Αρνητικές θερμίδες: Απομυθοποίηση τώρα!

Ακούγεται – και είναι – «πιασάρικο»: χάνουμε κιλά τρώγοντας συγκεκριμένες τροφές. Ισχύει όμως επιστημονικά; Υπάρχουν έρευνες που να το αποδεικνύουν; Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον διατροφικό μύθο των τροφών με αρνητικές θερμίδες.
Αρνητικές θερμίδες: Απομυθοποίηση τώρα!
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Νομίζεις πως δίαιτα σημαίνει νηστεία; Κάνεις λάθος. Υπάρχει η δίαιτα των αρνητικών θερμίδων που όσο περισσότερο καταναλώνεις συγκεκριμένες τροφές, τόσο περισσότερο αδυνατίζεις», «Μάθε τα πάντα για τις τροφές αρνητικών θερμίδων και φτιάξε το τέλειο κορμί», «Ακολούθησε την δίαιτα των αρνητικών θερμίδων και χάσε 3 κιλά από την πρώτη εβδομάδα».

Μία σύντομη αναζήτηση να κάνουμε στο διαδίκτυο με τον όρο «αρνητικές θερμίδες» ή «negative calories» και φαίνεται πως βρήκαμε επιτέλους την λύση για ανώδυνο, εύκολο και γρήγορο αδυνάτισμα. Εν ολίγοις, ξεχάστε γυμναστήριο, τρέξιμο και άλλα τέτοια χαζά. Η μείωση του βάρους μπορεί να γίνει απλώς και μόνο καταναλώνοντας τροφές όπως αγγούρι, κουνουπίδι, ανανά, μούρα και βερίκοκα, σε συγκεκριμένες ποσότητες. Ακούγεται καλό. Για την ακρίβεια, πολύ καλό για να είναι αληθινό. Γι'αυτό δεν είναι.

Η θεωρία λέει…

Ορισμένες τροφές κατά την διαδικασία της πέψης, αναγκάζουν τον οργανισμό να δαπανήσει περισσότερη ενέργεια για να τις απορροφήσει σε σχέση με αυτήν που προσφέρουν. Το σώμα μας δηλαδή, χρειάζεται περισσότερες θερμίδες για να τις επεξεργαστεί, επομένως δημιουργείται ένα έλλειμμα θερμίδων, το οποίο για να καλυφθεί χρησιμοποιούνται τα αποθέματα λίπους στο σώμα μας και έτσι – σύμφωνα με τους υποστηρικτές της εν λόγω δίαιτας - χάνουμε κιλά.

Οι «θαυματουργές» τροφές

Μερικές από τις τροφές στις οποίες στηρίζεται η δίαιτα των αρνητικών θερμίδων είναι λαχανικά όπως το αγγούρι, οι αγκινάρες, τα βλίτα, η γλιστρίδα, τα καρότα, τα κολοκυθάκια, το κουνουπίδι, τα κρεμμύδια, το λάχανο, τα μανιτάρια, το μαρούλι, το μπρόκολο, τα παντζάρια, οι πιπεριές, τα πράσα, τα ραδίκια, τα ραπανάκια, το σέλινο, το σπανάκι, τα φασολάκια, φρούτα όπως ακτινίδια, ανανάς, μούρα, βερίκοκα, κεράσια, κορόμηλα, λεμόνι, μάνγκο, μήλα, πεπόνι, πορτοκάλια, μερικά μυρωδικά όπως ο άνηθος ο βασιλικός, το γαρίφαλο, το δενδρολίβανο και ο δυόσμος και ροφήματα όπως ο καφές, η λουΐζα, η μέντα το τσάι και το φασκόμηλο.

Τι λένε οι ειδικοί

Όσο και αν ψάξουμε στο διαδίκτυο, δεν υπάρχει ούτε μία επίσημη έρευνα η οποία να υποστηρίζει ότι υπάρχουν τροφές με αρνητικές θερμίδες, πόσο μάλλον ότι αυτές μπορούν να μας βοηθήσουν να χάσουμε εύκολα και γρήγορα κιλά. Αν κάτι τέτοιο όντως ίσχυε, τότε το 90% των vegetarians θα βρισκόταν στα όρια της ανορεξίας και φυτοφάγα ζώα όπως η αγελάδα ή ο γάιδαρος θα συρρικνώνονταν μέχρι… θανάτου.

Σίγουρα καίμε ενέργεια όταν τρώμε – εξ’ ου και τα συχνά και μικρά γεύματα συνεισφέρουν σημαντικά στην επιτυχία μιας δίαιτας – αλλά αυτή η ενέργεια που δαπανάται δεν ξεπερνά ποτέ τον αριθμό των θερμίδων τον οποίον καταναλώσαμε.

Όπως αναφέρει ο κ. Βασίλης Παπαμίκος, Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος: «Κατά την διάρκεια της ημέρας, ένα 10% των συνολικών ενεργειακών μας δαπανών χρησιμοποιείται για την αφομοίωση των θρεπτικών υλικών. Μερικές τροφές, όπως το σέλινο, καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες κατά την πέψη τους συγκριτικά με αυτές που παρέχουν και θεωρητικά θα μπορούσαν να έχουν ‘αρνητικές’ θερμίδες. Κάτι τέτοιο όμως, δεν στηρίζεται σε αξιόπιστες επιστημονικές έρευνες».

«Πολλές από τις τροφές οι οποίες θεωρούνται πως έχουν αρνητικές θερμίδες, είναι φρούτα και λαχανικά που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν έχουν αρνητικές θερμίδες και σίγουρα δεν αποτελούν μαγική λύση για το αδυνάτισμα», συμπληρώνει, επισημαίνοντας πως οι ακραίες δίαιτες που βασίζονται στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό μας.

Η ετυμηγορία

Μπορεί να σας απογοητεύσαμε, αλλά όπως ισχύει σε παρόμοιες περιπτώσεις «τα αγαθά κόποις κτώνται». Εν ολίγοις, το κάψιμο λίπους και η απομάκρυνση των περιττών κιλών απαιτεί αφοσίωση, χρόνο και ενίοτε θυσίες. Μαγικός τρόπος για να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά δεν υπάρχει και η καθημερινή άσκηση σε συνδυασμό με μία προσεγμένη διατροφή η υποθερμιδική δίαιτα ήταν και εξακολουθεί να είναι το «κλειδί» για την μείωση του σωματικού βάρους. Παρ’ όλα αυτά, αν θέλουμε να κρατήσουμε κάτι από το… παραμύθι των τροφών με τις αρνητικές θερμίδες είναι ότι η πλειοψηφία αυτών είναι αρκετά ευεργετικές για τον οργανισμό και το σώμα μας και συνιστώνται από τους ειδικούς ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές βιταμίνες, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και την προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και τα ροφήματα όπως το πράσινο τσάι φαίνεται πως επιδρούν μέχρι ενός σημείο στην διαδικασία της θερμογένεσης και της λιπόλυσης.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v