25 τρόποι «σπιτικής» διασκέδασης με την παρέα σας

Η κρίση θέλει καλοπέραση. Τα χαμηλά budget απαιτούν να περικόψουμε εξόδους κι έξοδα, όχι όμως και διασκέδαση. Μένουμε στο σπίτι, αλλά όχι μόνοι: Βρίσκουμε 25 τρόπους να κάνουμε τους τέσσερις τοίχους μάρτυρες των πιο παρεϊστικων στιγμών χωρίς να το πληρώσουμε ακριβά.
25 τρόποι «σπιτικής» διασκέδασης με την παρέα σας
του Γιώργου Κόκουβα

Επιστροφή στα βασικά. Ή αν θέλετε, επιστροφή σε φοιτητικό mood –εκείνο που μας επιτρέπει να καθόμαστε επί ώρες σε ένα σαλόνι με φίλους και να μην καταλαβαίνουμε πότε ξημέρωσε, να απορούμε πώς βρέθηκαν τόσα άδεια κουτάκια μπύρας στο τραπέζι και γιατί δεν εφαρμόζουμε την «έξοδο σε σπίτι» συχνότερα. Αυτό επιτάσσουν τα νέα δεδομένα κρίσης, κι εμείς δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια: Γλιτώνουμε ευρώ από τις εξόδους και φροντίζουμε –με 25 διαφορετικούς τρόπους- τις «εισόδους» μας.

Home (&) cinema
Ένα DVD player είναι αρκετό για να φάνε τα μάτια… ταινίες και να περάσετε με την παρέα σας κινηματογραφικές βραδιές, χωρίς να «χρυσώσετε» τα multiplex. Πάρτε μερικές ιδέες για να οργανώσετε καλύτερα το προσωπικό σας cine-party.

- Διοργανώστε ταινιάδες. Οι θεματικές βραδιές αποδεικνύονται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και χορταίνετε θέαμα χωρίς κανένα κόστος. Τι λέτε για μαραθώνιο «Lord of the Rings» βλέποντας «μονοκοπανιά» τα τρία έπη του Peter Jackson; Μπορείτε, επίσης, να επικεντρωθείτε σε έναν σκηνοθέτη ανά βραδιά, ώστε να εντρυφήσετε στο έργο του, για να μην μένετε βουβοί όταν σε μια παρέα συζητούν για την σημειολογία στις ταινίες του Bergman ή για το σασπένς του Χίτσκοκ.

- Άλλη μια ιδέα –εφαρμοσμένη με επιτυχία- είναι ο μαραθώνιος IMDb: Βάλτε ως στόχο μέσα στον επόμενο χρόνο να έχετε δει όσες περισσότερες ταινίες από το top 100 του IMDb μπορείτε. Στο τέλος του χρόνου, σίγουρα εσείς και η παρέα σας θα ξέρετε περισσότερα για την έβδομη τέχνη. Δείτε περισσότερες ιδέες για ταινιάδες σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life εδώ

- Βάλτε στο DVD player αγαπημένες σειρές. Τα αξεπέραστα «Φιλαράκια» είναι ό,τι πρέπει για χαλαρά απογεύματα με την παρέα, ενώ οι γυναικοπαρέες σίγουρα θα έχουν άπειρες αφορμές για σχόλια, συσχετίσεις, στιλιστικές αναφορές, βλέποντας κύκλους από το «Sex and the City».

- Νοικιάστε από το video club μία από τις πιο πρόσφατες blockbuster κυκλοφορίες, ετοιμάστε μόνοι σας popcorn και νιώστε «σαν στο σινεμά σας». Συνολικό κόστος: δύο ευρώ και κάτι ψiλά. Η εναλλακτική: τουλάχιστον 10 ευρώ για ανάλογη ταινία στους κινηματογράφους με το τσιμπημένο εισιτήριο και την καντίνα-φαρμακείο.

Παιχνίδια κατ’ οίκον
Από το παραδοσιακό «χαρτάκι» μέχρι και τα video games τελευταίας γενιάς, το παιχνίδι είναι πάντα συστατικό μιας διασκεδαστικής συγκέντρωσης.

- Δοκιμάστε την παλιά καλή λύση των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Γνώσεις, μνήμη, αδιακρισία, όλα «παίζουν» στο τραπέζι και τα αίματα ανάβουν. Ετοιμάστε καφέ, ξεκινήστε το παιχνίδι και δώστε το μήνυμά σας στα πανάκριβα café που χρεώνουν ένα τσάι με φίλους 5 ευρώ. Δείτε εδώ μερικές προτάσεις για ενδιαφέροντα και πρωτότυπα επιτραπέζια παιχνίδια από παλιότερο δημοσίευμα του in2life. 

- Οι 52 κάρτες με τα νούμερα και τις φιγούρες ήταν ανέκαθεν σύμβολο της παρέας –και του τζόγου, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μας ενδιαφέρει. Μοιράστε την τράπουλα και αφήστε το πόκερ, την μπιρίμπα, ακόμα και την… «αγωνία» να κάνουν τα υπόλοιπα.

- Σηκωθείτε από τον καναπέ, συνδέστε τις κονσόλες και ετοιμαστείτε για ένα session «γυμναστικής» στο σαλόνι σας. Τα kinetic video games μπήκαν για τα καλά στον χώρο της οικιακής διασκέδασης και σας κάνουν πραγματικά μέρος του παιχνιδιού, καθώς καθοδηγείτε με τις κινήσεις σας την δράση της οθόνης.

- Μία ενδιαφέρουσα –ή τρομακτική για άλλους- ιδέα είναι οι βραδιές karaoke. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μικρόφωνο και ένα σχετικό DVD (ή απλά να κάνετε ένα karaoke youtubing) και οι καλλίφωνοι της παρέας θα αποσπάσουν κολακείες, οι «κακοφωνίξ» της παρέας θα λάβουν συγκαταβατικά νεύματα, οι γείτονες θα λάβουν τα… μέτρα τους, αλλά όλοι σας θα διασκεδάσετε.

Οι συγκεντρώσεις των καλοφαγάδων
Οι κοιλιόδουλοι αυτής της χώρας έχουν ακόμη ένα λόγο να καταστρώσουν σπιτικές συγκεντρώσεις. Συνδυάζοντας το σπιτικό φαγητό και γλιτώνοντας τον κουμπαρά από το σπάσιμο, οι μαγειρικές συναντήσεις είναι χορταστικές από κάθε άποψη. Διανθίστε τις με τις παρακάτω παραλλαγές:

- Κάντε ένα γεύμα «ρεφενέ». Ο καθένας φέρνει το δικό του φαγητό, το δικό του ποτό ή αναψυκτικό, αλλά το κέφι μοιράζεται σε όλους. Όπως άλλωστε το κόστος –σε ένα εστιατόριο θα πληρώνατε τουλάχιστον 15-20 ευρώ το άτομο- και ο χρόνος –αν αναλάμβανε μόνο ο οικοδεσπότης να μαγειρέψει για όλους θα χρειαζόταν την μισή ημέρα.

- Εναλλακτικά, μαγειρέψτε όλοι μαζί. Ο καθένας αναλαμβάνει από ένα πιάτο. Κάποιος θα ετοιμάσει τις σαλάτες, κάποιος άλλος το μαγείρεμα του κρέατος, ο επόμενος το συνοδευτικό, κάποιος άλλος το γλυκό κ.ο.κ. Το «πάρτι» έχει ήδη αρχίσει από την κουζίνα.

- Παίξτε με την ομαδική εμπειρία γευσιγνωσίας. Εμπνευστείτε από τα τηλεπαιχνίδια μαγειρικής και οργανώστε mini διαγωνισμό για το ποιος θα φτιάξει το καλύτερο πιάτο ή για το ποιο γλυκό θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. Πάντα, φυσικά, με χιούμορ: δεν χρειάζεται να πιαστείτε μαλλί με μαλλί ή μαχαίρι με πιρούνι για τον τίτλο του καλύτερου σεφ.

«Κλασικές» βραδιές
Ήρθε η ώρα για τις παλιές καλές κλασικές βραδιές που πρέπει να περάσει κάθε φοιτητής ή όσοι θέλουν να θυμηθούν τα φοιτητικά, ελαφρώς «καμένα» -αλλά ακριβώς γι’ αυτό αγαπημένα- καμώματα.

- Περάστε spooky nights με την παρέα σας, αφηγούμενοι τρομακτικές ιστορίες, αστικούς θρύλους που έχετε ακούσει, περιστατικά με φαντάσματα και όλα εκείνα που κάνουν τους πιο «ευαίσθητους» να μην κοιμηθούν τα επόμενα τρία βράδια. Εμείς κάνουμε την αρχή, παραθέτοντας εδώ μερικές από τις καλύτερες ιστορίες πνευμάτων που έχουμε ακούσει. 

- Αγγαρέψτε τον κιθαρίστα της παρέας (κατά έναν παράδοξο τρόπο, πάντα υπάρχει ένας) να δώσει το σύνθημα με τις χορδές του –οι υπόλοιποι συνοδέψτε με τις φωνητικές σας χορδές. Από τις πιο κλασικές ρετρό φοιτητικές εικόνες, το τραγούδι της παρέας μετατρέπει μια απλή συγκέντρωση σε mini πάρτι. Και την νύχτα του ευέξαπτου γείτονα σε εφιάλτη.

- Κανονίστε ο καθένας να φέρει το δικό του ποτό –το αμερικανιστί λεγόμενο B.Y.O.B (Bring your own beer). Μπύρες ή «σπιτικά» κοκτέιλ, καλή παρέα, ένας καλός αγώνας στην τηλεόραση για την αντροπαρέα ή ένα έναυσμα για μαραθώνιο εποικοδομητικού κουτσομπολιού για την γυναικοπαρέα και η νύχτα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη σε ένα bar που ακριβοπληρώνετε για «μπόμπες».

- Youtubing μέχρι δακρύων: Νέα είσοδος στο σύγχρονο «σκότωμα ώρας», η θέαση γελοίων videos που έχουν ανέβει στο YouTube και προκαλούν γέλιο είναι άκρως εθιστική. Μπορεί να περάσετε ώρες πάνω από το laptop χωρίς να το καταλάβετε. Δείτε περισσότερες παρόμοιες συμβουλές διασκέδασης από το blog με τον εύγλωττο τίτλο «Φοιτηtips». 

- Προφορικά παιχνίδια: Υπάρχουν τόσα πολλά που δεν χωρούν σε ένα δημοσίευμα. Κάθε μέλος μιας παρέας ξέρει και ένα διαφορετικό: «Η νύχτα στο Παλέρμο», ο πιο πονηρός «αναπτήρας», η παντομίμα, αλυσιδωτές ιστορίες, ή ό,τι άλλο θυμάστε από ανάλογες εμπειρίες σας, όλα έχουν θέση στις παρεϊστικες βραδιές.

- Swapping εντός των τειχών
Οι γυναίκες της παρέας το ξέρουν ήδη. Το φαινόμενο swap-not shop έχει ενισχύσει πολλές γκαρνταρόμπες. Γιατί να μην οργανώσετε και στο σπίτι σας ένα ανάλογο event; Καλέστε τις φίλες σας (οι οποίες θα προσκαλέσουν τις δικές τους) και επιδοθείτε στην ανταλλαγή ρούχων που μπορεί κάποια να μην φοράει πλέον, αλλά για κάποια άλλη είναι ενδυματολογικό διαμαντάκι.

- Ιδρύστε την δική σας λέσχη βιβλίου
Αν είστε φανατικοί αναγνώστες λογοτεχνικών –και όχι μόνο- βιβλίων, η ανταλλαγή απόψεων με ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεστε το ίδιο πάθος είναι αφενός δωρεάν και αφετέρου άκρως ενδιαφέρουσα. Αν δεν έχετε φίλους που επιδίδονται σε βιβλιοφαγία, μπορείτε εύκολα να βρείτε μέλη για το προσωπικό σας club ειδικού ενδιαφέροντος, δημιουργώντας ένα σχετικό blog ή κάνοντας ένα group στο Facebook. Ετοιμάστε ζεστό καφέ, υποδεχθείτε την λογοτεχνική παρέα στο καθιστικό σας και αρχίστε την συζήτηση για τα βιβλία που διαβάσατε τις προηγούμενες ημέρες.

Σπίτι για δύο
Παρέα δεν σημαίνει μόνο ένα τσούρμο φίλοι, φασαρία, και γέλια. Για να περάσετε καλά με παρέα στο σπίτι αρκεί ακόμη ένα άτομο, ο/η σύντροφός σας. Σύμφωνοι, στο πρώτο ραντεβού επιβάλλεται η έξοδος. Άντε και στα αμέσως επόμενα. Αλλά από εκεί κι έπειτα, το σπίτι είναι το ιδανικό μέρος για την διμελή παρέα σας.

- Δημιουργήστε ρομαντική ατμόσφαιρα. Εφαρμόστε όλες αυτές τις μελιστάλαχτες πρακτικές που βλέπετε στις ρομαντικές ταινίες και ταράζουν τα στομάχια των singles. Χαμηλός φωτισμός, απαλή μουσική, ρεσό τριγύρω και τα υπόλοιπα… τα ξέρετε.

- Αρχίστε την νύχτα με ένα ρομαντικό δείπνο. Δοκιμάστε να μαγειρέψετε το αγαπημένο φαγητό του/της συντρόφου σας και στρώστε το τραπέζι με κάθε επισημότητα.

- Το επόμενο πρωί, ετοιμάστε πρωινό που θα σερβίρετε στο κρεβάτι, για να ολοκληρώσετε το ρομαντικό έργο σας. Πάρτε περισσότερες ιδέες από παλιότερο δημοσίευμά μας. 

Με παιδική παρέα
Οι δημιουργικές ώρες με τα παιδιά μέσα στην ασφάλεια του σπιτιού δεν συγκρίνονται με τίποτα για τους γονείς. Δείτε μερικές ιδέες για να περάσετε ευχάριστες στιγμές με τα μικρά μέλη της οικογένειας εντός των τειχών.

- Φροντίστε τον κήπο ή το μπαλκόνι σας. Μάθετε στα παιδιά σας την αξία ενός όμορφου κήπου, αφήστε τα να βάλουν τις δικές τους πινελιές, φυτέψτε μαζί όμορφα λουλούδια και δώστε χρώμα στην εξωτερική όψη του σπιτιού σας.

- Δείτε οικογενειακώς τις τελευταίες –ή και πιο κλασικές- animation ταινίες και ξανανιώστε παιδιά μαζί τους.

- Βγάλτε στο τραπέζι τα παλιά φωτογραφικά albums σας και αφηγηθείτε στα παιδιά σας ιστορίες από το παρελθόν σας. Είναι μια δραστηριότητα πάντα προσφιλής στα παιδιά και βοηθά στο περαιτέρω δέσιμο της οικογένειας.

- Συζητήστε. Η συζήτηση δεν έβλαψε ποτέ καμία οικογένεια. Μάθετε τους φόβους, τις απορίες, τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας. Το ίδιο άλλωστε ισχύει όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για όλες τις άλλες περιπτώσεις –φίλους, συγγενείς και συντρόφους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v