ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ

Το "σωσίβιο" υπεύθυνο για καρδιακές παθήσεις

Η γνωστή σε όλους μας "κοιλίτσα" ίσως τελικά να μην είναι και τόσο αθώα όσο φαίνεται. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα άτομα με... μεγάλη περιφέρεια έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια στιγμή άσθμα.

Το

Το οτι τα περιττά κιλά επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας το ξέρουμε. Πρόσφατες έρευνες όμως μας ανησυχούν ακόμα περισσότερο, λέγοντας πως τα περιττά κιλάκια μπορεί να μην είναι τόσο αθώα όσο φαίνονται. Για την ακρίβεια το αποθηκευμένο στο σώμα μας λίπος, είναι το ίδιο επικίνδυνο για την υγεία μας όσο και η παχυσαρκία. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει, ότι άτομα με κανονικό βάρος που παρ'όλα αυτά είχαν συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις, άσθμα και κάποιες μορφές καρκίνου συγκριτικά με τους πιο αδύνατους. Περίεργο; Μάλλον αναμενόμενο.

Στην μελέτη συμμετείχαν παραπάνω από 130.000 άνδρες και γυναίκες όλων των σωματότυπων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ήταν παχύσαρκοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από αυτούς που ήταν αδύνατοι. Ωστώσο, όσοι είχαν κανονικό βάρος αλλά μεγάλη περιφέρεια (παραπάνω από 100 εκατοστά), είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια ασθένεια, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Thorax.

Ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο Julie Von Behren, προειδοποιεί ότι η αύξηση λίπους στην περιφέρεια αυξάνεται ταχύτερα από τις παραδοσιακές μετρήσεις και πρόσθεσε: "Όλα τα επίπεδα της παχυσαρκίας συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση άσθματος. Ακόμα και όσοι είχαν ελάχιστο παραπάνω βάρος από το κανονικό διέτρεχαν τον ίδιο κίνδυνο".

Σε γενικές γραμμές, οι έρευνες έδειξαν ότι η συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά προκαλεί κάποιες χημικές αντιδράσεις στο σώμα που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία. Σημαντικό είναι, η μέτρηση της περιφέρειας να γίνεται με βάση τον αφαλό και όχι με το μέγεθος της ζώνης. Το αν κάποιος είναι υπέρβαρος ή όχι ορίζεται με τον δείκτη μάζας του σώματος (βάρος σε κιλά/ύψος σε μέτρα στο τετράγωνο). Τιμές από 20 μέχρι 25 θεωρούνται φυσιολογικές, ενώ πάνω από 25 και 30 παχύσαρκες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ποιος είπε ότι δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα μηχανές του χρόνου; Ήδη υπάρχουν. Λέγονται βιβλία."

Robert Benchley, Αμερικανός αρθρογράφος

 • 532 — Καταστέλλεται η Στάση του Νίκα.
  1823 — Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
  1896 — Γίνεται η παρουσίαση της πρώτης μηχανής ακτινών Χ στη Νέα Υόρκη.
  1923 — Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα που υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τίθεται σε ισχύ την 16η Φεβρουαρίου, η οποία γίνεται η 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
  1965 — Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
  1996 — Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός, με 86 έναντι 75 ψήφους του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v