. Στο δικό μας σύμπαν όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Πράσινο τσάι, λ- καρνιτίνη, καφεΐνη, raspberry Ketone, Green Coffee Bean Extract, CLA (συζευγμένο λινολεϊκό οξύ), λεκιθίνη και ένα σωρό ακόμα «λιποδιαλυτικές» ουσίες ή υπερτροφές, πωλούνται μόνες τους ή σε μείγματα με «ενισχυμένη δράση» και εγγυώνται γρήγορα και εντυπωσιακά αποτελέσματα.

«Πλασάρονται ως λιποδιαλύτες, αλλά τα στοιχεία που τους συνοδεύουν δεν είναι πειστικά για να πούμε ότι έχουμε ένα αποτέλεσμα κλινικά αξιόπιστο», λέει ο κ. Βασίλης Παπαμίκος, νοσοκομειακός διαιτολόγος σχετικά με τα συγκεκριμένα σκευάσματα, τα οποία εκμεταλλευόμενα το χαλαρό νομικό πλαίσιο, κυκλοφορούν ελεύθερα στα φαρμακεία χωρίς έγκριση από τον ΕΟΦ.

Σε γενικές γραμμές, τα προϊόντα αυτά ή ο συνδυασμός τους σε ειδικές φόρμουλες, χρησιμοποιούν συστατικά τα οποία έχουν μεν κάποια δράση σε σχέση με τον μεταβολισμό του λίπους, αλλά όχι επί της ουσίας, δηλαδή στο να αλλάξουν την λιπώδη σύσταση του ανθρώπινου σώματος. Μάλιστα, οι έρευνες τις οποίες επικαλούνται οι εταιρείες που προωθούν τα συγκεκριμένα συμπληρώματα (όταν τις επικαλούνται) έχουν γίνει σε ποντίκια. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι η περισσότερη ερευνητική εργασία ξεκίνησε από τα συμπαθή τρωκτικά, με μια διαφορά όμως. Οι έρευνες σε ποντίκια μπορεί να έχουν μεν κάποια αποτελέσματα, όμως αν το σκεύασμα δεν δοκιμαστεί και σε ανθρώπους, τα συμπεράσματα τα οποία εξάγονται είναι στην ουσία άχρηστα.

Παρακάτω θα αναφέρουμε ενδεικτικά μερικούς από τους πιο διαδεδομένους «λιποδιαλύτες» για να πάρετε μια… γεύση του τι υπόσχονται και τι πραγματικά μπορούν να κάνουν στο ανθρώπινο σώμα.

Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ (CLA): Όπως αναφέρουν οι επιγραφές των σκευασμάτων «φαίνεται να είναι από τις αποτελεσματικότερες ουσίες κατά του πάχους», «μειώνει το λίπος προς όφελος των μυών», «είναι ιδανικό για επιδίωξη μυϊκής γράμμωσης» και «βοηθά στην καύση του λίπους, εμποδίζει την αποθήκευση του στα λιποκύτταρα, ενώ παράλληλα διατηρεί αναλλοίωτο το μυϊκό ιστό». Το πρόβλημα είναι ότι οι έρευνες που υποστηρίζουν όλα τα παραπάνω αφορούν μόνο ποντίκια και μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί ότι το CLA σχετίζεται με την καύση του λίπους σε ανθρώπινους οργανισμούς.

Πράσινο τσάι: Ίσως το μόνο σκεύασμα το οποίο φαίνεται από έρευνες να έχει μια μικρή επίδραση στην μείωση του λίπους σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά, η μείωση που επιτυγχάνεται δεν είναι τόσο σημαντική ώστε να μπορέσουμε να πούμε πως η επίδρασή του στο λίπος είναι κλινικής σημασίας. Αν παρ’ όλα αυτά ακολουθείτε μια προσεγμένη διατροφή και ασκείστε συστηματικά, τότε ναι, το πράσινο τσάι μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό σας, αλλά σε πολύ μικρό ποσοστό.

Λ- Καρνιτίνη (l- carnitine): Από τις δημοφιλέστερες ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε λιποδιαλυτικά σκευάσματα, η λ- καρνιτίνη συντίθεται φυσιολογικά από τον ανθρώπινο οργανισμό από δύο αμινοξέα, τη λυσίνη και τη μεθειονίνη και βοηθά στον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια. Σύμφωνα με τις επιγραφές των σκευασμάτων: «Το προϊόν L-carnitine είναι πολύ αποτελεσματικό στην καύση του ανεπιθύμητου λίπους και στο μετασχηματισμό του σε ενέργεια» και «Συντελεί στην ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού». Οι έρευνες μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχουν δείξει ότι η συμπληρωματική χορήγηση λ- Καρνιτίνης μπορεί να αυξήσει την δυνατότητα της ουσίας να μεταβολίζει τα λιπαρά οξέα.

Garcinia cambogia: «Νέο φρούτο» στις λιποδιαλυτικές ουσίες, το συγκεκριμένο συμπλήρωμα βασίζεται στο εκχύλισμα από την φλούδα του ομώνυμου φρούτου και χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων ως «μαγικό», «επαναστατικό», και «Άγιο Δισκοπότηρο» στην απώλεια βάρους. Και μόνο οι παραπάνω χαρακτηρισμοί θα αρκούσαν για να έχει κάποιος υποψίες όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του, όμως μια ματιά στις σχετικές έρευνες είναι πλήρως κατατοπιστική. Έρευνα του 1998 σε 135 ανθρώπους δεν έδειξε σημαντικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, ενώ μια πιο πρόσφατη έρευνα συγκέντρωσε δώδεκα παλαιότερες έρευνες σε παραπάνω από επτακόσιους συμμετέχοντες και έβγαλε το εξής συμπέρασμα: οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να βρουν οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ του σκευάσματος και της απώλειας βάρους.


Καφεΐνη: Η «δραστική» ουσία που βρίσκεται στον καφέ μας, έχει φανεί ότι ευνοεί σε μικρό βαθμό στον μεταβολισμό του λίπους, ενώ λόγω της ψυχοδιεγερτικής δράσης που έχει, μπορεί να βοηθήσει στο να καούν περισσότερες θερμίδες σε μία προπόνηση, αφού καθυστερεί την αίσθηση της κόπωσης. Μάλιστα, επειδή έχει και ήπια αναλγητική δράση, βοηθά και στην ανοχή στην επίπονη σωματική δραστηριότητα. Από μόνη της όμως η καφεΐνη μπορεί να κάνει ελάχιστα θετικά, αν δεν είναι στο πλαίσιο ενός κατάλληλου προγράμματος γυμναστικής και διατροφής.

Raspberry Ketones: Η νέα μόδα στις «λιποδιαλυτικές» ουσίες, είναι ένα ένζυμο από σμέουρα (κάτι σαν τα βατόμουρα), το οποίο υποτίθεται ότι αυξάνει την λιποδιαλυτική δραστηριότητα του οργανισμού «καίγοντας» το λίπος. Τι λένε όμως οι έρευνες; Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία επίσημη έρευνα σε ανθρώπους για την αποτελεσματικότητα της ουσίας στον μεταβολισμό του λίπους, ενώ οι αποδείξεις ότι η συγκεκριμένη ουσία έχει λιποδιαλυτική δράση αφορούν μόνο ποντίκια. Πάντως αν σας ενδιαφέρει ο γενικότερος καλλωπισμός, το συγκεκριμένο ένζυμο σε μορφή κρέμας έχει φανεί ότι βελτιώνει την υγεία των μαλλιών και του δέρματος.

Πώς θα χάσω λίπος, λοιπόν;

Θα μπορούσαμε να συνεχίζουμε επ’ αόριστον να αναλύουμε ουσίες και σκευάσματα για κάψιμο λίπους, όμως δεν υπάρχει λόγος. Οι «μαγικές» συνταγές, τουλάχιστον στον τομέα της διατροφής, θα πρέπει να μας βάζουν σε σκέψεις τόσο για την αποτελεσματικότητά τους όσο και για το κατά πόσο είναι ασφαλείς για την υγεία.

Θέλετε να «κάψετε» λίπος; Προσέξτε τι και πόσο τρώτε και ασκηθείτε. Ορίστε μια νέα «μαγική» συνταγή την οποία δεν θα βρείτε στα ράφια των φαρμακείων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v