Είναι η επίδραση του πρωινού μας καφέ αυταπάτη;

Τα ευεργετικά οφέλη της καθημερινής δόσης καφεΐνης στην εγρήγορση του οργανισμού μας αμφισβητεί βρετανική έρευνα που απέδειξε πως τα περισσότερα αποτελέσματά της είναι απλώς… στο μυαλό των φανατικών του καφέ.
Είναι η επίδραση του πρωινού μας καφέ αυταπάτη;
Όσοι εναποθέτετε καθημερινά τις ελπίδες σας να «ανοίξει το μάτι σας» σε μια κούπα καφέ να σηκώσετε το χέρι. Και αφού μετρηθούμε και βρεθούμε… εκατομμύρια, ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε αν τελικά η καφεΐνη που λαμβάνουμε από συνήθεια έχει όντως τα αναμενόμενα ευεργετικά για την εγρήγορση και την ενέργειά μας αποτελέσματα.

Πρόσφατη βρετανική μελέτη μας βάζει σε σοβαρές υποψίες πως τελικά το μεγαλύτερο μέρος αυτών των προσδοκιών μας από τον καφέ είναι κυριολεκτικά φανταστικό, καθώς προχώρησε στο εξής πείραμα: Έδωσε σε εθελοντές decaf ρόφημα, λέγοντας σε αυτούς ψέματα πως περιέχει καφεΐνη. Παρ’ όλα αυτά, οι μελετητές παρατήρησαν αύξηση αποδοτικότητας και διάθεσης μεταξύ των εθελοντών.

Μάλιστα, σε μια σειρά από τεστ που σχεδιάστηκαν για να μετρήσουν την πνευματική δραστηριότητα, τους χρόνους αντίδρασης και την διάθεση, κάποιοι είχαν καλύτερες επιδόσεις ακόμη και από εθελοντές που όντως είχαν καταναλώσει ρόφημα με καφεΐνη.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι δυνάμεις αφύπνισης και εγρήγορσης που αποδίδουμε στον καφέ μπορεί να οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στην προσδοκία των καταναλωτών. Οι καταναλωτές καφέ δηλαδή, λένε οι επιστήμονες, πιστεύουν ότι «ευεργετούνται» από τις επιδράσεις της καφεΐνης ακόμη κι όταν δεν υπάρχει στο ρόφημά τους.

Είναι ευρέως γνωστό, πως η καφεΐνη λειτουργεί ως διεγερτική ουσία για τον εγκέφαλο και αντιμάχεται το αίσθημα νύστας και κούρασης. Επίσης, έρευνες έχουν υποδείξει πως η κατανάλωση τριών ποτηριών καφέ την ημέρα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες για παρουσίαση της νόσου Alzheimer’s, πιθανώς λόγω της πρόκλησης αλυσιδωτών αντιδράσεων στον εγκέφαλο που προλαμβάνει τις φθορές της ασθένειας.

Παρ’ όλα αυτά, όπως καταλήγει η μελέτη του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Λονδίνου, μπορεί τελικά το πρώτο σκέλος από τα παραπάνω αποτελέσματα της καφεΐνης να υπάρχει, απλώς επειδή το περιμένουμε. Στην Βρετανία, όπου διεξήχθη η έρευνα, υπολογίστηκε πως καταναλώνονται ημερησίως 70 εκατομμύρια κούπες καφέ, ενώ ο μέσος Έλληνας καταναλώνει περίπου 5,5 κιλά καφέ κάθε χρόνο.

Πηγή: Telegraph 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v