«Εορταστική» διατροφή: Τρώγοντας… έξυπνα
Η εορταστική περίοδος πλησιάζει και ήδη οι πρώτοι θερμιδοφόροι πειρασμοί έχουν κάνει την εμφάνισή τους απειλώντας την σιλουέτα σας. Τι θα πρέπει να προσέξετε στα εορταστικά γεύματα, αλλά και πώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας σε συνδυασμό με άσκηση.

Κατηγορία 1η: Παν μέτρον άριστον και σωστές επιλογές
8. Η γαλοπούλα, βασικό κυρίως γεύμα των ημερών, αν και από μόνη της είναι χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε πρωτεΐνη, όταν είναι γεμιστή αποτελεί γεύμα υψηλό σε λιπαρά, καθώς όλη η ποσότητα του λίπους απορροφάται από τη γέμιση. Συμβουλή; Μαγειρέψτε τη γαλοπούλα ξεχωριστά από τη γέμιση και όταν την καταναλώσετε αφαιρέστε την πέτσα και το ορατό λίπος. Για τη γέμιση χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, αποφύγετε τα εντόσθια ή χρησιμοποιείστε μικρότερη ποσότητα, αυξήστε τη ποσότητα λαχανικών (πιπεριές, μανιτάρια), φρούτων (σταφίδες, μήλα, βερίκοκα). Τέλος, βράστε τις πατάτες πρώτα και ύστερα ψήστε τις με μικρή ποσότητα λαδιού και μυρωδικών μέχρι να πάρουν χρώμα.
11. Τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι σχεδόν όλα πλούσια σε θερμίδες με πρώτα στη λίστα τη βασιλόπιτα και τους κουραμπιέδες. Τα μελομακάρονα αποτελούν καλύτερη επιλογή καθώς περιέχουν λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα Χριστουγεννιάτικα γλυκά, ενώ περιέχουν επίσης μικρότερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα δοκιμάσουμε τα παραδοσιακά μελομακάρονα, ούτε πως θα παχύνουμε εάν καταναλώσουμε ένα κομμάτι Βασιλόπιτας. Η μέτρια κατανάλωση γλυκισμάτων είναι επιτρεπτή αρκεί να μη γίνεται υπερβολική κατανάλωση . Όταν λέμε "μέτρο" εννοούμε την κατανάλωση ενός με δύο γλυκισμάτων ημερησίως στην περίοδο των γιορτών.
Κατηγορία 2η: Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν… 




