Κυτταρίτιδα: Δαμάστε τον… εφιάλτη!

Ο άνισος πόλεμος ενάντια στην κυτταρίτιδα απαιτεί συγκεκριμένα όπλα, τα οποία μπορούμε να επιστρατεύσουμε για να την μειώσουμε -αν όχι να την εξαφανίσουμε- και που σχετίζονται με την διατροφή μας. Ο ειδικός εξηγεί ποια είναι αυτά.
Είναι επίμονη και απειλεί «εφιαλτικά» την εικόνα μας. Δίαιτες, γυμναστήρια, κρέμες, μηχανήματα και, εκεί που νομίζουμε ότι επιτέλους τα καταφέραμε, να’ τος πάλι ο μισητός εχθρός, που κάνει την επιδερμίδα μας να θυμίζει φλούδα πορτοκαλιού και τα νεύρα μας, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, να σπάνε! Ακόμη και η λέξη «κυτταρίτιδα» μας δημιουργεί πανικό, όχι μόνο επειδή ξέρουμε ότι τα αντιαισθητικά σημάδια της απειλούν όλες μας τις προσπάθειες για ωραίο σώμα, αλλά, κυρίως, επειδή δεν ξέρουμε τι να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε!

Τι είναι, λοιπόν, και πού οφείλεται αυτή η επίμονη θηλυκή μάστιγα; Ένα ποσοστό «ενοχής» σίγουρα κατέχουν τα γονίδιά μας κι ένα άλλο ποσοστό, διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, αλλά κανείς δεν γνωρίζει περισσότερα για την αιτία της. Όπως και να έχει, πρόκειται για μία δερματική, πολυπαραγοντική πάθηση, που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των λιποκυττάρων, του συνδετικού ιστού και της μικροκυκλοφορίας των περιοχών του σώματος που έχουν την τάση να παρουσιάζουν όψη “φλοιού πορτοκαλιού”. Άλλοι παράγοντες που την ευνοούν είναι:
• οι γυναικείες ορμόνες.
• Η φυλή
• Η ποιότητα του δέρματος
• Η κατανομή του υποδόριου λίπους
• Η προδιάθεση του λεμφικού και κυκλοφοριακού συστήματος και, έμμεσα,
• Τα περιττά κιλά, οι συχνές αυξομειώσεις βάρους, η κακή διατροφή, το άγχος, το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, που δεν ευθύνονται μεν για την εμφάνισή της, αλλά δρουν επιβαρυντικά στην εικόνα της.

Συνταγή για αποτέλεσμα!
Στον «πόλεμο» εναντίον της κυτταρίτιδας, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και κάποια που δεν μπορούμε! Στα δεύτερα, συγκαταλέγονται η κληρονομικότητα, η φυλή, η λειτουργία των ορμονών κλπ. Μπορούμε όμως να πάρουμε κάποια αποτελεσματικά μέτρα ώστε να βελτιώσουμε τα εξωτερικά «ίχνη» της και να δράσουμε εσωτερικά για την πρόληψή της. Τέτοια είναι μία διατροφή που να βασίζεται στην ισορροπία και την ποικιλία και να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια. Επίσης, μεγάλη βοήθεια προσφέρουν η ενίσχυση της σωματικής δραστηριότητας και η συστηματική ενυδάτωση του οργανισμού.

Ειδικά για το θέμα της διατροφής, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, μπορεί μεν ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε λιπαρά και φτωχό σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και νερό να λειτουργήσει επιβαρυντικά για την κυτταρίτιδα, αλλά καμία μεμονωμένη διατροφική ή άλλη συνήθεια δεν ευθύνεται για την εμφάνισή της και δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να τη συνδέει με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, όπως η ζάχαρη, τα γλυκά, τα αναψυκτικά, ο καφές κ.α. Γι’ αυτό κι επιμένουν στο μέτρο, στην ισορροπία και στην κίνηση!

Ευχαριστούμε τον Κλινικό Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, Πωλ Φαρατζιάν, MSc, για την επιστημονική επίβλεψη του άρθρου. www.nutrimed.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v