Πώς τα σνακ διαίτης μπορούν να καταστρέψουν την δίαιτά σας

Τα διαιτητικά σνακ μπορεί να μοιάζουν ιδανικός σύμμαχος στην δίαιτά σας, «φορτώνοντάς» σας με γεύση αλλά όχι με πολλές θερμίδες, πρόσφατη έρευνα όμως, προειδοποιεί ότι τα «ψεύτικα» λιπαρά που περιέχουν, μπορούν τελικά να φέρουν… περιττά κιλά.
Πώς τα σνακ διαίτης μπορούν να καταστρέψουν την δίαιτά σας
Τα τρόφιμα που συνήθως επιλέγουμε κατά την διάρκεια μιας δίαιτας, επειδή αναγράφουν με μεγάλα γράμματα «light» ή «χαμηλών λιπαρών» και μας γεμίζουν ελπίδες για απώλεια κιλών, μπορούν τελικά να καταστρέψουν την προσπάθειά μας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας.

Τα διαιτητικά σνακ συχνά περιέχουν κάποιο είδος «ψεύτικων» λιπαρών ή γλυκαντικών, δηλαδή συνθετικών υποκατάστατων που κάνει το φαγητό να έχει το ίδιο γλυκιά και πλούσια γεύση με την «κανονική» εκδοχή του προϊόντος, αλλά χωρίς μεγάλη ποσότητα θερμίδων. Το σκεπτικό είναι το εξής: «Τρώγοντας ψευδολιπαρά, χάνουμε βάρος». Η αμφισβήτηση του παραπάνω σκεπτικού ήρθε πρόσφατα από επιστημονικό πείραμα που διαπίστωσε πόσο… παχυντική συνήθεια είναι τα διαιτητικά προϊόντα, τουλάχιστον για τα ποντίκια, από τα οποία ξεκίνησαν οι μελέτες.

Το πείραμα

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Purdue χώρισαν τα ποντίκια σε δύο ομάδες: Η πρώτη τρεφόταν με προϊόντα υψηλά σε λιπαρά και η άλλη με τρόφιμα χαμηλών λιπαρών. Και οι δύο ομάδες διαχωρίστηκαν σε περισσότερες κατηγορίες. Στα μισά ποντίκια της κάθε ομάδας δόθηκαν μαζί με το φαγητό τους πατατάκια Pringles υψηλών λιπαρών, ενώ στα άλλα μισά δόθηκαν Pringles χαμηλά σε θερμίδες, τα οποία παρασκευάζονται με ένα συνθετικό υποκατάστατο λίπους που ονομάζεται olestra. Αυτή η ουσία περνά μέσα από τον οργανισμό παρακάμπτοντας την διαδικασία της πέψης, και επομένως έχει μηδέν θερμίδες.

Τα «παχυντικά» ευρήματα

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια της υψηλής σε λιπαρά δίαιτας, όταν τράφηκαν με «light» πατατάκια, έφαγαν τελικά περισσότερο και κέρδισαν πολύ περισσότερο βάρος σε σχέση με τα ποντίκια της υψηλής σε λιπαρά δίαιτας που τράφηκαν με πατατάκια πλήρη λιπαρών. Επιπλέον, αυτά τα ποντίκια δεν έχασαν βάρος αφού τα πατατάκια με τα ψευδολιπαρά αφαιρέθηκαν από το διαιτολόγιό τους.

Παράλληλα, καμία από τις υπο-ομάδες που τρέφονταν με χαμηλών λιπαρών φαγητό πήρε αξιοσημείωτο παραπανίσιο βάρος. Όταν όμως μεταφέρθηκαν στην ομάδα με τα υψηλά λιπαρά, εκείνα που έφαγαν τα πατατάκια ψευδολιπαρών πήραν περισσότερο βάρος και λίπος.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Δεν είναι πάντα αξιόπιστο να μεταφέρουμε τα συμπεράσματα ερευνών σε ποντίκια σε ανθρώπινο επίπεδο, αλλά προγενέστερες μελέτες υποδεικνύουν ότι το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στους ανθρώπους –πόσες φορές άλλωστε και εσείς δεν πέσατε στην παγίδα των light προϊόντων, πιστεύοντας ότι μπορείτε να καταναλώσετε οποιαδήποτε ποσότητα άφοβα;

Όπως εξηγεί ο επιστημονικός συντάκτης David DiSalvo στους Forbes, «Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος, παρά το μεγαλείο του, μπορεί να εξαπατηθεί. Τα τεχνητά λιπαρά πυροδοτούν παρόμοιες βιολογικές αντιδράσεις με τα κανονικά λιπαρά, όπως την έκκριση αυξημένου σάλιου, ορμονικές αντιδράσεις και αλλαγές στον μεταβολισμό. Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλος προετοιμάζει το σώμα για την υποδοχή πολλών θερμίδων. Όταν αυτές οι θερμίδες δεν καταφτάνουν ποτέ, το μυαλό “πανικοβάλλεται” και χτυπά τον συναγερμό της υπερβολικής πείνας, μετατρέποντας ακόμη περισσότερες θερμίδες σε λίπος».

Το ηθικό δίδαγμα; Αν θέλετε να χάσετε βάρος, η καλύτερη επιλογή σας είναι τα προϊόντα που έχουν «από την φύση τους» λίγα λιπαρά, όπως τα τρόφιμα ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά. Δείτε επιπλέον tips για να χάσετε βάρος ενόψει καλοκαιριού στο σχετικό δημοσίευμα του in2life

ΠηγήTime.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v