ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ

"Θαυματουργό" ρύζι στην Ινδία

Επιστήμονες στην Ινδία, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα νέο είδος ρυζιού που δεν θα χρειάζεται βράσιμο, παρά μόνο λίγο... μούσκεμα για να καταναλωθεί. Κάτι τέτοιο πιθανολογείται ότι θα σώσει εκατομμύρια ζωές στην υποσιτισμένη χώρα και όχι μόνο.

Ακούγεται περίεργο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Αν οι εκτιμήσεις των Ινδών επιστημόνων βγουν σωστές, τότε μπορούμε να μιλάμε για μία ανακάλυψη που θα σώσει εκατομμύρια ζωές στην υποσιτισμένη αυτή χώρα. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν μία φύτρα ρυζιού που μπορεί να "μαγειρευτεί" απλώς και μόνο με το μούσκεμα σε νερό.

Οι ειδικοί στο ερευνητικό κέντρο ρυζιού της Ορίσα που δημιούργησαν τον σπόρο, "εμπνεύστηκαν" από το λεγόμενο "μαλακό" ρύζι (Komal saul), που φυτρώνει στην βορειοανατολική περιοχή Ασάμ. Σύμφωνα με παραδοσιακή τοπική συνταγή το ρύζι αυτό μουσκεύεται όλο το βράδυ σε νερό και καταναλώνεται με μουσταρδέλαιο και κρεμμύδια. Μέχρι προσφάτως, οι σπόροι αυτοί δεν καλλιεργούνταν έξω από την περιοχή αυτή, αλλά οι επιστήμονες του Ινστιτούτου κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα υβρίδιο της ποικιλίας αυτής ρυζιού με το κανονικό ρύζι που όλοι γνωρίζουμε. Το όνομα αυτού; Aghunibora.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Dr. Adhya, δήλωσε πως τα πρώτα δείγματα καλλιέργειας του ρυζιού ήταν θετικά και άρα ο σπόρος θα μπορεί να "μεγαλώσει" και σε διαφορετικά κλίματα εκτός Ινδίας. "Είναι η πρώτη φορά που το "μαλακό" ρύζι καλλιεργείται αλλού" είπε. "Αυτήν την στιγμή το δοκιμάζουμε στο υγρό κλίμα της Ορίσα, όπου η θερμοκρασία είναι πολύ μεγαλύτερη απ'ότι στο Ασάμ".

Στόχος τους είναι όπως λέει, να παράγουν έναν σπόρο που θα επιτρέπει σε ανθρώπους σε όλη τη χώρα να το μαγειρεύουν γρήγορα και απλά, μουσκεύοντάς το σε νερό. Σε μία χώρα που μαστίζεται από τον υποσιτισμό, οι σπόροι αυτοί θα αποτελούν ένα σημαντικό όπλο ενάντια στην πείνα. Είναι γνωστό άλλωστε, πως παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει στην οικονομία της Ινδίας από το 1990, η χώρα εξακολουθεί να κατέχει το ένα τρίτο των υποσιτισμένων παιδιών παγκοσμίως. Δεν είναι επομένως δύσκολο να κατανοήσει κανείς πόσο σημαντική είναι μια τέτοια ανακάλυψη για το μέλλον εκατομμυρίων παιδιών στην χώρα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ν.Γ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ποιος είπε ότι δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα μηχανές του χρόνου; Ήδη υπάρχουν. Λέγονται βιβλία."

Robert Benchley, Αμερικανός αρθρογράφος

 • 532 — Καταστέλλεται η Στάση του Νίκα.
  1823 — Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
  1896 — Γίνεται η παρουσίαση της πρώτης μηχανής ακτινών Χ στη Νέα Υόρκη.
  1923 — Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα που υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τίθεται σε ισχύ την 16η Φεβρουαρίου, η οποία γίνεται η 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
  1965 — Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
  1996 — Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός, με 86 έναντι 75 ψήφους του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v